Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Tryg som alternativ til obligationsinvestering

Økonomisk ugebrev

tirsdag 18. oktober 2016 kl. 11:46

Det er ingen hemmelighed at Tryg igennem flere år har haft ganske svært ved at vokse på toplinjen. Til gengæld har især Tryg meget dygtigt formået at effektivisere og derigennem skabe vækst på bundlinjen. Der ser nu ud til, at også denne mulighed er ved at forsvinde.

Tryg aflagde i ugens løb regnskab for 3. kvartal – som altid som det første selskab i Danmark. Regnskabet var pænt med stor fremgang, som dog var ventet, da 3. kvartal 2015 var præget af store engangsomkostninger. Også på de volatile investeringsposter var der en stor fremgang i forhold til året før.

Forventningerne til omsætningsvæksten blev fastholdt, og den ligger fortsat i den ”lave ende af 0-2 %”. Det er ikke imponerende, og tager man højde for at den nyligt opkøbte Skandia-portefølje indgår i regnskabet fra 1. september, så er der reelt tale om i bedste fald stilstand for den eksisterende forretning.

Bruttopræmieindtægterne faldt fra 4.583 mio. kr. til 4.514 mio. kr, og illustrerer dermed tydeligt den udfordring branchen har med at vokse på toplinjen. For årets første 3 kvartaler er udviklingen den samme med bruttopræmieindtægter på 13.203 mio. kr. i 2016 mod 13.584 mio. kr. i 2015.

På bundlinjen før skat var der klar fremgang fra 186 mio. kr. til 923 mio. kr. med investeringsafkastet som den væsentligste forklaring. Investeringerne gav nemlig et afkast på 191 mio. kr. i kvartalet mod et afkast på minus 441 mio. kr. i 3. kvartal 2015.

I den underliggende forretning, udtrykt som det forsikringstekniske resultat, steg overskuddet fra 647 mio. kr. til 744 mio. kr. Resultatet sidste år var dog præget af engangsomkostninger på 120 mio. kr. til det nye effektiviseringsprogram.

Ser vi bort fra regnskabstallene afslørede regnskabet på et par punkter, at Trygs effektive maskine ikke spinner helt optimalt hele vejen rundt. Der er gået lidt inflation i erstatningerne, som Tryg ikke har formået at føre igennem i forsikringspræmierne endnu. Ligeledes ser vi også, at fastholdelsesgraden er faldet marginalt – en effekt af at gennemførte prisforhøjelser for visse grupper med CEO Morten Hübbe’s egne ord har været lidt ”primitivt gennemført”.

Analytikernedjusteringer

Vi har over en bred kam set nedjusteringer af anbefalinger og marginale ændringer af kursmål fra bankernes analytikere efter regnskabet. Det gennemsnitlige kursmål ligger med 140 nu ganske tæt på aktiekursen, og sidst vi så det var i januar i år.

Det blev efterfulgt af et pænt kursfald i aktien, som faldt sammen med den generelle markedspanik, så det behøver ikke være en entydig forklaring.

Men med de meget flade udsigter til bundlinjen er det svært at se at forhøjelser af kursmål lige rundt om hjørnet. Estimaterne for de kommende år er i bedste fald flade, hvis man ser på forventningen til indtjeningen per aktie (EPS).

Vi ser fortsat Tryg udelukkende som en udbyttecase, og i det lys kan det godt forsvares at købe aktien ved den nuværende kurs. Her bliver afkastet fra udbyttet lige under 5 %, og med en lang tidshorisont er det acceptabelt.

Udbyttet er investeringscasen

Til gengæld skal man belave sig på at udbyttet kan vise sig at blive det eneste reelle afkast over et godt stykke tid, for vi har med de nuværende udsigter for resultatvæksten (eller mangel på samme) svært ved at se, hvad der kan drive kursen højere. I særdeleshed, når aktien fortsat er højt prisfastsat med en P/E på 16,0-16,5 over de kommende år.

Det er derfor i højere grad et spørgsmål om at time sin indgang i aktien. Vores 6 mdr. kursmål fra april måned på 135-140 er nu indfriet. Med de mange analytikernedjusteringer, og de lidt mudrede udsigter for noget af forretningen, forventer vi, at aktien godt kan samles op i niveauet 125-130 over de næste par måneder. Det direkte udbytteafkast vil da være på den rigtige side af 5 %.

Sammen med selskabets stærke kapitalposition ser vi ingen voldsom downside i aktien, da et nyt aktietilbagekøbsprogram på minimum 1 mia. kr. sandsynligvis vil blive fremlagt sammen med årsregnskabet den 20. januar 2017. I praksis er aktien fortsat et lidt mere risikofyldt alternativ til en obligationsinvestering.

 

Steen Albrechtsen

Børskurs på analysetidspunktet: 136

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 125-140

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Konsulent til Dansk Sygeplejeråds forhandlingsafdeling og Sundhedskartellets sekretariat, tidsbegrænset stilling
Region Hovedstaden
Fagligt stærk makroøkonom til ROCKWOOL Fondens Analyseenhed
Region Hovedstaden
Konsulent til at styrke den finansielle sektors bidrag til samfundets sikkerhed, kritiske infrastruktur og beredskab
Region Hovedstanden
Fagligt stærk makroøkonom til ROCKWOOL Fondens Analyseenhed
Region Hovedstanden
Ambitiøs budget- og regnskabsansvarlig
Region Hovedstaden
Dygtig økonomikonsulent til økonomistyring på KU
Region Hovedstaden
Udløber snart
Projektøkonom til EU-projekter på CBS
Region Hovedstaden
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Processtærk konsulent til økonomi og politik på Københavns Rådhus
Region Hovedstaden
Økonomipartner til økonomisk rådgivning i Center for Ejendomme
Region Hovedstaden
Konsulent til økonomi, data og analyse hos Uddannelse København
Region Hovedstaden
Udløber snart
Controller til datamodeller og økonomistyring
Region Midt
Økonomikonsulent – Nysgerrig sparringspartner med økonomisk forståelse
Region Sjælland
Dygtig økonom til udvikling af økonomisk regulering af el og gas
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank