Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Pandora nedjusterer: Shortfondene er ved at få ret, brand krakelerer

Morten W. Langer

mandag 06. august 2018 kl. 20:52

Analyse: Økonomisk Ugebrev vurderer, at koncernchef Anders Colding-Friis – efter dagens nedjustering – bliver fyret på torsdag, hvor Pandora fremlægger et fremrykket regnskab for 2. kvartal 2018. I forvejen var tilliden til Pandoras CEO tyndslidt i forhold til de professionelle investorer, og det synes ikke muligt at genskabe tilliden efter en stribe tillidsbrud – efter at der dette forår oven i købet blev fremlagt en revideret startegi – med nedjustede målsætninger for vækst og lønsomhed. Et eksempel på det professionelle investorers utilfredshed kom frem i ATP’s indlæg på Pandoras generalforsamling.

Økonomisk Ugebrev har flere gange tidligere advaret mod investering i Pandora, da der var overhængende risiko for en nedjustering. Så sent som i lørdags skrev vi, at der var tale om et skæbneregnskab fra Pandora, med en sandsynlig nedjustering, som kunne føre aktien i kurs 380.

Pandoras IR afdeling har mandag aften opdateret analytikernes konsensus estimater for 2018 (men ikke for Q2 2018). Selskabet nedjusterer årets EBITDA til 32 % – mod analytikernes forventning på 31,3 %. Omsætningen nedjusteres fra en fremgang på 7-10 % – til nu 4-7 % – mod analytikernes forventning på 7 %.

Nedjusteringen kommer efter aktien den seneste uge er blevet sendt nedad igen, oven på en kortvarig opblomstring, hvor de amerikanske shortfonde har reduceret deres shortpositioner. Seneste opgørelse fra Finanstilsynet over shortpositioner viser dog, at de udenlandske shortfonde igen de seneste ti handelsdage har øget deres samlede shortposition, som ved udgangen af juli var 8,25 % af aktiekapitalen.

Nedjusteringen kommer efter et kvartal med stadig mere intens kritik fra også danske storinvestorer over topledelsens mangelfulde informationskvalitet, da ledelsen har været tilbøjelig til ikke at erkende, at der skulle helt andre boller på suppen end blot en kostbar vækststrategi.

Især opkøb af eksterne forhandlere har været med til at lappe på toplinjen. Der har også de seneste kvartaler været forstærket mistanke om fremrykning af salg, altså såkaldt channel stuffing, hvilket kun kan virke en tidsbegrænset periode – og nu flækkede ballonen altså.

Kulminationen kom med først svage tal for salget i Kina, som ellers skulle være Pandoras vækstmaskine. At salget svigtede her, ville ledelsen ikke erkende. Alligevel kom for nylig en meddelelse fra selskabet om, at salgspriserne i Kina var blevet sat ned med 15 %.

For nylig kom Carnegies Pandora analytiker Lars Topholm så med sin kvartalsvise dealersurvey, hvor man var i markedet og indhente vurdering af salgsudviklingen hos over 100 Pandoraforhandlere i en stribe store markeder for Pandora.

På dagen for analysens fremlæggelse for en snæver kreds af professionelle investorer blev aktien sendt seks procent ned, men derefter gik analysen stort set i glemmebogen især hos de private investorer. Økonomisk Ugebrev kan i dag afsløre, at Carnegies  dealer survey for Q2 viser den ringeste salgsudvikling i den tid, dette survey er udarbejdet – og det er siden 2011.

Ifølge denne analyse var Pandoras nye desgig Shine, allerede tabl momentum i salget, og for første gang i dealer surveyets historien var mere end halvdelen af de adspurgte forhandlede negative omkring ssalgsudviklingen i forhold til samme kvartal året før. Det påpeges også at en stribe chefer rundt omkring i koncernen har forladt jobbet, og at det næppe er en indikation på, at det går fremragende.

Det oplyses, at dette dealer survey er gennemført i USA, canada, UK, Tyskland, Italien og Australien, som samlet set repræsenterer 53 % af koncernens samlede omsætning. Resultaterne viser tilbagegang i salget i Italien, US, Australien og Canada. Uændret salg i Tyskland, men en positiv udvikling i USA. Omkring USA oplyses det dg, at fremgangen især var i butikker i olieproducerende stater, hvor de højere oliepriser kan være en del af forklaringen på mere velstand her.

Pandora oplyser at salgsvæksten nu ventes at ligge mellem 4-7 %. Det svarer til en salgsfremgang på 0,9 – 1,6 mia. kr. Ledelsen oplyser, at 1,4 mia. kr. af omsætningsvæksten kommer fra tilkøbte forretninger. Med andre ord er der risiko for, at salget i de eksisterende Pandora forretninger faktisk er faldende.

Pandoras ledelse søger at kompensere stilstanden i omsætning med at åbne endnu flere nye forretninger end tidligere.

Umiddelbart synes det at være en risikabel strategi, da den underliggende forretning nu kan være vigende. Med andre ord synes der nu at ske det, som shortfondene har opbygget deres investeringscase omkring fra start: Nemlig at Pandora brandet ville være en døgnflue, som forbrugerne ikke vedvarende ville købe stort ind i.

Ved at åbne flere forretninger kan Pandoras ledelse sikkert holde den overordende toplinjevækst stort set intakt de kommende år. Men det kan vise sig at være en kostbar og forkert strategi. Det ville givetvis også have være et forkert strategisk valg at åbne flere butikker, der solgt Betamax videomaskiner, da denne teknologi så ud til at have tabt den store kamp.

Hovedtallene ventes derfor at ende tæt på konsensus i 2018, og en del af nedjusteringen forklares også af ledelsen som et resultat af valutakorrektioner.

I forhold til analytikernes forventninger til 2019 og 2020 kan det imidlertid blive meget vanskeligt for Pandora ledelse at honorere forventningerne. I 2019 forventes en salgsvækst på 9 % og i 2020 på 10 %, som dog kan skabes ved at investerer massivt i et stigende antal ny butikker.

Men hvis lønsomheden på de aktuelle hovedmarkeder skrider, bliver det umuligt at leve op til konsensus forventningerne, som aktuelt lyder på EBITDA marginaler på 30,6 % og 30,5 % de kommende år. Alså kun marginalt under, hvad ledelsen nu forventer for 2018.

Læs også opfølgning i Økonomisk Ugebrev Formue og Økonomisk Ugebrev Finans, efter torsdagens aflæggelse af regnskabet for Q2.

————————————————————————————-

Pandora skriver i dagens børsmeddelelse:

PANDORA forventer nu en omsætningsvækst i 2018 på 4-7% i lokal valuta (mod tidligere forventet 7-10%).

Med de nuværende valutakurser i forhold til den danske krone forventer PANDORA, at nettoeffekten fra valutakurser på koncernomsætningen i danske kroner vil være ca. -2 procentpoint. Dette skal sammenlignes med en forventet negativ valutakurseffekt på ca. 4% i forbindelse med offentliggørelsen af delårsrapporten for 1. kvartal i maj.

EBITDA-marginen forventes at blive ca. 32% (mod tidligere forventet ca. 35%).

Anlægsinvesteringer forventes forsat at udgøre ca. 5% af omsætningen.

PANDORA forventer at tilføje netto ca. 250 konceptbutikker i løbet af 2018 (tidligere 200), hvoraf ca. 50% forventes åbnet i EMEA, 25% i Nord- og Sydamerika og 25% i Asien og Stillehavsområdet. PANDORA forventer, at omkring 2/3 af konceptbutiksåbningerne vil være PANDORA-ejede butikker. PANDORA forventer desuden et bidrag til omsætningen på ca. DKK 1,4 mia. (tidligere DKK 1 mia.) fra opkøb gennemført i 2017 og 2018.

Planerne for allokering af kapital for 2018 er uændrede.

2. KVARTAL 2018
Gruppens omsætning i 2. kvartal 2018 var DKK 4.819 mio. svarende til en vækst i lokal valuta på 4% (2. kvartal 2017: DKK 4.825 mio.)

EBITDA-marginen for 2. kvartal 2018 var 31,1% (2. kvartal 2017: 33.4%).

Delårsrapporten for 2. kvartal 2018 vil blive annonceret den 9. august 2018 i stedet for 14. august som tidligere planlagt.

Den 9. august kl. 11 afholdes telefonkonference for investorer og analytikere.

OM PANDORA
PANDORA designer, fremstiller og markedsfører håndforarbejdede og moderne smykker af høj kvalitet til tilgængelige priser. PANDORAs smykker sælges i mere end 100 lande fordelt på seks kontinenter via ca. 7.700 forhandlere, herunder mere end 2.400 konceptbutikker.

PANDORA blev stiftet i 1982 og har hovedkontor i København. PANDORA beskæftiger på verdensplan mere end 25.300 medarbejdere, hvoraf ca. 13.000 arbejder i Thailand, hvor virksomheden fremstiller sine smykker. PANDORA er noteret på Nasdaq Copenhagen. I 2017 udgjorde PANDORAs samlede omsætning DKK 22,8 mia. (ca. EUR 3,0 mia.).

 

 

Nedjustering? Pandora står over for skæbneregnskab i Q2

 

 

 

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Aage V. Jensen Naturfond søger en erfaren økonomichef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank