Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe. Pas på: Aktiemarkedet er uhyggeligt følsomt

Morten W. Langer

lørdag 11. august 2018 kl. 18:17

 Økonomisk Ugebrev er retur efter en lang sommerferie. Er udkommet lørdag kl. 12.30.

Vi har den seneste tid set kursbevægelser på både 10, 15 og 20 procent op eller ned på én enkelt dag. Eksempelvis faldet Pandora som bekendt 25 procent på en enkelt dag, Lundbeck dykkede 13 procent på en enkelt dag, selvom selskabet levede op til analytikernes forventninger. Og fredag faldt Schouw 13 procent.

Spørgsmålet er, hvad de enorme kursbevægelser er udtryk for. Vi har flere bud, som vi her gennemgår: For det første er der i analytikernes forventninger ikke kun til kvartalets overskud, men også fremtidige overskud, ofte indbygget overdreven optimisme og fremgang. Og når der så kommer en minimal skuffelse, så trykker især alle de store udenlandske investorer på salgsknappen på én gang.

For det andet er det danske aktiemarked i dag så domineret af udenlandske investorer, herunder shortfonde, algoritme tradere og kvikke pensionskasser, som løber samme vej. Og det salgspres udløser kæmpe kursfald, fordi der ikke er store købere i den anden ende af børsens ordrebog.

De private kan ikke matche et stort og måske ufortjent sælgerpres. Og de danske pensionskasser risikospreder på globale aktier og agerer ikke redningskrans for danske aktier, som derfor bliver smadret af udenlandske investorer.  Det gør det danske aktiemarked uhyggelig sårbart. Også store aktier kan blive udsat for nogle ekstreme udbudspres, som uhindret får lov til at sætte aktiekursen alt for langt ned.

For det tredje er det en international tendens, at omsætningen på aktiemarkederne er ved at tørre ud. Selv omsætningen på det danske aktiemarked er betydeligt lavere nu end for et år siden målt på kursværdi, hvilket godt kan sammenlignes fordi de store C20 aktier samlet set ligger nogenlunde uændret. Blandt store investorer bliver det mere og mere udbredt, at det er ved at være tid til at reducere aktieandelen efter mage års stigende aktiemarkeder. Strukturelt er der altså mange flere sælgere end købere.

For det fjerde betyder denne sårbarhed i markedet, at investorerne bliver lette ofre for shortfonde og kortsigtede spekulationsfonde, som eksempelvis spekulerer i kursfald og derfor har en kommerciel interesse i at give aktiekursen et ekstra trykseksten.

Hvad vi blot forsøger at sige er, at man som investor nu skal være mere påpasselig end nogensinde. Der er ingen lettet gevinster, og der skal kæmpes for hver eneste procent gevinst, og hvis man deltager i spillet, er risikoen for at tabe to procent, hvor gange man vinder én procent, uhyggelig stor.

Men vi tror også, at der ved nogle af de meget voldsomme kursbevægelser giver gode muligheder for den langsigtede investor, som er parat til at tage en forhøjet risiko på den korte bane.

Vi tror eksempelvis, at Pandora med stor sikkerhed vil vise sig at være en stærk langsigtet investering på det aktuelle kursniveau. Vi har også de seneste måneder i Økonomisk Ugebrevs Portefølje foretager andre opkøb af danske aktier, som vi i det lange perspektiv ser som meget attraktive.

Analytiker har storkikset på Pandora: Alt for sent har en lang række danske og udenlandske bankers aktieanalytikere nu nedjusteret deres kursmål for Pandora, så de ligger i nærheden af kurs 400. Mange af dem har haft kursmål på 500-700, hvilket har været helt ude i hampen, fordi de simpelthen ikke har gjort deres arbejde godt nok.

Deres regneark og DCF-modeller har igen, igen svigtet totalt, og de har slet ikke haft syn for detaljen, og slet ikke for markedsstemningen og betydningen af den mangelfulde informationskvalitet fra selskabets side. Faktisk er Pandora et skoleeksempel på, at de fleste aktieanalytikere og deres arbejdsmetoder er totalt ude af trit med realiteterne og ikke mindst markedet.

Mange både private og professionelle investorer har tabt mange penge på Pandora, og det er rigtig ærgerligt.

Realiteten er, at mange investorer er blevet ”lokket ind” i Pandora til langt højere kurser, på grund af forsimplede og firkantede regnearksanalyser. Efterfølgende har investorernes analytikere, og de tilhørende rådgivere, nedjusteret kursmål mindst én gang. Ved nedjusteringer vil logikken ofte være, at man som investor skal holde sig fra de pågældende aktier.

Men lige netop i tilfældet Pandora er aktien nu så billig, kombineret med en midlertidig ledelse, som ved investorpræsentation gav gode forklaringer på, hvorfor 2019 igen bliver et stærkt år.

Ja, det er nu man skal købe Pandora, og ikke for to måneder siden, da de fleste aktieanalytikere havde kursmål på 600-700-800.  Læs også analysen i Økonomisk Ugebrev Formue i lørdagens udgave af Pandora, hvor vi fortæller, hvorfor vi er positive på Pandora, og hvorfor vi netop har købt aktien til vores portefølje.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank