Boganmeldelse: Denne bog er særdeles nyttig for enhver, der vil fremme sin karriere, eksempelvis efter at være startet i et nyt job, også i toppositioner. Bogen ”The Unspoken Rules” af Gorick Ng, som er karriererådgiver på Harvard College, har indsamlet erfaringer fra 500 personer til bogen. Vil man hurtigt op ad rangstigen, gælder det om at sætte sig ind i de uudtalte regler på arbejdspladsen. Det er regler, man ikke lærer på en business school.
En god uddannelse kan naturligvis være med til at fremme ens karriere. Men det måske allervigtigste er, at man får forståelse for de uudtalte regler på arbejdspladsen – og at man følger dem – og somme tider bøjer af eller påvirke reglerne til egen fordel. Det er kernen i Gorick Ng’s bog, som rummer talrige eksempler på, hvad disse regler kan bestå af, og hvordan ambitiøse lederaspiranter kan bruge dem for at komme videre og undgå alt for mange faldgruber.
Det er altså ikke nok at finde ud af, hvad de uudtalte regler går ud på. Man skal også finde ud af, hvordan man kan leve med dem – eller forkaste dem eller ændre på dem. Det er afgørende for dem, der stræber opad, at man forsøger at få fuld indsigt i, hvad chefen foretrækker. Man skal finde ud af, hvornår det er godt at komme med gode råd, og hvornår det er bedst at holde bøtte.
Man kan sige, dette budskab er banalt. Det gælder jo i enhver virksomhed. Men Ng’s gennemgang og analyser viser, at mange ikke sørger for at få den nødvendige indsigt, og at de heller ikke bruger tid på at manøvrere på den nye arbejdsplads eller i ledergrupperne på vejen opad.
Det er også helt afgørende, at man danner sig det store billede over virksomheden. Hvad er det for succeskriterier, der er på arbejdspladsen?
I læringsprocessen skal aspiranten ikke være tilbageholdende med at spørge, tværtimod. Man må tænke som en virksomhedsejer. Hvilke løsninger vil man foreslå? Det er bedre end at påpege problemer. Aspiranten skal så at sige tage kontrol over sin egen karriere.
Derfor skal aspiranter ikke blot vise, at man vil lære, men at man også vil hjælpe med andres udvikling. Derfor skal en person, der vil til tops, også gøre sig klart, hvad man selv står for, og hvad man er interesseret i.
Man må gerne efterligne andre – ikke for at efterabe, men for at lære af personer, man har respekt for. Hvis man skejer lidt ud i kraft af sin personlighed, er det vigtigt at fortælle sine kolleger og sine chefer om sine specielle sider for at undgå, at der dannes en forkert opfattelse af én.
I et karriereforløb er det også vigtigt at tænke flere skridt fremad – helst længere end cheferne tænker. Hvad er det for udfordringer, lederen står overfor, og kan man bidrage med konkrete forslag? Når man har udarbejdet en langsigtet analyse af virksomhedens udfordringer og kommet med forslag til f.eks. en ny strategi i forsøget på at få sig et lederjob, er det vigtigt at arbejde forfra og bagud – altså udstikke nogle delmål fra virksomhedens nuværende position.
Det skal aspiranten også gøre for at kunne skelne mellem det, der er en hastesag, og hvad der ”bare” er vigtigt. Man skal være meget sikker på, at det, man selv synes er vigtigt, også opfattes som vigtigt af kollegerne eller af chefgruppen – eller bestyrelsen.
Dermed kommer aspiranten tilbage til udgangspunktet: At kende de uudtalte regler. Hvor er den usynlige magt i en virksomhed? Det er ikke nødvendigvis topchefen. Hvordan er loyalitetsforholdene? Hvem har bedst adgang til beslutningstageren, og hvem er blålys? Hvem vil altid holde sig indenfor en komfortzone, og hvem tør bryde gennem zonen? At finde svarene på disse spørgsmål kræver, at aspiranten konstant er engageret. Man skal aldrig være bange for at sende en mail med en hilsen eller en tak, hvis andre har hjulpet én. Man skal heller ikke være bange for at sige undskyld, hvis man begår en fejl, og man skal altid bede om feedback, hvis man er usikker på håndteringen af en sag.
Hvis man vil forsøge at få opbakning for sine egne forslag, er det bedre at bede andre om hjælp end at udstede ordrer. Hvis der er uenighed, er det bedre at sige: ”Jeg gad vide, om man kan gøre sådan…”
Den slags råd kan virke som svaghed i ledelsesstilen eller personligheden, men det er ifølge Ng forudsætningen for, at man kan få mest mulig viden om virksomheden, ledergrupper og strategien.
Hugo Gaarden
The Unspoken Rules, Gorick Ng, Harvard Business Reviews Press, på Amazon, 261 sider, pris: 16,07 pund
Foto: https://www.gorick.com/