Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Boganmeldelse: Sådan skaber man ægte selvtillid

Hugo Gaarden

tirsdag 05. december 2023 kl. 17:40

Boganmeldelse: Sådan skaber man ægte selvtillid

Hvordan får man klarhed i hovedet, så man får solid indsigt i, hvad der sker omkring én, og så man kan udskifte kaos med klarhed? Netop denne proces belyses særdeles godt i bogen ”The Confidence Map” skrevet af økonomiprofessor Peter Atwater, og som får følgende ord med på vejen af den krigstrænede amerikanske general Stanley McChrystal: ”Det er en guide til lederskabets skræmmende udfordring”. Journalist Hugo Gaarden anmelder bogen.

McChrystals bemærkning er den bedste anbefaling for bogen, for han har under krigen i Irak levet under kaotiske forhold, hvor tillid og selvtillid kunne hives ud af hovedet på selv de bedste officerer. Hvad gør man så for at styrke tilliden, så man kan løse påtrængende og livstruende opgaver?

Peter Atwater har en fortid i finanssektoren i USA. Han var en af pionererne indenfor det, der blev kaldt securitization, nemlig at samle finansprodukter som billån og boliglån i ”bundter” og sælge dem til globale investorer.

Det var det, der førte til finanskrisen i 2008. Det fik ham til at tænke på, hvorfor folk træffer forkerte beslutninger. Han begyndte at undervise, og hans samtaler handlede om: Hvad skete der inde i hovedet, da investorer traf deres værste og bedste beslutninger? Var det ydre forhold, eller var det de indre følelser, der spillede ind?

Efterhånden nåede han frem til, at det næsten altid er de indre følelser, som er årsag til, at beslutninger er gode eller dårlige. Følelser! Det var altså ikke kløgtige og gennemtænkte analyser! Mange vil nok sige, at det er noget vås. Men er man ærlig overfor sig selv, og tager man sig tid til at læse denne bog, vil mange utvivlsomt sige, at der er noget om snakken – altså om betydningen af confidence. Atwater hjælper læseren på vej ved at forklare, hvad han mener med confidence, der kan betyde alt fra tillid til sig selv, tillid til andre og fortrolighed. Nogle mener, at tillid og succes hænger sammen. Har man selvtillid, ender det også med succes på arbejdet eller i ægteskabet. Det passer ikke, mener han.

Han taler om ægte tillid, som er svær at definere, men som i allerhøjeste grad er subjektivt! Desuden handler det primært om noget fremadrettet: Har man tillid til sin vurdering af fremtiden? Skal man købe en virksomhed eller vokse ved egen kraft? Skal en officer bombe en by med terrorister, eller skal han forsøge sig med en politisk løsning?

Skal man som ansat skifte til en anden virksomhed, når der er problemer med chefen? Eller skal man forsøge at skabe forandringer, hvor man er?

Tilliden kommer, når der er ro i maven, og det får man ikke altid ved at tale med andre eller lave mange kalkulationer. Men det får man ved at gøre sig klart, hvor man kan opnå sikkerhed og kontrol, og hvor man kommer væk fra en vedvarende usikkerhed.

Han har tegnet et Confidence Map – en såre simpel firkant med fire grundelementer: Stress Center, Passenger Seat, Launch Pad og Comfort Control. Er man i stress, er man aktiv eller passiv, eller er man i sikkerhed. De udtrykker graden af kontrol og sikkerhed.

Launch Pad udtrykker f.eks. en høj grad af kontrol, men lav grad af sikkerhed – det er der, iværksættere normalt befinder sig. De véd, hvad de vil, men de kan let slås omkuld. De fleste mennesker bevæger sig mellem de fire zoner – afhængig af egne beslutninger og omgivelserne.

Han hævder, at vælgerne påvirkes politisk af ydre forhold såsom privatforbruget, og det slår igennem på opbakningen til politikere under en valgkamp. Alle amerikanere blev påvirket af terrorangrebet 11/9. Men dengang traf stort set alle politiske og militære ledere fatale fejltagelser om reaktionen. Der er en klar pendant til Israels reaktion på Hamas i Gaza og til krigen i Ukraine. Alle bliver påvirket. Hvordan skal vi optræde?

Noget af det afgørende for Atwater er, at det nok er følelser, der påvirker vores tillid og ikke kun de hårde kendsgerninger. Men vi påvirkes også af vores robusthed overfor forandringer og af vores evne til at håndtere usikkerhed. Jo mere, vi gennemgår, desto bedre bliver vi til at skabe tillid til vor egen håndtering – og måske til at have tillid til andre.

Vi skal erkende, at vi altid laver fejl, og at der altid vil være kriser forude. Alt for ofte husker vi de dårlige begivenheder og glemmer, hvad vi lærte af kriserne. Ægte tillid og robusthed betyder evnen til at kæmpe sig igennem og at fokusere på, hvordan vi kommer op i Comfort-zonen.

The Confidence Map, Peter Atwater, Penguin,312 sider, 22,19 pund.

Hugo Gaarden

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank