Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Boganmeldelse – kvindelige iværksættere bedre end mænd

Hugo Gaarden

torsdag 30. maj 2024 kl. 17:55

Boganmeldelse – kvindelige iværksættere bedre end mænd

Der er ingen mangel på selvtillid i bogen ”Female Founder’s Playbook”, skrevet af Anne Boden, grundlægger af den britiske digitale bank Starling Bank. Hun mener, at kvindelige iværksættere – og dermed grundlæggere af firmaer – på mange måder er bedre end mandlige iværksættere. I bogen slår hun et slag for, at kvinder skal have mod til at gå i gang, hvis de selv mener, at de egner sig som iværksættere. Journalist Hugo Gaarden anmelder bogen.

Anne Boden har skrevet bogen, så den også er en slags håndbog for etablering af virksomheder. Og det er set fra et kvindeligt perspektiv, når hun beskriver de konkrete barrierer, der er for kvinder. De har sværere ved at hente kapital, og de får altid mindre startkapital, end mænd gør.

Forklaringen er angiveligt, at kapitalverdenen er domineret af mænd, og der er en udpræget mistillid til, at kvinder kan være lige så succesrige som mænd.

Hun giver nogle tal som dokumentation: Mindre end to pct. af venturekapitalen i Storbritannien går til kvindelige iværksættere. Det sker til trods for, at 20 pct. af alle britiske firmaer ledes og ejes af kvinder. Men når der er tale om kvinder, der sammen med mænd ejer startup-virksomheden, så går 20 pct. af venturekapitalen til firmaer med kvinder i ledelsen. Der er altså en klar underrepræsentation i forhold til mandsstyrede virksomheder.

Det interessante er, at virksomheder med kvindelige grundlæggere giver dobbelt så højt et afkast som de, der er grundlagt af mænd, viser en undersøgelse i Storbritannien. De skaber også flere arbejdspladser end de mandlige grundlæggere.

Anne Boden mener, at der er behov for, at flere kvinder træder ind på scenen. Hendes baggrund er en 30 år lang karriere som finanskvinde i en række store britiske og internationale banker, før hun som 53-årig i 2014 tog skridtet og etablerede Starling Bank. Hun var utilfreds med den måde, de traditionelle banker driver virksomhed på. Starling er blevet en af de største iværksættersucceser i finansverdenen med 3,8 millioner kunder.

En analyse fra en iværksætterorganisation, The Alison Rose, konkluderer, at hvis der er lige så mange kvindelige grundlæggere som mandlige, vil det britiske bruttonationalprodukt stige med 250 milliarder pund, eller med 10 pct. af det samlede BNP.

Hun efterlyser en ”kvindelig grundlæggermafia”, der kan blive et alternativ til de mandsdominerede finanscirkler som f.eks. personerne bag PayPal, der står bag en række bemærkelsesværdige etableringer som Tesla, SpaceX og LinkedIn. Hun beskriver, at kvinder i mange tilfælde er bedre end mænd, når det drejer sig om etablering af en virksomhed. Der er altså et ”ukendt” potentiale, fordi både mænd og kvinder er tilbøjelige til at mene, at kvinderne ikke er så egnede som mænd ved etablering og drift af egen virksomhed.

Boden mener, at kvinder tænker anderledes end mænd om entrepreneurship, og det er netop fordelen ved kvindelige grundlæggere. Hun taler om grundlæggere (founders), men hun foretrækker at bruge betegnelsen entrepreneurs, som er blevet den gængse betegnelse for iværksættere, fordi det er den dynamiske og vedvarende funktion ved entrepreneurship, hun finder værdifuld.

Entrepreneuren skal kunne bringe virksomheden fremad mod at blive en unicornvirksomhed med en omsætning på over 1 mia. USD – gerne på meget kort tid. Det kræver ti egenskaber, som også viser, om man er en entrepreneur-type: Man må aldrig acceptere nej som et svar. Man skal sige til sig selv, at man ikke hidtil er blevet anerkendt. Man skal være ligeglad med, hvad andre mener. Man skal være lidt af en drømmer (med en lille portion naivitet). Man skal være et konkurrencemenneske. Man skal være bidt af en målsætning. Man skal konstant lære noget. Man skal være god til menneskelig kontakt. Man skal have overtalelsesevne. Og man skal være 100 pct. committed.

Det gælder jo også for mænd. Men Boden siger, at kvinder har fordele. De er mere intuitive. De er bedre til at se alle vinkler i en sag. De er bedre til at værdsætte værdier og ikke bare kolde tal. De er selvsikre, men ikke aggressive. De er bedre til at erkende gode og dårlige sider hos sig selv.

Bogen er let læst – fri for management-jargon – og så trækker hun på erfaringer fra en ”støttegruppe”, hun har haft. Det illustrerer kernen for en grundlægger: Man kan ikke gøre det alene. Der er behov for at spille bold med troværdige personer uden for virksomheden.

Female Founder’s Playbook, Anne Boden, Kogan Page, 201 sider, 19,61 USD på Amazon.

Hugo Gaarden

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank