Det er videnskabeligt bevist, at mennesker kan opnå meget mere, end de tror – både på jobbet og i sportens verden. Der er enkle metoder, der kan få alle til at præstere større resultater, skriver organisationspsykologen Adam Grant i sin bog ”Hidden Potential”. Dé, der får den rette tilskyndelse, opnår langt bedre resultater end alle andre, skriver journalist Hugo Gaarden i denne anmeldelse.
En af USA’s bedste militærofficerer, admiral William H. McRaven, roser bogen i høje toner. For en officer er det afgørende, at soldaterne udnytter deres potentiale maksimalt. Han mener, at ”Hidden Potential” viser, hvordan enkeltpersoner kan opnå det absolut bedste.
Som han rigtigt skriver i en omtale, så har forfatteren skrevet en underholdende og dybt indsigtsfuld bog. Men bogen kan – som megen anden litteratur med gode råd – også være for snakkende, som om den pinedød skal fylde 290 sider. Og bemærk: De bedste guldkorn kommer på de allersidste sider. De kommer også på de sidste linjer i denne anmeldelse.
Mange mener, at storhed i sport, kunst og politik er medfødt. Det er Adam Grant ikke enig i. Han mener, det kan bevises, at alle kan opnå langt mere, end de troede. Det handler ikke om at blive den bedste leder eller sælger, men om at skabe bedre resultater, end man er vant til.
Psykologer har undersøgt 120 fremragende amerikanske kunstnere. Var de ”barnestjerner”? Undersøgelsen viste, at kun en håndfuld var vidunderbørn. Ikke én af en gruppe skulptører havde vist særlige evner i skolen. De fleste pianister var ikke bedre end deres søskende og naboer som børn. Næsten ingen svømmere satte rekorder som børn.
Dét, der ændrede deres løbebane, var lærere eller coaches, som gjorde indlæringen sjov. Det helt afgørende er, hvor meget man udvikler sig år efter år – ikke hvad man opnår til sidst. Men det er også afgørende, hvilke lærere eller coaches, man har haft. Børn, der havde inspirerende lærere i børnehaven, tjente langt mere end de andre som 25-årig.
Adam Grant taler om at bygge stilladser, der kan understøtte den enkelte. Alle kan blive udbrændt, blive ramt af tvivl og gå i stå. Derfor skal et stillads gribe dén, der falder af på den, så man senere kan få endnu en optur.
Udviklinger går op og ned, og det er netop evnen til at være på den bølgebevægelse, der ender med de bedste resultater. At holde ud afhænger af den enkeltes karakter.
Et hold eksperter lavede et eksperiment i Vestafrika med 1500 iværksættere, der blev inddelt i tre grupper. Gruppen, der fokuserede på karakterevnerne, havde en dramatisk effekt. Deres virksomheders indtjening voksede i gennemsnit med 30 pct. i de følgende to år. Det var tre gange så meget, som de kognitives, ”tænkernes”, virksomheder. De havde fået evnen til at se muligheder og håndtere vanskeligheder.
Forfatteren gennemhuller myten om, at det gælder om at bide tænderne sammen og blive ved og ved. Det giver ikke de bedste resultater. Der skal være plads til leg og adspredelser, så et studie eller et job bliver noget, man ”ønsker at gøre”, fremfor noget, man er ”nødt til at gøre”.
Det sidste fører til udbrændthed. Det vil mange nok sige er velkendt, og der er mange af den slags eksempler. Men eksemplerne vækker til eftertanke, herunder en historie om 13 sorte, der blev hvervet til marinen under Den anden Verdenskrig.
Ingen troede, at sorte kunne blive gode og troværdige soldater, men de besluttede, at de ”skulle vise de andre”, og på det militærakademi, de gik på, endte de med at score de højeste resultater. De hjalp hinanden med at trække sig op ved hårene. Det får også Adam Grant til at sige, at det er meget vigtigt for personers udvikling, at de også bruger tid på at coache andre. Det skaber selvtillid, når man er med til at skabe bedre resultater hos andre.
Et af bogens bedste eksempler er en beskrivelse af udvælgelsen af astronauter hos NASA. Der må ikke ske fejl, for det er dyrt og risikabelt, hvis den forkerte person sendes ud i rummet. En yngre mand, José, der kom fra små kår, arbejdede i årevis på at komme til prøver og klare optagelsesprøven. Det lykkedes ikke.
Men til sidst blev han anmodet om at blive ingeniør i NASA. Han skulle være med til at træne astronauterne, og det endte med, at han fik en to ugers tur i rummet for at fungere som teknisk træner dér. Det var hans vedvarende forsøg på at blive astronaut, der fik ham gennem nåleøjet til én tur. Han havde øvet sig i op- og nedture – indtil han fik sin endelig optur.
Hidden Potential, Adam Grant, W.H.Allen, 23 euro
Hugo Gaarden