Gyldendals nedjustering i april skabte uro omkring selskabets helårsresultat, og i forbindelse med nedjustering skrev vi i april, at der var risiko for et år uden overskud på selskabets fortsættende aktiviteter. I den forløbne uge viste det sig at være en alt for optimistisk spådom.
Gyldendals halvårsregnskab viste sig nemlig at være langt dårligere end alle havde forventet. Ikke mindst Gyldendals egen ledelse, som reagerede ved at fyre den adm. direktør .
I 1. halvår 2022 havde Gyldendal officielt et driftsoverskud på 9 mio. kr., men i virkeligheden havde man et bragende underskud på driften.
I driftsoverskuddet indgår nemlig engangsindtægter på 70 mio. kr. fra salget af ordbogsaktiviteterne, og nu også salget af Gyldendals 54 pct. ejerandel i Publizon A/S. Tilbage bliver et driftsunderskud på 38,1 mio. kr., og det betegner man forståeligt nok som ”ikke tilfredsstillende”.
Årsagen til underskuddet er ikke vanskelig at spore. Den ligger primært hos Chapter, som er Gyldendals streamingtjeneste. Chapter realiserede et negativt driftsresultat (EBIT) på 24 mio. kr. i 1. halvår, og det er problematisk af to årsager.
Først og fremmest naturligvis pga. underskuddets størrelse. Men faktisk i endnu højere grad fordi Chapter er Gyldendals billet til fremtiden. Udgivelsen af fysiske bøger har været en god forretning i mange år, men deres fremtidsudsigter er ikke gode. Og eksempler fra andre fysiske varer øger frygten for, at de fysiske bøgers fremtid er endnu dårligere, end det umiddelbart ser ud.
De fleste var klar over, at de fysiske betalingsmidler sedler og mønter gradvist var på vej til at blive overtaget af digitale betalingsmidler, men de færreste havde nok forestillet sig, at omstillingen ville ske så eksplosivt hurtigt, som Covid-19 situationen fremtvang.
Gyldendal har været nødt til at forholde sig til risikoen for et tilsvarende jordskred i forbrugernes holdning til fysiske bøger, og set i den sammenhæng er det vanskeligt at bebrejde Gyldendal deres satsning på bl.a. Chapter.
Men man har tilsyneladende ikke været dygtig nok på det digitale område.
I årsregnskabet 2021 stod der således, at det var lykkedes Chapter at lande en vigtig partnerskabsaftale med Telmore. Men allerede et halvt år senere konstaterer man i halvårsregnskabet, at selvom Telmore-aftalen har udgjort den væsentligste del af Chapters omsætningsstigning, så har den været finansielt utilfredsstillende. Fremadrettet vil man sikre, at den bliver dækningsbidragsneutral for Gyldendal.
Man må undre sig over, at så vigtig en aftale for et område, som måske skal være Gyldendals fremtid, kan løbe af sporet på kun et halvt år.
Overraskende er det også, at Gyldendal på den ene side satser hårdt på digitalisering, men samtidig holder fast i gammeldags bogklubber trods en indtjening, som ”fortsat ikke er på et tilfredsstillende niveau”. Spørgsmålet er, om den nogensinde bliver det på et marked på kronisk nedtur?
Intern uenighed hos Gyldendal
Disse spørgsmål volder tilsyneladende også hovedbrud hos Gyldendal, og at dømme ud fra børsmeddelelsen om direktørfyringen er man internt ikke enige om, hvordan de skal håndteres.
Den nu tidligere adm. direktør, Morten Hesseldahl, krediteres for ”troen på at slutbrugerkontakten er væsentlig”, og som eksempel nævnes oprettelsen af streamingtjenesten Chapter og fastholdelse af bogklubberne. Det sidste ”på trods af et vigende mønster”, som det formuleres. Afsnittet om Hesseldahls fokuspunkter er interessant, da man i forlængelse heraf afslører, at ”der har været en stigende uenighed om vigtigheden heraf.”
Som potentiel investor i Gyldendal står man med indtrykket af et selskab på vej ind i fremtiden, men uden at ledelsen har en klar plan for retningen.
Dette indtryk bekræftes af en bestemt sætning, som i halvårsregnskabet både afslutter afsnittet om Chapter og afsnittet om bogklubberne. Sætningen lyder: ”Der afsøges strukturelle muligheder for …” og så henholdsvis Chapter og bogklubberne. Denne kryptiske sætning kan dække over alt fra endnu et pludseligt frasalg til en massiv investering i et eller begge forretningssegmenter.
Når man skræller det verbale flødeskum af børsmeddelelsen om den adm. direktørs fyring, så forstærker den halvårsregnskabets indtryk af et selskab, som er langt dårligere rustet til fremtiden, end vi har troet hidtil.
Bruno Japp
Aktuel kurs 436,00
Kursmål (6 mdr) 415,00
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.