Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Er DONG aktien blevet oversolgt?

Økonomisk ugebrev

søndag 12. juni 2016 kl. 14:00

Ja, vi erkender at overskriften er det, man kalder et ledende spørgsmål. Vores svar er et klart: ja. Lad os først slå fast, at det er rigtigt, at vi i en analyse i sidse uge konkluderede, at DONG aktien ville være attraktiv ved en pris op mod 210. Som bekendt blev akten udbudt i 235, og fredag lukkede den i 252, altså 17 kroner over udbudskursen eller +7 %.

Fakta er, at man som kortsigtet spekulant allerede nu kunnet have tjent gode penge ved at købe til emissionskursen. I vores analyse skrev vi faktisk også, at kortsigtet efterspørgselspres på grund af knaphed på aktier sikkert ville presse aktien kunstigt op. Det vil sikkert også være tilfældet under den typiske stabiliseringsperiode.

AktieUgebrevet henvender sig ikke til kortsigtede spekulanter, men til lidt mere langsigtede investorer, med en tidshorisont på mindst 2-3 måneder. Derfor har vi ikke tilrådet at spille med. Men vi er bekendt med mange investorer, der har taget det rigtige bet, altså købt på emissionskursen og nærmest solgt ud samme dag.

På 1-2 måneders sigt ser vi af flere grunde overhængende risiko for, at kursen kan gå under emissionskursen:

For det første er DONG uden tvivl en lækkerbisken for langsigtede pensionsinvestorer, der går efter høje udbytter, stabilitet og en grøn aktiehistorie. Deres efterspørgsel har sikkert presset aktiekursen ekstra op. Det er imidlertid ikke holdbart, da aktierne er styrket af ret kortsigtede kræfter i disse år.

For det andet er netop de langsigtede investorer i tider som nu villige til at tage ekstra risici, som de fleste andre investorer. Vi ved, at aktiemarkederne er præget af boblelignende tilstande, og ændres risikovilligheden, eller falder oliepriserne markant, er der også meget langt ned for DONG-aktien, der er blevet solgt på et tidspunkt, hvor det amerikanske aktiemarked var tæt på en historisk top.

For det tredje ved vi fra bankernes analyser, at investorerne har været villige til at betale for den kapitaliserede værdi af forventede off shore havvindprojekter, som skal vindes og bygges efter 2020. Der er altså tale om meget usikre projekter, hvor hverken omfanget af statssubsidier eller alternative energiomkostninger er kendte,

For det fjerde er der allerede nu indikationer på, at de pressede europæiske statskasser begynder at skrue ned for statssubsidierne. Interessant nok bragte det tyske Handelsblatt netop torsdag en artikel om offshore vindenergi, som den “næste subventionsruin”. Tyskland, som er et stort marked for Dong Energy, har netop i denne uge skærpet betingelserne for støtte til vedvarende energiproduktion, så projekterne fremover ikke modtager faste støttebeløb, og så støtten i stedet går til de aktører, der kan klare sig med mindst offentlig støtte. Vindindustrien finder ifølge Handelsblatt reformen “alarmerende.” Den stiller alvorlige spørgsmålstegn ved, hvilken støtte branchen vil få efter 2020, hedder det. Det var en nyhed, som kan indikere, hvilken retning støtteregimerne generelt bevæger sig i. I danske medier fik den dog ikke lov til at forstyrre ugens Dong-rus, som så mange gode kræfter havde interesse i at fremme.

For det femte er indikerer fredagens kursfald på 2,3 %, at DONG aktien bestemt ikke er immun over for generelle markedsfald. Fredag dykkede oliepriserne for første gang i et stykke tid, og det kan meget vel udgøre et vendepunkt for de store energiaktier, herunder de grønne energiaktier, som f.eks. EDP Renewables. Som det fremgår af kursgrafikken begyndte DONG’s peer group selskaber den seneste stigning i starten af februar, netop som oliepriserne begyndte den massive fremgang. Et nyt større prisfald på olie vil trække DONG med ned.

Vi ser overhængende risiko for, at enten et generelt markedsfald eller et større prisfald i olie vil trække DONG aktien med ned. Allerede fredag bevægede DONG-aktien sig nedad parallelt med de øvrige energiaktier med hovedvægt inden for alternativ energi. Og det er også værd at bemærke, at de store energiaktier er tæt på flere års højeste på aktiekursen, så der er ingen tvivl om, at DONG’s timing med noteringen har været perfekt.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank