Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers: Mere ro om Deutsche Bank styrer bankaktier op

Økonomisk ugebrev

søndag 09. oktober 2016 kl. 15:08

Mere ro om Deutsche Bank styrer bankaktier op

Ugens vindere blev de danske bankaktier. Den seneste tids nervøsitet omkring den tyske storbank bankede de europæiske bankaktier et godt stykke ned i forrige uge. Rygter om, at udenlandske investorer trak kapital ud af storbankens fonde gav ny nervøsitet, og det satte kortvarigt aktien under den vigtige psykologiske grænse på ti euro.

Efterfølgende har der været flere forsøg på beroligende meldinger, som har virket, men som ikke har indeholdt noget substans. Blandt andet fik aktien et ekstra puf op af forlydender om, at USA forhandlede med Tyskland om at bistå Deutsche Bank. Det har de amerikanske myndigheder efterfølgende afvist, dog uden at det satte aktien ned. Bundlinjen har været, at Nordea steg seks procent og Jyske Bank fem procent.

Deutsche Bank: Saglig investering, spekulation eller gambling?

Overgangen mellem disse tre former for pengesatsning på værdipapirer er uden tvivl glidende. Men vi er på det seneste blevet overrasket over, at rigtig mange investorer og tilsyneladende også aktiekommentatorer i TV har investeret i Deutsche Bank aktien. Er der her tale om en saglig investering?

Vores svar er et rungende nej. Ingen investor – eller TV kommentator – har en kinamands chance for at vurdere, hvordan det går med Deutsche Bank. Men det er en spændende investering, som kan givet et afkast på plus 30-40 procent eller minus 100 procent. Problemet er naturligvis, at man som investor ikke har den mindste mulighed for at vurdere udfaldet. Især ikke efter at EU’s bankunion i princippet forbyder staterne at redde banker med statspenge – og redde aktionærerne.

Det nye er, at aktionærer og obligationsejere skal betale regningen først. Så vores budskab her er, at der er tale om ren gambling. Altså det samme som at gå på kasino og spille på rødt eller sort på roulettebordet. Er det noget man skal råde private ukyndige privatinvestorer til at investere i, endsige som halvprofessionel investor at anvende i en modelportefølje?

Vi siger nej.

Det er simpelthen useriøst og ikke så professionelt. Men det kan da godt være, at man vinder ved at sætte det hele på sort! En vigtig huskeregel i ”investering” er at man skal tage kalkulerede risici, og at der altid er sammenhæng mellem afkastmuligheder og tabsrisici. Så hvis man vil gamble, så værsgo.

Er der store underliggende skift på vej på aktiemarkedet?

Vi har på det seneste konstateret, at der meget vel kan være en større sektorrotation på vej på aktiemarkederne. Der er fortsat relativt stærk tro på, at centralbankerne vil holde hånden under aktiemarkederne, så investorerne søger med lys og lygte efter nye muligheder. Der har været flere indikationer på, at investorerne ikke længere jagter de defensive aktier, fordi de er meget gavmildt prissat. Tværtimod ser det ud til, at de hjemtager gevinster her. Den seneste uge ramte det nogle af de defensive og stabile aktier som DONG, Coloplast og Carlsberg.

Meget tyder på, at investorernes risk-on tilgang til aktiemarkederne betyder, at de nu går mere ind i mere højrisikofyldte og konjunkturfølsomme aktier. Blandt andet FLSmidth klarede sig overraskende godt i den forgangne uge. Billedet er endnu ikke fuldtonet klart. Men det er en tendens vi skal holde godt øje med den kommende tid.

Hvad vil centralbankerne egentlig?

Aktiemarkedet styres stort set alene af centralbankerne, og hvad vil de egentlig? Det er der for tiden stor forvirring om. Mønsteret har et stykke tid været, at skuffende nøgletal gav stigninger på aktiemarkedet, fordi det understøtter forventningen om flere pengepolitiske stimulanser. Modsat giver gode økonomiske nøgletal anledning til, at aktiemarkederne svækkes, fordi det reducerer forventningen om mere planøkonomisk stimulans. I den forgangne uge kom der flere positive signaler fra tysk erhvervsliv, og det kan presse de europæiske aktier. Modsat har signalerne for USA’s økonomi været meget mudret.

Arbejdsløshedstallene fredag fik dog markedet til at reducere forventningen til renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank i år. Overordnet trækker det hver sin vej, men fredag lagde det både et pres på tyske og amerikanske aktier. Indtil videre ser vi kortsigtet ikke stor risiko på aktiemar- kederne (og så længe troen på centralbankerne er så rodfæstet). Men vi er til gengæld tæt på vigtige pejlemærker, nemlig DAX future i 10.450 og 10.200, og S&P future i 2125. Brydes disse niveauer vil vi genoverveje vores syn på aktiemarkederne.

[postviewcount]

Jobannoncer

Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank