Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Overreagerede Vestas-investorerne på Trump?

Linda

mandag 14. november 2016 kl. 10:40

Vestas aflagde et fremragende regnskab, men det blev alligevel ingen glædens dag for aktionærerne, som også blev knock-outet af Trumps valgsejr. Det resulterede i et kursfald på 15-20%, og det er efter vores vurdering en overreaktion.

Det første knock-out kom på selve regnskabsdagen, hvor det flotte regnskab kun blev fulgt op af en kortvarig kursstigning. Regnskabet var præget af meget høj aktivitet og en rigtig god indtjening med høje marginer. I 3. kvartal voksede omsætningen med 37%, mens EBIT-resultatet steg med hele 87%. For årets første 9 måneder er stordriftsfordelene endnu mere markante, da omsætningen voksede med 28%, mens EBIT-resultatet steg med 101%. Det på næsten alle områder flotte regnskab vægtede dog ikke meget i investorernes bevidsthed, da fokus hurtigt blev flyttet til 2017.

Derefter faldt aktien kraftigt henover resten af dagen, da det efterhånden stod klart for markedet, at 2017 ikke ser ud til at kunne leve op til det meget flotte 2016. Der bliver altså tale om en nedgang i aktiviteten, og det ser ikke så godt ud på papiret, når Vestas handles som en vækstaktie.

CEO Anders Runevad var ikke meget for at kommentere på 2017-forventningerne, som først offentliggøres ved årsregnskabet i februar 2017.

Forklaringen på det ekstraordinært gode 2016 og lidt sløve 2017 skal findes i det amerikanske marked, hvor PTC-ordningen bliver lidt mindre attraktiv efter 2016. Derfor vil der komme en midlertidig opbremsning i forhold til levering og installation, fordi udviklerne ikke har travlt med at skulle nå alt inden årsskiftet 2017. Med andre ord venter Vestas, at salget i perioden frem til 2020 bliver back-end loadet.

Trump-effekten

På telefonkonferencen, som foregik tirsdag kl.10 dansk tid (altså meget tidligt på valgdagen), blev der spurgt ind til valgets betydning for Vestas’ amerikanske forretning. CEO Anders Runevad svarede, at ved hans nylige visit i USA med en række kundebesøg var valget aldrig rigtig noget emne på møderne. Det er naturligvis udtalelser forud for det overraskende valgresultat, hvor forventningen har været, at alt ville være business as usual efter valget. Sådan gik det som bekendt ikke, og Vestas blev dagen efter ramt voldsomt af valgresultatet. Den kommende amerikanske præsident Donald Trump er bestemt ikke nogen stor fan af vindmøller og vedvarende energi i det hele taget. Med et indledende fald helt ned til kurs 406 viste markedet med al tydelighed sin frygt for, at Trump vil pille vedstøtteordningerne til vedvarende energi, herunder vindmøller. Den amerikanske støtteordning PTC (Production Tax Credit ) er blevet forlænget helt frem til 2020, hvilket har været en af årsagerne til Vestas-aktiens flotte kursudvikling gennem 2016, da det har øget visibiliteten flere år frem.

Den første langvarige forlængelse af PTC-ordningen er nu i fare pga. Trump, men det store spørgsmål er naturligvis om, og i så fald hvor hurtigt, han vil kunne gennemføre ændringer. I det lys skal vi også huske på, at lovforslaget i sin tid blev vedtaget med et bredt flertal på 65-33 i Senatet og 316-113 i Repræsentanternes hus. Det var altså mere end blot et rent Obama-projekt, og det sænker naturligvis sandsynligheden for, at der kan komme store pludselige ændringer i støtteordningerne.

Markedets reaktion synes i vores øjne at være voldsom, da der som minimum vil gå et godt stykke tid, førend der kan blive pillet ved PTC-ordningen. Kun tiden kan vise hvad der bliver muligt for Trump, men en god løbende indikator vil være ordreflowet fra USA, som naturligvis vil vise om de amerikanske developere, banker og investorer ser det som en reel risiko at der bliver pillet ved PTC-ordningen. Det er fortsat vores vurdering, at Vestas aktien hø-rer til på den anden side af kurs 500, såfremt Trump ikke forpurrer den nuværende PTC-ordning frem til 2020. Sektorrisikoen er dog øget og det koster på kursen og kursmålene, hvilket kursgrafen for konkurrenterne også viser.
Vi sænker vores kursmål en anelse til de højeste niveauer i år. I forhold til dagens kurs er det en upside på ca. 25 %. I første omgang kigger vi efter en stigning til 470-480 i perioden omkring årsregnskabet 2016 den 8. februar, hvor forventningerne til 2017 også offentliggøres. Ordreindgangen frem mod årsskiftet bliver også vigtig for kursen, da den store produktion i 2016 har tæret lidt på ordrebogen.

                                                                    

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank