Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Skidt regnskab fra Jyske Bank, men måske en købsmulighed

Morten W. Langer

onsdag 30. oktober 2019 kl. 9:10

9:20 Kort kommentar til Jyske Bank Q3 regnskab: Umiddelbart har vi svært ved at se mange positiver i det netop aflagte regnskab for Q3. Det bekræfter til fulde billedet af et generelt indtjeningspres for de danske banker, som Økonomisk Ugebrev i en artikelserie har beskrevet over de seneste måneder. Vi ser følgende hovedtendenser for Jyske Bank:

>Fortsat pres på udlånsmarginaler, på grund af konkurrence om de solide udlånskunder og låneomskiftning til billig realkredit
> Lav eller ingen udlnsvækst på grund af lav aktivitet i samfundet, tilbageholdenhed hos både virksomheder og forbrugere, der heller vil nedbringe dyr gæld, ved omlæsgning til realkredt, end at øge lånoptagelse i banken
> En generel meget lav kreditvillighed i bankerne, dels selvvalgt,dels afledt af hæmmende nedskrivningsregler.
> Et vanskeligt miljø for at hente kursgevinster på egenbeholdninger af obligationer og aktier
> Engangsbegvinster fra den store lånekonteringsbølge, som har understøttet realkredittens og bankernes indtjening i Q2 og Q3 (og som måske gentages i Q4, men næppe længere)
> Vi ser det som en stor risiko, at Jyske Bank nu vil øge en række gebyrer, idet vi tror, at kunderne har nået en smertegrænse. På den korte bane vil det give basisindtjeningen et løft, fordi mange kunder er fastlåst i deres bank med de låneaftaler, de aktuelt har. Så for mange kunder er der ikke andet at gøre, end at bide de højere gebyrer i sig. På den lange bane vil det væe negativt for banken, dens brand og den konkurrencekraft.

> Og måske vigtigst af alt: Fortsat historisk lav tabhensættelser, Jyske Bank indtægtsfører faktisk 30 mio. kr. fra tidligere tabshensættelser. Og med den aktuelle opbremsning i dansk økonomi er det ikke realistisk, at der vil komme overskud fra tidligere tabshensættelser.
> Fortsat stigende obligationsrenter vil dog være et plus for bankaktierne, så de skal følges tæt. Noget tyder på, at bankaktierneover en bred kam er bundet i denne omgang.

Efter formiddagens kursfald på fem procent, ligger Jyske Bank aktien fortsat 20 procent over bunden. Vi ser stadig mulighed for at bankaktierne på 6-12 måneders sigt kan blive de store vindere, trods det vedvarende indtjeningspres, som der langt hen ad vejen er taget højde for i de aktuelle værdiansættelser.

——————

Jyske Bank skriver om udviklingen i 3. kvartal 2019 i forhold til 2. kvartal 2019:

Basisresultatet udgjorde 585 mio. kr. mod 683 mio. kr. i 2. kvt. 2019. Basisindtægter faldt til 1.830 mio. kr. fra 1.948 mio. kr. i 2. kvt. 2019. Nedgangen kunne mere end forklares af
en gevinst fra ejendomssalg bogført i 2. kvt. samt kursreguleringer, der udgjorde -95 mio. kr. i 3. kvt. mod -8 mio. kr. i 2. kvt. For såvel handelsaktiviteterne som den strategiske balance og risikostyring gjaldt, at kursreguleringerne var negativt påvirkede af den fladere rentekurve.

Som følge af faldet i de lange markedsrenter udgjorde kursreguleringer på kunders forretninger vedrørende rentesikring -34 mio. kr. i 3. kvt. mod -27 mio. kr. i 2. kvt.
Netto renteindtægterne udgjorde 1.310 mio. kr. mod 1.340 mio. kr. i det forudgående kvartal. I 3. kvt. 2019 kunne den positive udvikling i udlånsvolumen for realkredit- og leasingaktiviteter og én ekstra rentedag ikke opveje det fortsatte pres på netto rentemarginalen:
 Nationalbankens nedsættelse af renten på indskudsbeviser med 10 bp. til -0,75% og generelt faldende markedsrenter påvirkede forrentningen af bankindlån på ca. 130 mia. kr. negativt.
 Bankudlån var fortsat genstand for stor konkurrence. Hertil kommer, at privatkunder i stigende grad valgte fastforrentede realkreditlån og lån med afdrag, hvor bidragssatsen og risikoen er lavere.
 Finansieringsomkostninger til opfyldelse af NEP-kravet steg som følge af en udstedelse af EUR 500 mio. ikke-foranstillet seniorgæld i juni 2019. Netto gebyr- og provisionsindtægter udgjorde 580 mio. kr. mod 523 mio. kr. i 2. kvt. Stigningen kunne henføres til den fortsat høje konverteringsaktivitet og skete på trods af en nedgang i afkastafhængige
honorarer til 28 mio. kr. fra 38 mio. kr.

Basisomkostninger steg til 1.275 mio. kr. mod 1.256 mio. kr. i 2. kvt. medarbejderomkostningerne steg som følge af overenskomstmæssige lønstigninger, mens øvrige omkostninger, og herunder IT-omkostninger, udviste et fald i forhold til 2. kvt.
Nedskrivninger udgjorde en indtægt på 30 mio. kr. mod en udgift på 9 mio. kr. i 2. kvt. 2019.

Kreditkvaliteten var fortsat god, og tilgangen af nødlidende engagementer lå uændret på et lavt niveau. Beholdningsresultatet blev -136 mio. kr. mod -50 mio. kr. i 2. kvt. I lighed med 2. kvt. var resultatet negativt påvirket af en fladere rentekurve samt valutapositioner.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank