Vi ser stor sandsynlighed for, at der nu er en gamechanger på vej på aktiemarkedet, som kan give et generelt løft til optimismen de kommende måneder. Fredagens solide kursstigninger på de vestlige aktiemarkeder var nemlig ikke blot en teknisk modreaktion efter en meget negativ periode på aktiemarkederne.
Det store stemningsskift skyldes langt hen ad vejen forlydender i tyske Spiegel om, at de tyske myndigheder pønser på finanspolitiske stimulanser for at imødegå den truede økonomiske recession. Dette er en direkte gamechanger for det europæiske aktiemarked, der har været depressivt, fordi den europæiske centralbank ikke har mange redskaber tilbage i værktøjskassen. Den har dog alligevel varslet en stor stimulanspakke til september.
De to byggeklodser kan altså meget vel give et totalt stemningsskift på aktiemarkederne de kommende måneder. Altså næsten fuldstændig som vi så det i slutningen af december sidste år, hvor den amerikanske centralbankchef vendte på en tallerken, hvor signalerne blev ændret fra kommende rentestigninger til lempelser. Som bekendt udløste det en brat positiv vending på aktiemarkederne, der de efterfølgende to måneder fik et kæmpe løft. Et skifte, der nærmest skete fra dag til dag.
Vi har et stykke tid afventet, at de europæiske politikere ville varsle finanspolitiske lempelser, og det er altså starten, vi antageligt ser nu. Det ser også ud til at være nødvendigt, hvis vi skal undgå, at europæisk økonomi ryger ned i et sort hul.
De finansielle risikosignaler understøtter også en positiv vending: Fredagens positive vending på aktiemarkederne var bemærkelsesværdig, fordi den blev fulgt til dørs af en stribe indikatorer, som understøtter, at der er tale om en solid og velfunderet vending.
For det første viste de europæiske obligationsrenter tegn på, at de måske er bundet ud. Massive finanspolitiske lempelser vil nemlig betyde forøgede udbud af statsobligationer til at finansiere de øgede offentlige udgifter. Merudbud af obligationer vil forrykke udbud-efterspørgselsbalancen, og med stor sikkerhed udløse stigende obligationsrenter.
For det andet viser risikoindikatoren for usikre europæiske erhvervsobligationer, iTraxx Cross-over, nu klare tegn på, at investorerne nu igen er klar til at påtage sig øgede risici. Med andre ord ser de nu signaler på lavere finansielle risici. Også altså faldende risiko for konkurs i de virksomheder, der har udstedt erhvervsobligationer.
For det tredje er det påfaldende, at det ved fredagens solide aktiemarkeder især var de konjunkturfølsomme aktier, der fik et løft. Altså aktier som A.P. Møller-Mærsk, FLS, NKT og Rockwool og DS Norden.
Tæt på overordnede tekniske købssignaler: For både den amerikanske S&P Future og europæiske DAX Future ser vi teknisk, at vi er meget tæt på solide købssignaler. Og når de bliver udløst, muligvis i denne uge, er vi selv parate til at skrue markant op for aktieandelen i Økonomisk Ugebrevs Portefølje. I Porteføljen har vi haft en supergod måned med solide plusser, fordi vi har haft 40 procent af kapitalen short som afdækningspositioner. Men den position vil blive genovervejet nu.
På tide at købe bankaktier: Vi ser det som sandsynligt, at det nu er på vide at begynde at samle op i de store bankaktier. Holder det stik med at obligationsrenter nu bunder ud, og begynder stigninger, så vil det begunstige bankaktierne. Bemærk, at de større danske bankaktier steg 3-4 procent fredag. Det er den stærkeste dag for bankaktierne i lang tid.
Grundlæggende kan de kommende ugers signaler altså blive meget vigtige for, om man som aktieinvestor skal skrue markant op for aktierisikoen. Vi vil på ugebrev.dk tæt følge udviklingen.
Ugens vindere og tabere: Gruppen af vindere i denne uge var lidt en blandet landhandel. Genmabs fortsatte fremgangen, og aktien har nu lavet et teknisk gennembrud op gennem 1300 mærket, og næste stop kan meget vel være gentest af den historiske top omkring 1480 tilbage fra starten af 2017.
Også Novo Nordisk gik solidt frem, og aktien gentester for 3-4 gang 350-niveau, og brud heraf kan give ny test af den historiske rekord i 400-niveau. Generelt klarede de defensive storaktier sig godt, også Demant, Ørsted, Carlsberg og Coloplast. Mærsk gik frem på et overraskende godt regnskab, men aktien er fortsat ekstremt dyr på 1-2 års sigt.
Morten W. Langer
Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder