Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Økonomisk ugebrev

søndag 01. november 2015 kl. 13:26

Er de danske aktieanalytikere gode nok?

Aktieanalytikerne er nu flere gange blevet snydt af udmeldinger fra de store børsnoterede selskaber om indtjeningsudviklingen. Senest var det Danske Bank og før det Sydbank og Jyske Bank som skuffede. Vi bragte allerede før regnskabssæsonen et forskræp på bankregnskaberne, hvor konklusionen var, at 3. kvartal ville blive et ringe kvartal for bankerne. Velkendt var oplysninger om pres på rentemarginaler, negativ udlånsvækst, stop for konverteringsbølgen og lav omsætning på aktiemarkedet. Også A.P. Møller Mærsks nedjustering kom som en stor overraskelse for analytikerne. Vi har tidligere påpeget, at analytikerne stort set har fastholdt deres estimater på danske C20selskaber det seneste halve år. Det er sket samtidig med, at analytikerne har nedsat deres forventninger til udenlandske børsnoterede selskabers overskud ganske markant. Hvorfor de ellers dygtige danske analytikere på den måde har skudt ved siden af den ene gang efter den anden, er ikke til at sige. Men det understreger bare vigtigheden af, at man som investor selv skal lave hjemmearbejdet og derefter følge sund fornuft.

Topdanmark og Tryg er måske blevet sat for meget ned

Økonomisk Ugebrev Finans bringer et syvsiders tema om udviklingen i dansk skadesforsikring, og en af konklusionerne er, at på den ene side er konkurrencen under skærpelse, men på den anden side tyder meget på, at selskaberne alligevel vil kunne formå at holde de aktuelle overskud. De danske selskaber handles fortsat til en overskudsmultipel, som er 30 % højere end udenlandske skadeselskaber, men til gengæld er lønsomheden også fortsat meget stærk. Efter det seneste halve års kurstilbagefald, ser vi en købsmulighed inden for rækkevidde. Ikke mindst hvis der kommer flere kurstab på investeringsafkastet, som vi så i Trygs regnskab for 3. kvartal. Et negativt afkast på investeringskapitalen siger ikke noget om den langsigtede lønsomhed i forsikringsforretningen. Og derfor kan en negativ kursreaktion på investeringstab i 3. kvartal være en god købsmulighed.

Aktieeuforien er ved at ebbe ud

Vores holdning til udviklingen på det generelle aktiemarked er fortsat, at sandsynligheden for nye kursfald er markant større end fortsatte stigninger. Vi kan ikke udelukke at euforien efter en løs udmelding fra den europæiske centralbank, og en tvetydig rentemelding fra den amerikanske centralbank, kan føre aktiemarkederne et par procent højere op. Men det bør bemærkes at det amerikanske S&P 500 indeks kun er et par procent under den tidligere top for 3-4 måneder siden. Og i mellemtiden har verden ændret meget udseende, hvor de underliggende risici er mangedoblet. Vi kan i flæng blot nævne, at den amerikanske centralbank fortsat pønser på at løfte renten, at kinesisk økonomi fortsat bremser hårdt op, og at råvarepriserne til industriel forarbejdning (CRB Raw Industrial) fortsat falder. Samtidig fortsætter analytikerne med at nedjustere deres overskudsforventninger til de kommende kvartaler. Alt sammen er det advarselssignaler, som markedet ikke kan fortsætte med at ignorere.

MidCap aktier klarede sig rigtigt dårligt

Er vi i gang med et stemningsskifte på det danske aktiemarked? Det danske MidCap indeks dykkede i den forgangne uge med hele 2,4 %. Kun et par aktier viste pæne plusser, nemlig SAS og Per Aarsleff. Hele ti aktier blev sat ned med mere end 3 %. Vi ser nu tendens til, at den negative stemning begynder at brede sig på det danske aktiemarked. Og det er opsigtsvækkende, at det sker mens stemningen på de internationale aktiemarkeder faktisk er betydeligt bedre. Spørgsmålet er, om vi efter flere års eufori på det danske aktiemarked, hvor de danske indeks er steget langt mere end de udenlandske, nu er ved at se en vending. Vi synes, at det er for tidligt at konkludere endeligt. Men der begynder at tegne sig et billede, hvor ellers robuste og stærke MidCap-aktier begynder at sive faretruende. Blandt andet i den forgangne uge Schouw, Bang & Olufsen, IC Groups, Ambu og DS Norden. Hold øje med om denne tendens fortsætter.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank