Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Boganmeldelse – Hvordan krig med Kina kan undgås

Hugo Gaarden

onsdag 10. maj 2023 kl. 11:25

Boganmeldelse – Hvordan krig med Kina kan undgås

Her kan du tilmelde dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsbreve om:

Aktieinvestering, Finansiel virksomhed, Ledelse & Strategi, Samfundsansvar og Bestyrelsesarbejde

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Den tidligere australske premierminister, Kevin Rudd, har skrevet en fremragende bog om risikoen for en krig mellem Kina og USA – ”The Avoidable War”. Han vurderer, at risikoen for en tredje verdenskrig er til stede, men også at den kan afværges. Han opstiller en plan for en ”Managed Strategic Competition”. Men han overser den rolle, Europa og det internationale erhvervsliv kan spille, skriver journalist og Kina-ekspert Hugo Gaarden i denne anmeldelse.

Kevin Rudds bog bør være pligtlæsning for enhver erhvervsleder, der har ansvar for virksomhedens kinesiske aktiviteter – enten i Kina eller fra hjemmebasen. Enhver vestlig virksomhed risikerer nemlig at blive presset ud af Kina – ikke af Kina, men af Vesten, hvis den geopolitiske kamp mellem Kina og USA skærpes dramatisk – i stil med, hvad de har set efter Ruslands angreb på Ukraine.

Rudd, der taler flydende kinesisk, har arbejdet som diplomat i Kina i mange år. Han er den eneste vestlige leder, der kan føre samtaler med præsident Xi Jinping på Xis eget sprog. Rudd betegnes af selv den tidligere amerikanske udenrigsminister Henry Kissinger som en af de kløgtigste analytikere af kinesiske forhold.

Han giver en bred gennemgang af Kinas udvikling, men styrken i bogen er en omfattende analyse af Xi Jinpings politik, beskrevet i ”ti koncentriske cirkler”. Cirklerne handler om Xis bestræbelser på at sikre sin egen og kommunistpartiets magt og på at skabe en ny økonomisk model.

Modellen fokuserer på at styrke hjemmemarkedet og servicesektoren mere end eksporten og på at udvikle højteknologi og militæret, så Kina kan få en global førerposition på disse områder, og på udenrigspolitikken med fokus på en ny verdensorden, der kan afløse den nuværende vestlige, amerikansk dominerede verdensorden.

Beskrivelsen af Xis ti cirkler fylder 200 sider, og de kan virke for detaljerede og indforståede. Men Rudd har lavet en indledning til cirklerne på knap 10 sider, og de giver et særdeles godt indblik, der krydres med USA’s syn på Xi Jinping og med den amerikanske økonomiske og teknologiske krig mod Kina. I slutningen af bogen beskrives, hvordan konflikten mellem den opstigende supermagt og den faldende supermagt kan forløbe.

Baggrunden for den mulige konflikt er som følger: Mens de kinesiske ledere siden formand Mao, og især under Deng Xiaoping, bevidst undlod at søge indflydelse på verden, så har Xi valgt en langt mere udadvendt, selvbevidst og pågående kurs. Deng Xiaoping sagde, at Kina skulle skjule sin styrke og se tiden an. Men Xi sagde i 2021, at ”tiden og styrken er på vores side”.

Rudd gør dog for lidt ud af at beskrive, at de nuværende spændinger skyldes, at USA ønsker at bremse den kinesiske vækst og svække landets økonomiske styrke – fra Donald Trump til Joe Biden. Biden går også efter at hindre Kina i at blive lige så teknologisk avanceret som USA.

Men Xi Jinping var i virkeligheden langt kløgtigere end de amerikanske ledere, for han forudså den udvikling, før han blev præsident i 2012. Han satsede på højteknologi og en stærk opbygning af militæret. Han vidste, at den økonomiske styrke, Kina hurtigt ville få, ville føre til en modreaktion i USA.

I historien har der næsten altid været krige mellem en eksisterende og en opstigende stormagt. Når 1,4 mia. kinesere har opnået samme levestandard som vesterlændinge er Kina dobbelt så stærk som USA og Europa til sammen.

I dag er Kina militært på niveau med USA eller stærkere, nemlig i kraft af cybervåben og kunstig intelligens, og Kina begynder at udfordre dollarens dominans, f.eks. med en e-valuta og Kinas eget betalingssystem.

Rudd betragter dette årti som det alvorligste for verden, for det bliver i 20’erne og 30’erne, at kampen mellem giganterne afgøres, og det beskriver han i en række scenarier.

For at undgå en krig er der behov for en styret konkurrence mellem Kina og USA, og det giver han en køreplan for: De to lande må acceptere hinandens forskelligheder og lave aftaler for samarbejde, f.eks. ved at have topdiplomater siddende tæt ved modpartens regeringer for hele tiden at kunne advare mod en risikofyldt udvikling.

Men Rudd gør ikke nok ud af at beskrive, at USA under Biden målrettet arbejder for at styrke USA’s rolle ved at samle Europa og asiatiske lande i et modspil til Kina. Dermed overser han også, at Europa kan spille en selvstændig formidlende rolle i stedet for at være en amerikansk vasal.

The Avoidable War, Kevin Rudd, Public Affairs 420 sider, 32 USD

Hugo Gaarden

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank