Varmluftballonen giver fantastisk mulighed for en ”Screaming short”
Ja, vi ser en ekstremt attraktiv investeringsmulighed, en nærmest hysterisk mulighed, nu for at tjene penge på at shorte nogle af de toneangivende aktieindeks. Eksempelvis er det amerikanske S&P 500 indeks nu kun 3 % fra toppen for lidt over tre måneder siden. Forklaringen er alene en forventning om flere pengepolitiske stimulanser fra centralbankerne, og måske ingen renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank. Der er ingen grund til at tro, at disse stimulanser vil løfte makroøkonomien. Det er ikke sket tidligere. Underliggende bremser den globale økonomi kraftigt op. Især Asien, men også USA. Europa holder fortsat nogenlunde stand, men hvor længe? Vi kan naturligvis ikke udelukke, at den aktuelle eufori kan drive aktiemarkederne nogle procent mere op. Men så ser vi det også som en absolut best case.
Factset earnings forecast viser nu fald i Q4-overskud
Efter strømmen af amerikanske Q3-regnskaber er begyndt at tikke ind, har analytikerne i den grad nedjusteret deres forventninger til selskabernes overskud i det igangværende kvartal, nemlig 4. kvartal. Data fra analysefirmet Factset viser, at analytikerne især har sat deres overskudsforventninger ned for aktier inden for finans, industri, stabile forbrugsvarer og materialer. Regnskaberne for 3. kvartal har ellers været ganske fornuftige i forhold til analytikernes udmeldte forventninger, som dog allerede var sat betydeligt ned de seneste måneder.
Førende makroøkonom og aktiestrateg siger ”short aktier”, sælg olie og køb guld
Steen Jakobsen fra Saxo Bank har de seneste år været den suverænt mest indsigtsfulde og dybe analytiker af aktiestrategi herhjemme. Hans baggrund er tyve år i London i de store internationale finanshuse, og han optræder jævnligt på de amerikanske finans-tv-kanaler CNBC og Bloomberg. Han er ikke som den typiske danske overfladiske ”konsensus”-aktiestrateg, som siger det samme som alle de andre. Steen Jakobsen går i dybden i sin analyse. Senest så han den nedtur, som startede for tre måneder siden. Men han så også den efterfølgende skarpe positive korrektion op, som vi har set de seneste 2-3 uger. I fredags vendte han om og er gået short i aktier. Hans iagttagelse om, at 80 % af kurseffekten på udmeldte QE-programmer normalt kommer på selve meddelesen, er tankevækkende.
Udenlandske finanshuse meget selektiv i nettokøb af danske aktier
Under den seneste uges flotte fremgang på aktiemarkederne er der to ting, som bør bemærkes med de udenlandske finanshuses køb af danske aktier. For det første var nettokøbet moderat i forhold til den hæsblæsende fremgang eksempelvis på det tyske aktiemarked. Udlandet har således virket noget forbeholden med at give slip, og hoppe hovedløst med på aktievognen. Er det fordi de ikke tror på, at det holder? Antageligt. For det andet var de uden- landske finanshuses nettokøb meget selektivt, og de koncentrerede deres nettokøb om nogle ganske få aktier, nemlig følgende: Novozymes, der kom med et regnskab, som udløste store kursstigninger. Vestas, som fortsætter med at være en af yndlingene hos de udenlandske finanshuse. Og herefter DSV, Chr. Hansen, Pandora og Carlsberg. Det er aktier, som udlandet traditionelt har været store i. Og det er også likvide aktier, man kan komme hurtigt ud af igen.
Aktieoptur trækker ikke Mid- og SmallCap indeks med op
Investorerne er meget selektive med hensyn til investering i MidCap og SmallCap aktier. Mens C20 indeks den seneste måned er steget 5 %, ligger de mindre og mellemstore aktier uændret. Til gengæld er de to indeks stadig faldet mindre end C20 indeks på tre måneders sigt. Meget tyder således på, at de kortsigtede udenlandske investorer skaber langt større bevægelighed op og ned i de store likvide aktier. I den seneste uge var vinderne blandt MidCap aktierne blandt andet Veloxis, Bavarian, Jutlander Bank, SAS og Ringkøbing Landbobank. Generelt er de mindst likvide aktier mere risikofulde i nervøse aktiemarkeder, fordi selv mindre udsalg kan sende aktiekurserne meget ned, på grund af manglende købere. Derfor kan det være en god ide at koncentrere sig om de mere likvide LargeCap og de mest likvide MidCap aktier.