Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Boganmeldelse: Bezos Blueprint om vigtighed af fortællekunst

Hugo Gaarden

torsdag 15. december 2022 kl. 19:00

Danske selskaber kan lære af Amazons taxwashing

Boganmeldelse: ”Bezos Blueprint” er en imponerende stimulans for hver eneste leder og ethvert menneske. Bogen viser, at hemmeligheden bag Amazons succes er kommunikation. Men ikke kommunikation i en teknisk forstand. Derimod handler det om at skabe en fortælling, der er medrivende for investorer, medarbejdere og alle, som man vil overbevise. Det drejer sig lige netop om at overbevise andre. Hemmeligheden er, at en leder bør betragte hver dag som starten på en ny udvikling. Man må aldrig gøre det, som alle andre siger er normalt, skriver journalist Hugo Gaarden i denne anmeldelse.

Jeff Bezos overraskede sine ledere i 2004, da han forbød brugen af PowerPoint, når de fremlagde nye idéer og planer. I stedet skulle de fremlægge deres ideer skriftligt i form af ”en god historie”, dvs. det skrevne ord. De skulle bruge simple ord, korte sætninger og klare forklaringer, alle kunne forstå, så de, der skulle overbevises, kunne koncentrere sig om indholdet i budskabet og planen.

Bezos har ikke blot studeret teknologi og fysik. Han har også arbejdet meget med kommunikation. Og i de første år af Amazons eksistens blev han klar over, at han måtte drive virksomheden på en ny måde, selvom hans metode allerede var en succes. Han nåede frem til, at kommunikation er det altafgørende, men mere specifikt drejer det sig om at udvikle en historie og en plan, der er enkel at forstå, og dernæst få den sendt ud over rampen på en måde, som skaber begejstring.

En leder kan have en nok så god vision. Men hvis den ikke kan sælges til andre, har den ingen gang på jorden. Idéen om at lede gennem fortællinger fremfor Power-Points slog an, og mange af Amazons ledere brød siden hen ud og brugte idéen i andre virksomheder eller i nystartede virksomheder.

Men Bezos brugte ubevidst allerede sin idé, da han hentede kapital til Amazon som startup-virksomhed i 1994 og 1995. Han bad en række personer om at skyde 50.000 dollar i Amazon på en tid, hvor mange erhvervsfolk ikke anede noget om internettet. 22 mennesker blev overbevist. En af investorerne holdt fast ved investeringen i 23 år, og pengene voksede til 30 millioner dollar.

Bezos gjorde kommunikationsevnen til første prioritet, når han hyrede medarbejdere til ledergruppen. En McKinsey-undersøgelse bekræftede i 2021 Bezos’ prioritering. Kommunikation i alle former er vigtigere end teknologiske og digitale egenskaber, hvis man vil helt til tops som leder eller som medarbejder, uanset om det drejer sig om at skabe en historie, skabe klare budskaber, holde taler eller at skabe tillid.

McKinsey taler om grundlæggende evner
Men Bezos gør det endnu mere konkret. Man skal have en brændende forestillingsevne, være evigt nysgerrig og betragte hver dag som en ny begyndelse. Der må aldrig være stilstand eller tilfredshed med det opnåede. Der skal være en visionsevne som hos Leonardo da Vinci, Steve Jobs og Albert Einstein.

Man skal ikke være bange for at tage fejl, for fejltagelser og innovation er forbundne tvillinger. Det er vigtigere at hyre missionærer end lejesoldater, sagde Bezos, for de gode ledere skal kunne vinde andres hjerter.

Bogens forfatter opdagede hvor vigtigt det er, da han besøgte militærskolen for elitesoldaterne De grønne Baretter i Fort Bragg. De lærte at skabe tillid hos hinanden, men også hos de mennesker, de sendes ud for at forsvare. Pandemien og den arbejd-hjemme-mentalitet, der er fulgt med, gør det muligt for alle at arbejde på distancen, og virksomhederne kan hyre folk overalt i verden. Derfor bliver det endnu vigtigere for ledere og medarbejdere, at de lærer at skabe og fortælle en historie og få budskabet leveret.

I praksis er det dog svært. Bogen har nogle meget præcise anvisninger, der samles i tre punkter AMP: Ability, Message og Practice. Det er også vigtigt at koncentrere et budskab i kun tre punkter. For det er, hvad mennesker kan rumme. Det kan være et hovedbudskab og så tre begrundelser for det. Ikke mere.

For Bezos er det helt afgørende at tro på den menneskelige faktor. Man skal have en passion, og man skal sikre, at man har energi og tid til at tænke og kommunikere. Man skal skille sig ud fra mængden og normen og må aldrig lade sig presse til at være normal og falde ind i omgivelserne. Hver dag skal være en ny begyndelse – en Day 1.
The Bezos Blueprint, Carmine Gallo, MacMillan, 258 sider, 19,69 pund på Amazon

Hugo Gaarden

[postviewcount]

Jobannoncer

Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Nyt job
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Nyt job
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank