Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Optræk til stærkt nytårsrally efter kæmpe nedtur

Morten W. Langer

lørdag 22. december 2018 kl. 13:07

Nej, vi er ikke kun kortsigtet positive på aktiemarkedet, for at forbedre julehumøret hos alle de hårdt prøvede investorer, som de seneste måneder har sat 15-20 procent af aktieformuen over styr.  Af flere årsager tror vi meget på et nytårsrally, som kan give plusser på 10-15 procent, før det hele falder sammen igen

Fredag aften lukkede det amerikanske og europæiske aktiemarked i årets laveste niveau, efter kursfald i USA på næsten tre procent. Europa klarede sig langt bedre, og det er i sig selv positivt. Når vi ser op mod 70 procent sandsynlighed for en solid positiv korrektion omkring nytår eller i januar, er det fordi flere kortsigtede signaler peger i den retning:

For det første er det indirekte et positivt signal, at både det tyske og det amerikanske aktiemarked nu er faldet så meget, at der teknisk set er sandsynligt med en positiv korrektion. Vi har kigget tilbage på aktiekrakket i 2008: Dengang varede første ben ned fire måned med et samlet kursfald på 15 procent. I næste fase, som varede tre måneder, steg markederne igen 12 procent. Og i tredje fase, som varede ni måneder, dykkede aktiemarkedet 50 procent. Vi forventer ikke, at markedet denne gang dykker direkte ned i hullet, uden positive korrektioner undervejs. Ja, der er masse af advarselssignaler. Men der er også rigtig mange, der endnu ikke kan se recessionsscenariet. Vi ser derfor stor sandsynlighed for generelle kursstigninger på mindst ti procent den næste måneds tid.

For det andet er det påfaldende, at de udenlandske finanshuse er vendt tilbage som massive nettokøbere af danske aktier de seneste handelsdage. Indtil for nogle dage siden var de udenlandske huse nettosælgere for 1,2 mia. kr. Nettokøbene de seneste dage har været på en halv milliard kroner, især i Genmab, DSV, A.P. Møller-Mærsk, Novozymes og Coloplast. Den fornyede købsinteresse kan næsten kun tolkes positivt på den korte bane.

For det tredje begynder de store generelle aktiekursfald nu at gøre ondt på politikere og centralbanker, og de vil i stigende grad føles sig ansporet til at gribe ind. Yderligere kursfald på aktiemarkedet kan udløse selvforstærkende kursfald, som får finansielle institutioner til at vælte omkuld, og negative formueeffekter på grund af formuetab hos private investorer og pensionsopsparer, kan snart ramme makroøkonomien negativt.

Vi tror, at den amerikanske centralbank snart vil lempe retorikken omkring kommende renteforhøjelser yderligere, og der kan også komme formildende udtalelser fra den europæiske centralbank. Trump vil snart føle sig presset til at lempe på den igangværende handelskrig med Kina.

For det fjerde vil det på sigt også virke udglattende den globale økonomiske opbremsning, at dels oliepriserne er faldet meget kraftigt de seneste måneder. Det virker som en indirekte skattelettelse for både forbrugere og virksomheder, og det stimulerer økonomien. Dels er de lange obligationsrenter nu klart på vej nedad. Også det en indirekte stimulans til makroøkonomien. Vi tvivler på, at det kan hindre en egentlig recession. Men det er en positiv drivkraft, som vil virke på sigt.

Hvornår kommer den positive korrektion så?

Vores umiddelbare bud er, snart. Men noget af det sværeste på aktiemarkedet er ”timingen”. Vi må indrømme, at stemningen lige nu er ret negativ, og den kan hurtigt blive selvforstærkende. Den aktuelle investor stemning kan hurtigt bevæge sig fra desperation til egentlig panik, som det fremgår af denne grafik over investor sentiment .

Og hvis det sker, kombineret med algoritmesalg, indeksfondes udsalg og margininvestorer, der skal tvangssælge deres aktier, så kan det hurtigt komme til at se sort ud. Så bliver markedet nemlig rent stemningsdrevet, og så sætte al fornuft ud af spil. Og så kan analysen oven for næsten være lige meget. Men vi tror altså det er en anelse for tidligere, før den egentlige panik bider sig fast. Vi tror det kommer senere, når næste store ben ned vinder styrke længere inde i det nye år.

Porteføljen 

I Økonomisk Ugebrev Formues Portefølje har vi længe været meget defensive og forsigtige. Det kostede os afkast i forhold til det generelle marked i den første halvdel af året. Men det har været rigtigt godt de seneste måneder.

I skrivende stund har Porteføljen et afkast i år på plus 2,5 procent. Til sammenligning ligger Copenhagen Benchmark på minus 10 procent og C25 indeks på minus 13 procent. Økonomisk Ugebrevs Portefølje har altså klaret sig rigtig fint. Aktuelt har vi godt halvdelen af kapitalen placeret i danske aktier, og 20 procent er sat i afdækning, som Bear Dax certifikater.

Vi er med andre ord godt positioneret til at gå massivt ind i aktierne igen, når markedet begynder at vise vendingstendenser. Vi tror ikke, at det sker lige foreløbig. Men man kan aldrig vide.  Da vi følger markedet tæt, herunder en stribe vigtige risikoindikatorer, vil vi, når tiden er, være hurtigt inde igen og trykke på købsknappen. Vi er altså forsigtige, men ikke overforsigtige.

AktieUgebrevet Invest

Også investorerne i investeringsfonden AktieUgebrevet Invest, der har en formue på ca. 70 mio. kr., har nydt godt at porteføljens forsigtige strategi. Fonden har et afkast på minus fire procent.  At der overhovedet er minusafkast skyldes dels fradrag af administrationsomkostninger, og dels at fonden først startede den 5. januar 2018, hvor markedet allerede var steget et par procent, som vi altså gik glip af. Blandt de 35 investeringsforeninger med danske aktier, ligger AktieUgebrevet Invest blandt de tre bedste. Læs også mere om investeringsfonden her.

Trader

Endelig har vi for en måned siden startet en ny aktietjeneste, nemlig Økonomisk Ugebrev Trader, hvor investorer hurtigt kan få SMS og mails med meldinger om køb og salg af enkeltaktier fra Økonomisk Ugebrevs erfarne analytikere.  Vi nærmer os 500 modtagere på Trader, og de kan både følge vores portefølje og få mere risikofulde kortsigtede aktietips.

To gange har vi den seneste tid, som et spekulativt aktietips, købt certifikatet Bear SP500 x5, og begge gange har vi solgt hurtigt igen med solide gevinster. Man kan læse mere om Trader på trader.ugebrev.dk.

Tilbage herfra er blot at ønske for alle, at 2019 bliver et godt aktieår. Vi tror, at det bliver et svært aktieår. Men husk: Man kan tjene penge i alle typer af aktiemarkeder. Vi vil forsøge at give nogle gode råd i den årlige udvidede nytårsudgave af Økonomisk Ugebrev Formue, der udkommer den 5. januar 2019 – blandt andet ved at udpege ti vinderaktier, vi ser stort perspektiv i, i 2019.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank