Kina vil som første land afskaffe kontanter

Kina er på vej til at afskaffe kontanter. Det vil muligvis ske allerede i år, og det bliver i så fald det første land i verden. Brugen af digitale betalinger er allerede langt frem. En digital kinesisk valuta bliver en decideret konkurrent til dollaren.

Uddrag fra Nordea:

Facebook har den seneste tid fået meget opmærksomhed for planerne om at lancere sin egen kryptovaluta (libra). Det er naturligvis interessant i sig selv, men direkte verdensomvæltende er det, at Kina har ageret i al ubemærkethed og står klar i starthullerne til at indføre sin egen digitale valuta, der skal erstatte kontanter.

Beijing vil øge sin konkurrenceevne internationalt og samtidig reducere udgifterne til papirpenge.

Mange ting i forbindelse med denne satsning på kryptovaluta ligger endnu hen i det uvisse. Men projektet har støtte fra præsident Xi Jinping, og det rygtes, at den stadig unavngivne valuta muligvis indføres i 2020.

Læs også:  Kina dropper sit vækst-mål - et dårligt tegn for resten af verden

Ifølge iagttagere kan valutaen hjælpe Beijing med at bevare endnu bedre kontrol over pengemængder og valutastrømme – men den kan også blive lettere at udbrede over hele verden end den nuværende yuan.

I fremtiden vil Kina kunne betale underleverandører, der arbejder med den nye silkevej, i digital valuta. Det kan betyde, at den spreder sig meget hurtigt.

Den nye silkevej er et samlet navn for Beijings store investering i bl.a. konstruktion af veje, højhastighedstog, havne og energianlæg globalt. Silkevejen blev lanceret i 2013 af præsident Xi og skønnes at have en værdi tæt på 600 milliarder dollars. Den er tænkt at skulle bane vejen for Kinas fremtidige handel med omverdenen.

For Kina er det strategisk vigtigt at udfordre den kendsgerning, at det meste af verdenshandlen i dag foregår i amerikanske dollars.

Selve overgangen til digital valuta er tænkt at skulle ske i to trin: Først indveksler Kinas centralbank de yuan, der findes hos landets banker og finansielle institutioner. Derefter indveksler bankerne sedler og mønter fra kinesiske borgere.

Læs også:  Kinesiske virksomheders indtjening er moderat forbedret

Skiftet forventes ikke at blive så dramatisk, da en stor del af kineserne allerede er opkoblet og bruger digitale betalingstjenester som Alipay og WeChat.

Det nye system opbygges ifølge internationale medier ved hjælp af såkaldt blokkæde- (blockchain) teknologi. Det hyldes som innovativt, men iagttagere advarer også om, at Kina med valutaen kan komme til at overvåge sine indbyggere endnu mere.

Centralregeringen har allerede søsat et såkaldt socialt kreditsystem, hvor kineserne vurderes ud fra, hvordan de agerer – om de f.eks. betaler regninger til tiden eller overtræder trafikregler. En konstruktion, der kritiseres af menneskerettighedsorganisationer.

Mange centralbanker arbejder på at udvikle digitale valutaer, og det svenske projekt med e-krona er kommet ganske langt. Men Kina kommer nok først.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her