Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Boganmeldelse: En anderledes ledelsesbog om vejen til stjernerne 

Ole Borch

søndag 30. juli 2023 kl. 12:31

Guide: Ny æra kræver nyt lederskab

Bringes i den kommende udgave af ØU Ledelse:

Boganmeldelse: Kan man anmelde en bog, der handler om kogekunst i Økonomisk Ugebrev? Ja, når bogen i virkeligheden også handler om god ledelse. Jeg har forkærlighed for bøger om ledelse og adfærd. Bøger om madlavning – kogebøger – har aldrig sagt mig noget. Men her er undtagelsen, der bekræfter reglen, skriver bestyrelsesformand, tidligere erhvervsadvokat Ole Borch i en anmeldelse af kogebogen “Bra Kokt”, skrevet af nordmanden, stjernekokken Christopher Haatuft 

Jeg har denne sommer med stort udbytte læst Christopher Haatuft bog med titlen BRA KOKT og undertitlen En kærlighetshistorie om mat, punk og vennskab, som blev udgivet i april i år. Selv om vi i Danmark har stort fokus på Michelin-stjerner, så er vores generelle kendskab til stjernekokkene i vores nabolande begrænset.  

 Heller ikke jeg havde hørt om Christopher Haatuft, og da jeg købte hans bog, troede jeg, at det var en traditionel kogebog – altså en samling madopskrifter. Jeg købte den, fordi vi kort forinden tilfældigt havde haft en hyggelig samtale, som jeg gerne ville kvittere for så at sige. Mine fordomme om bøger om mad var, at de alle skriver om det samme med meget små variationer. Men mine fordomme blev på flere måder gjort så meget til skamme, at jeg med denne anmeldelse varmt ØU’s læsere at få samme oplevelse.  

BRA KOKT er mest af alt en biografi, som beskriver Christopher Haatufts bumlede vej frem til nu, hvor han i 2022 som 42-årig ikke blot ejede tre restauranter i Bergen og en i Houston, Texas, men derudover også fik sin første Michelin-stjerne med Restaurant Lysverket i Bergen. Men beskrivelsen er selvsagt akkompagneret af retter, som siger ham noget særligt. Fra aldeles jordnært til fine dining. 

Hans spændende dannelses- og uddannelsesrejse bringer mig til at anmelde og dermed anbefale bogen varmt i ØU. Som læser får man virkelig meget at arbejde med og inspireres af. Uanset om man så er til ledelse eller mad – eller begge dele? 

Allerede i bogens allerførste sætninger lægger Christopher Haatuft ud med at beskrive, hvordan han som 25-årig gik konkurs med sin første restaurant. Om baggrunden for konkursen – og den læring, det gav ham.  

Herefter former bogen sig som først et tilbageblik over Christopher Haatufts barndom og ikke mindst opvækst. Herefter hvorledes han som barn af og fascination af punk-miljøet i Norge udviklede sig. Hvordan han via respekt for råvarer og tilberedning fandt sin iboende interesse i finere madlavning og rejste ud i verden.  

Hvordan han via en ekstremt dedikeret indsats kom stadigt højere op i restauranternes hierarki ledende frem til, at han kom i køkkenet på ikke blot trestjernede restauranter (for dem er der jo trods alt en del af) men på nogle af de mest hypede. Der er beskrivelser af hans chefer, som ofte var kompromisløse, og af arbejdsmiljøer så krævende, at det trodser alt, hvad jeg selv har oplevet. Der er en verden uden for Verona. 

Når jeg anbefaler bogen varmt som ledelseslitteratur, er det særligt fordi bogen – er jeg sikker på – ikke er skrevet som ledelseslitteratur. Det er blot Christopher Haatufts nøgterne beskrivelse af sit eget liv og skæbne.  

Med én undtagelse er der i bogen intet ledelsesmæssigt belærende – blot nøgternt konstaterende. På dette felt kan man gøre sig sine egne overvejelser. Uanset hvordan man læser bogen, kan man – i hvert fald i mine øjne – ikke undgå at konkludere, at heller ikke i restaurationsbranchen kommer man sovende til succes. Vejen til stjernerne er lang, hård og slidsom. Mildest talt.  

Hvis du er til fine dining, så tænk lidt over processen for dem i køkkenet, for at de kan komme frem til det, som du sidder med. 

Og så er der undtagelsen på det belærende: I de seneste år har der – også i Danmark – været en polemik om det, at stjerne-restauranter har brugt ”stagiers”. Unge håbefulde kokke, som har arbejdet gratis for at uddanne sig samtidigt med, at de oplever sådanne køkkener indefra. Christopher Haatuft bruger en side i bogen til at tage bladet fra munden. Gå mod strømmen om man vil. Perspektiverende. Hvad han skriver, skal man læse selv. 

Og så er der lige ”kogebogsdelen”: Jeg blev meget både inspireret og positivt overrasket. Selvsagt er der svære retter, som er udfordrende at udføre. Men her kommer samtidigt en stjernekok, som åbent vedkender sig kartoffelchips som en guilty pleasure. 

Som i enkelte af sine opskrifter anvender færdigkøbte amerikanske krydderiblandinger, som jeg troede var helligbrøde. Og som kommer med den ultimative opskrift på stegning af en Côte de Boeuf. Sæt i gang! Mit personlige mål er en dag at lave retten ”Viet-Cajun-Krabbe møter Øygarden”. For ambitioner er gode at have…  

På nettet har jeg fundet Bergens Tidendes også meget rosende anmeldelse af bogen – som primært forholder sig til opskrifterne og er lige så begejstret. Men som nøgternt konstaterer, at det sværeste nok bliver at finde mange af ingredienserne. Enig. Hvalkød er ikke ofte i montren… 

Bogen kan købes på Gyldendals norske hjemmeside 

 Ole Borch 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank