Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Kommentar: Uansvarlige SAS-piloter ødelægger det skandinaviske flyselskab

Morten W. Langer

mandag 04. juli 2022 kl. 13:45

SAS’ ledelse gør det rigtige ved ikke at give efter for SAS-piloterne i de overenskomstforhandlinger, som nu tilsyneladende udløser en lammende strejke i det skandinaviske flyselskab. Piloterne har i årtier været økonomisk ”forkælede,” og det er i virkeligheden et under, at SAS er overlevet indtil nu. SAS agerer i en international verden, hvor lønvilkår er universelle på tværs af landegrænser, og det bør piloterne forholde sig til, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne sommerkommentar.       

Tilsyneladende er piloterne i SAS parate til at ødelægge det skandinaviske flyselskab. Konsekvensen af piloternes manglende evne og vilje til at imødekomme SAS-ledelsens ønsker er, at SAS i sidste ende må kaste håndklædet i ringen, og så er piloterne lige vidt: De mister alligevel deres vellønnede jobs.

Konflikten synliggør, at de nordiske piloter er en døende race, som tror, at de kan opretholde vilkår, der ikke findes andre steder i den internationale flytrafik. Hvis de gerne vil beholde deres jobs, bliver de nødt til at tilpasse sig til de arbejdsvilkår, der gælder i de internationale flyselskaber.

SAS er nået langt under coronakrisen med at tilpasse omkostningerne, og lige nu ser det i virkeligheden ikke så slemt ud, som ledelsen har tegnet den. Men på sigt bliver SAS’ ledelse nødt til at tilpasse forretningen til de markedsvilkår, som gælder for konkurrenterne. Det vil de nordiske piloter ikke indse, og det kan ikke opfattes som andet end utidssvarende og snæversynet privatøkonomisk egoisme.

Hvis de fastholder den attitude til deres job, vil de være en uddøende race, som har skyklapper på uden at forholde sig til, hvad der sker omkring dem. Vi siger ikke, at piloterne skal opgive alt. Men vi mener, at det er afgørende, at piloterne over en periode accepterer, at SAS ekspanderer de udenlandske operationer, så det bliver muligt for SAS at skifte fra dyre til billigere overenskomster.

Det vil beskytte de fleste ældre – forkælende – piloter – som så kan få lov til at trække sig tidligt tilbage eller blot gå på pension.

Det er svært at se en vej ud af det morads, der nu er skabt med den aktuelle strejke, som rammer for fuld kraft en af dagene.  Ifølge SAS rammer strejken 50.000 SAS-passagerer hver dag, og selskabets finansielle position udhules på grund af store underskud.

Vi har tidligere fastslået, at SAS har 8,5 mia. SEK i likviditet, så selskabet går ikke konkurs lige med det samme. Men hvis strejken trækker ud, og det er sandsynligt, vil det svække selskabets konkurrenceposition så meget, at det alligevel kan komme til fyringer af piloter på grund af manglende behov for kapacitet.

I det hele taget kan den varslede strejke komme til at betyde, at SAS – og dermed Københavns Lufthavne – mister en aktuel stærk nordisk markedsposition, og langsigtet kan det betyde tusinder af tabte arbejdspladser i København.

Vi har svært ved at se, at der kommer en løsning på konflikten lige foreløbig. Og hvis der virkelig bliver tale om en langsigtet konflikt, vil piloterne have skudt sig godt og grundigt i deres egne fødder.

Vi håber naturligvis, at parterne kommer overens snart. Men når det ikke er lykkedes under den seneste uges heldøgnsforhandlinger, ser det ikke godt ud med en løsning.

Det positive ved historien er, at SAS-aktien efter meddelelsen om de kollapsede forhandlinger, kun er dykket syv procent. Man kan sige, at markedet belønner, at ledelsen ikke bare giver efter, men står fast.  Langsigtet er det uden tvivl den bedste løsning for SAS, passagerne, arbejdspladserne og aktionærerne.

Fra SAS:

SAS SCANDINAVIAS PILOTFÖRENINGAR VÄLJER ATT GÅ I STREJK

July 4, 2022 12:30

Regulatory information

Medlemmar i SAS Scandinavias pilotföreningar har kallats ut i strejk. Strejken leder till inställda flyg och att tusentals resenärer påverkas.

Sedan varslet lämnades den 9 juni har medling pågått mellan pilotföreningarna och SAS. Strejken följer som en konsekvens av att parterna inte har lyckats komma överens om ett nytt avtal. SAS önskar fortsätta medlingen för att kunna nå en överenskommelse och avsluta strejken så snart som möjligt.

“Vi beklagar djupt att våra kunder påverkas av denna strejk, den leder till förseningar och inställda flyg. Vi vet att alla våra passagerare har längtat efter sina sommarsemestrar och har bokat resor för sig och sina nära och kära. SAS anställda arbetar hårt för att hjälpa våra kunder som påverkas av denna olyckliga situation. En strejk vid den här tidpunkten är förödande för SAS och sätter företagets framtid på spel, inklusive tusentals kollegors jobb. Beslutet att gå ut i strejk visar ett vårdslöst beteende från pilotföreningarna och en chockerande låg förståelse för den kritiska situation som SAS befinner sig i”, säger Anko van der Werff, President & CEO.

Strejken beräknas leda till att cirka 50 % av alla SAS-flygningar ställs in och kommer påverka cirka 30 000 passagerare per dag. De flygningar som genomförs av SAS Link, SAS Connect och SAS externa partners berörs inte av strejken.

Strejken har en negativ effekt på bolagets likviditet och finansiella ställning och denna effekt kan komma att bli väsentlig om strejken blir långvarig.

Anko van der Werff avslutar ”Vi är redo att återuppta medlingen så snart som möjligt och vi kommer att göra vårt yttersta för att nå en överenskommelse som säkerställer företagets långsiktiga konkurrenskraft och finansiella hållbarhet. Vi förutsätter att SAS Scandinavias pilotföreningar inser vad som står på spel och väljer att fortsätta arbetet med att nå en överenskommelse.”

Kunder som har bokat biljetter med SAS uppmanas att kontrollera om deras flyg berörs av strejken på www.sas.se/travel/flightstatus/

På grund av högsäsong kommer möjligheten att boka om berörda kunder till likvärdiga flygningar att vara mycket begränsad. Kunder vars flyg är inställda, som vi inte kan hitta likvärdigt alternativ till, erbjuds att antingen acceptera en återbetalning, eller boka om sin biljett till ett senare datum eller att själva ordna alternativa resesätt och söka ersättning från SAS.

SAS kommer att skicka uppdateringar via SMS och e-post till de kunder som berörs. Det finns en hemsida för all information om trafikstörningar: www.flysas.com/en/disruptions/, som kommer att uppdateras kontinuerligt. Alla som har biljetter bokade rekommenderas att kontrollera statusen för sitt flyg på SAS hemsida innan de åker till flygplatsen eftersom information om flygstatus uppdateras löpande.

 

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Pharma Nord søger regnskabsasistent
Region Syddanmark
Kontorchef med interesse for økonomi og politik
Region Hovedstaden
Energinet søger økonom til IT
Region Syd½
Udløber snart
PROCUREMENT LEAD TIL ET AF DE STØRSTE DANSKE ANLÆGSPROJEKTER
Region Syd
Nyt job
Energinet søger 3 interne økonomikonsulenter
Region
BUSINESS CONTROLLER – PRÆG DIN EGEN ROLLE OG BIDRAG TIL DEN GRØNNE OMSTILLING
Region Syd
Udløber snart
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Udløber snart
Project Controller to good and welcoming team
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank