Den udødelige sandhed: ”Det eneste, der er uforanderligt i verden, er, at verden forandrer sig”, tilskrives den græske filosof Heraklit, der levede 500 f.Kr. Når verden forandrer sig, er virksomheder også nødt til at forandre sig. Men hvordan gør man så det? Erhvervskommentator og forfatter Henrik Ørholsts seneste bog – Absolut forandring – handler herom, skriver Ole Borch, professionelt bestyrelsesmedlem og advokat, i denne boganmeldelse.
Henrik Ørholst er teoretiker. Og en fremragende en af slagsen. Jeg bruger konsekvent Henrik Ørholst anmeldelser af ledelseslitteratur som inspiration til, hvad jeg læser. Bliver aldrig skuffet.
At Henrik Ørholst har læst og forholdt sig til meget, meget mere, end han anmelder, vidner ”Absolut forandring” om. Antallet af citater og kildehenvisninger i ”Absolut forandring” er imponerende. Man er som læser ikke i tvivl om, at teorien er på plads. Der er læst, analyseret og vurderet, hvad der skal med.
De kilder, Henrik Ørholst så har valgt at tage med, er også antalsmæssigt meget omfattende. Jeg vidste ikke, at der fandtes så mange forskellige – ja reelt ret forskellige – skoler indenfor forberedelse, eksekvering og forankring af forandringer.
Gennemgangen heraf er en af bogens kvaliteter. Når Henrik Ørholst gennemgår disse skoler, uden at han – i hvert fald i min læsning – kan eller vil fremhæve en vinder på bekostning af de andre, bliver min konklusion, at det ikke er muligt at formelsætte den metode for beslutning om forretningsmæssige forandringer, der slår de andre. Hverken hvornår forandringer skal gennemføres eller i detaljer hvordan.
I relation til spørgsmålet om, hvornår der er behov for forandring, nævner Henrik Ørholst på side 186, hvordan den engelske dronning Elizabeth, da 2008-finanskrisen var på sit højeste, på London School of Economics spurgte, hvorfor der ikke var nogen, der havde været i stand til at forudsige den og af Robert Lucas fra University of Chicago fik svaret:
”Economics could not give useful service for the 2008 crises because economic theory has established that it cannot predict suchs crises.”
Godt eksempel til at tænke over, at selv og netop når det går godt, er det vigtigt at forberede sig på fremtiden. For den forandrer sig.
Det har Henrik Ørholst et andet fint citat om, da han på side 84 henviser til, at præsident John F. Kennedy skulle have sagt: ”The best time to repair the roof is when the sun is shining.”
Som skrevet: Henrik Ørholst er teoretiker. Har bogen en – lille – slagside, er det, at man som praktiker godt kan fornemme, at Henrik Ørholst ikke selv har haft megen “olie på fingrene”. Jeg trak på smilebåndet, da jeg på side 49 læste, hvordan Henrik Ørholst anbefaler en virksomhed med likviditetsmæssigt pres at få sikret en fremtidig likviditet.
”Det kan være med til at sikre nye finansieringsmuligheder.” Ja – hvor svært kan det være? I teorien! På side 191 kommer Henrik Ørholst igen ind på likviditetskrise og anbefaler her at sørge for, at det er de vigtigste interessenter, der får deres penge først.
Det lyder logisk, men som gammel insolvensadvokat må jeg hejse flaget og nævne, at selv om det lyder rigtigt, så er fremgangsmåden farlig, hvis man ikke vurderer, at der i sidste ende er penge til alle.
De bemærkninger skal dog ikke lede til at dømme bogen ude. Tværtimod. Er man i ledelsen for en virksomhed, er det absolut anbefalelsesværdigt at bruge den tid, det tager at læse ”Absolut forandring”s knap 250 sider.
Ikke fordi man i bogen får en sikker opskrift til vejen imod en succesfuld forandring. Netop fordi man ikke gør. Det, man får, er talrige beskrivelser af faren ved ikke at gøre noget. Talrige beskrivelser af emner, man bør overveje.
For gør man ikke noget, så kan man tænke over citatet på side 145, hvor en sælger i en forhandling med en usikker Arnold Peter Møller i det senere A. P. Møllers allerførste år skulle have sagt. “Gør hvad De vil, hr. Møller, men husk, at den, der nøler, har tabt.”
No risk – No glory.
”Absolut forandring” af Henrik Ørholst, Hans Reitzels forlag, 2025. 253 sider. 250 kr.
Ole Borch