Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: ”Animal spirits” styrer fortsat

Morten W. Langer

mandag 20. marts 2017 kl. 9:54

Væksten i USA bremser op, men ”animal spirits” styrer fortsat

Vi har tidligere påpeget, at der var stor forskel på de meget positive ”bløde” økonomiske ledende indikatorer, som er baseret på tillidsmålinger i erhvervslivet og blandt forbrugerne, og de hårde faktabaserede økonomiske nøgletal. Denne forskel er blevet yderligere udvidet på det seneste, hvilket eksempelvis understøttes af de seneste data fra Atlanta FED’s indikator.

Udsigten til svagere økonomisk vækst er også begyndt at sætte sig i obligationsrenterne, men frem for alt underbygger det hypotesen om, at aktiemarkederne næsten alene er drevet frem af ”animal spirits,” altså meget optimistiske forventninger, stemning, momentum grænsende til eufori. Disse kræfter kan uden tvivl drive aktierne endnu højere op.

Altså: Det er et pyramidespil, hvor den sidste ”idiot” får kæmpe tæsk

I hver udgave af Økonomisk Ugebrev Finans anmelder vi udvalgte historier fra de andre erhvervsmedier. I søndagens udgave skriver vi bl.a. følgende om et interview i finans.dk med chefen for Industriens Pension:

”Finans.dk med jordbunden realisme og et veludviklet spillergen: I disse tider med eufori på aktiemarkederne, hvor bankerne skovler penge ind fra investeringskunderne, og som derfor ikke vil ødelægge den gode stemning med lidt realisme omkring udviklingen på aktiemarkederne, er det rart med lidt jordbunden realisme. JP Finans har taget en snak med Laila Mortensen fra Industriens Pension, der blandt andet siger i fredagens udgave: »Jeg kan ikke lide det her med, at aktiekurserne stiger og stiger og stiger. På den anden side er det naturligt nok, for hvor skal man ellers placere sine penge? Hvis man placerer dem i de lave renter og der kommer lidt inflation, så bliver værdien udhulet. Spørgsmålet er, hvor længe det varer ved,« siger hun. Ja, lige netop. Det svarer lidt til et pyramidespil i en verden, hvor der ikke er andre muligheder for at få afløb for sit spillergen. Man vil være med på en upside, men man ved godt, at det ender galt på et eller andet tidspunkt. Man kan blot håbe, at der er endnu en idiot, som vil købe ens aktier til en endnu højere pris, end man selv har købt den til. Og sådan fortsætter det, indtil det ikke fortsætter mere. Spændende.”

En rigtig dårlig cocktail med svagere økonomisk vækst og højere renter

Hvis den økonomiske opbremsning bider sig fast i USA’s økonomi, er der kun et spørgsmål om tid, før der kommer en negativ afsmitning på europæisk økonomi. Indtil videre har de ledende tillidsindikatorer været meget positive. Men normalt giver de kun en indikation af retningen, og ikke af styrken i udviklingen. Historisk har der tillige været eksempler på, at tillidsindikatorerne har skudt meget galt netop på grund af ”animal spirits”.

Svag økonomisk vækst samtidig med at centralbankerne normaliserer rentebilledet ved at sætte de korte renter op, er en rigtig dårlig kombination for aktiemarkederne. Vi tror, at det er den situation, vi er ved at bevæge os hen imod, og så vil grundlaget for de historisk høje værdiansættelser på aktiemarkedet krakelere.

Markedet sender lige nu modsatrettede signaler

Vi holder særligt øje med, hvilke signaler markedet sender os. Det vil være her, vi ser de første signaler på en overordnet vending efter over seks års stigende aktiemarkeder. Vi har endnu ikke fået et entydigt salgssignal, men billedet er mudret. På den ene side har det vigtige Dow Transportation indeks, som historisk har været ledende for udviklingen på aktiemarkedet, de seneste uger væ-ret i nedtrend, målt på den indikator, der hedder MACD. Det vigtige 90 dages glidende gennemsnit er dog ikke brudt endnu.

Samtidig holder det vigtige amerikanske halvlederindeks (sox.x) stand efter en meget stærk stigningsperiode de seneste måneder. Selv på de enkelte minusdage, vi har set på det seneste, har sox.x ligget stort set uændret. Det vidner om fortsat styrke. Men når dette indeks begynder at vise svaghed, så skal man se anderledes på det hele.

At ikke alt er lyserødt og positivt indikeres fortsat også af den igangværende sektorrotation. De defensive brancher fortsætter med at klare sig bedst, altså health care, forsyning og stabile forbrugsvarer, og altså som outsideren teknologi. Der er i markedet vigende tro på, at Trumps skattelettelser og infrastrukturinvesteringer sparker gang i den økonomiske vækst lige foreløbig. Muligvis bliver det vanskeligt for den amerikanske præsident at komme igennem med noget rigtig effektfuldt. Det må tiden vise, men der er stor usikkerhed om det lige nu.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank