Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kapitalfonde: Efter godt halvår begynder salgene at trække ud

Carsten Steno

torsdag 18. august 2022 kl. 7:00

Krisen skaber kæmpemarked for brugte kapitalfondsandele

Danske kapitalfonde har masser af tørt krudt til nye virksomhedsopkøb. Men udgifter til øget lagerbinding på grund af vigende salg i porteføljevirksomheder skaber usikkerhed om virksomhedssalgene det næste halve år, skriver fagredaktør Carsten Steno i denne status om kapitalfondsmiljøet.

Geopolitisk usikkerhed, renteforhøjelser, ustabile aktiemarkeder, forsyningsproblemer og stigende materialepriser er alt sammen noget, der burde bekymre kapitalfonde og deres porteføljevirksomheder her efter sommerferien. Men foreløbig har effekten været begrænset. Efter coronaen, der kun medførte et kortvarigt fald i aktiviteten, har der bredt sig en vis resistens overfor recessionstrusler i branchen.

Stadig mange handler
Antallet af handler i Norden, hvor kapitalfonde er involveret, er ganske vidst faldet med 12-14 pct. i første halvår i forhold til samme periode i fjor. Her var antallet af handler dog også rekordstort. ØU Finans har talt med flere aktører i de store danske kapitalfonde, og der tegner sig følgende billede:

• De fleste fonde har masser af tørt krudt og finder stadig emner – især indenfor industrier, der på den ene eller den anden måde profiterer af den grønne omstilling og digitaliseringen.

• Salgsprocesser for porteføljevirksomheder på salgslisten begynder at trække ud. En forklaring kan være, at især produktionsvirksomheder binder stadigt flere penge i lagre på grund af vigende salg. Følgen bliver, at likviditeten presses med direkte effekt på salgsprisen. Derfor ser køberne tiden an og afventer, om forsyningsproblemerne er midlertidige, og om makroøkonomien bremser hårdt.

• Kursfald på obligationsmarkederne, og dermed højere renter, har gjort det sværere at lukke handler, der er baseret på finansiering via virksomhedsobligationer, hvor gearingen er højere.

• Der er en vis forsigtighed med at sætte store investeringsprojekter i gang i porteføljevirksomhederne.

”Branchen forventer, at de makroøkonomiske tendenser, vi ser for tiden, i højere grad vil præge vores hverdag i kapitalfondene. Men foreløbig er det gået overraskende godt. Vi har en ret ny fond, hvor der stadig er fem år til at købe nye virksomheder i.  Vores pipeline er fin. Men spørgsmålet er, om vi kommer i mål vores aktuelle forventninger her i andet halvår,” siger Jan Johan Kyhl, managing partner i kapitalfonden Polaris.

En anden dansk kapitalfond, Axcel, har været meget aktiv i første halvår og på rekordtid investeret en stor del af midlerne i sin seneste fond i nye virksomheder, specielt inden for tech. I alt 11 virksomheder er købt op. Senest har virksomheden overtaget det ejerledede it-konsulent-firma NTI fra Jesper Kalko, der er anden generation i virksomheden, som specialiserer sig i CAD-CAM-tegneprogrammer. 

De mange Axcel-opkøb har vakt opsigt i branchen. Der er helt sikkert tale om fine virksomheder, men fremtiden vil vise om, at de er købt for dyrt, og om de også performer i en recession. NTI menes købt for 2 mia. kr., og sælger siger, han er ”yderst tilfreds” med prisen.

At prissætningen på tech-virksomheder i nogle tilfælde fortsat er høj, kan også bevidnes i en kæmpe techhandel, som fandt sted i juni med den danske virksomhed Zendesk. Her blev software-virksomheden, der i dag beskæftiger 3500 ansatte, solgt til kapitalfonden Hellmann & Friedman og derefter afnoteret. Salgsprisen på 10,7 mia. dollars lå 37 pct. over den aktuelle børskurs.

Mere besvær
Polaris har for nylig erhvervet virksomheden e-soft, der er en billedbehandler og videoprocent for ejendomsmæglere. Denne handel er ikke atypisk for, hvad der er sket i første halvår. 

Henrik Schrøder er seniorpartner i kapitalfonden Schrøder Translink. Han har også oplevet et overraskende pænt første halvår, men peger på, at materiale-prisstigninger og svigt i forsyningskæderne forstyrrer driften i virksomhederne, hvilket i nogle tilfælde er med til at besværliggøre handler. 

”Den overskudslikviditet, der måtte være i en virksomhed, lægges oven i prisen på virksomheden, når den beregnes på gældfri basis. Når virksomheder skal opbygge større lagre for at sikre leveringsevnen, rammer det deres likviditet,” siger Henrik Schrøder.

Han fortæller samtidig, at når udenlandske kapitalfonde er involveret, kan det trække ud. ”Udenlandske kapitalfonde er altid meget grundige, og i det nuværende marked, hvor der er en del usikkerhed, er der en tendens til, at handlerne kommer til at tage endnu længere tid.”

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank