Log ind
Log ind
Kultur

Supermilliardærernes skattely-hjælpere skal hænges ud

Hugo Gaarden

tirsdag 19. oktober 2021 kl. 11:29

Boganmeldelse: Det gode gamle udtryk, pengepuger, bruges i titlen på en bog om, hvordan supermilliardærerne verden over bruger millioner af dollars på hjælpere, der gemmer deres penge i skattely, og som gennem lobbyisme påvirker lovgivningen. Chuck Collins skriver i ”The Wealth Hoarders”, at der er gemt mellem 7.600 mia. dollar og 32.000 mia. dollar – skjult for skattevæsenet. Hugo Gaarden anmelder bogen.

For at sætte beløbene i perspektiv, er det danske bruttonationalprodukt på 350 mia. dollar og det tyske på 3.900 mia. doller. Det amerikanske er på 21.400 mia. dollar Der er altså gemt mindst dobbelt så store beløb i skattely, som værdien af Tyskland og måske mere end USA’s værdi.

Bogen trækker på en masse kilder og opgørelser, for det er i sagens natur vanskeligt at få et klart overblik over dét, som ingen må se. Flere forskere mener, at 10-12 procent af verdens trillioner af dollars er skjult i skattely eller i mærkværdige fonde eller dubiøse selskabsstrukturer.

Et studie fra Den internationale Valutafond anslår, at 40 procent af verdens direkte investeringer – det er ca. 15.000 mia. dollar – sker gennem en slags skuffeselskaber, der ikke har nogen reel erhvervsaktivitet. Credit Suisse har i sin Wealth Report fra 2019 anslået den samlede globale formue til 360.000 mia. dollars (eller 360 trillioner, som er den almene betegnelse for de store beløb).

Det er især de allerrigeste, supermilliardærerne, der udgør 0,1 procent af befolkningen, som gemmer pengene, og deres andel af formuerne vokser ekstremt hurtigt. Det kan de kun gøre, fordi de har en hær af hjælpere og politikere, der lukker øjnene for, hvad der sker, er budskabet. Forfatteren taler om en hel industri, Wealth Defense Industry. Det er blevet en af verdens største industrigrene. Aktørerne er f.eks. advokater og formueforvaltere, der får en særdeles god hyre for at hjælpe pengepugerne, men de får kun en brøkdel af pengepugernes afkast. Skal skattelyformuerne reduceres, er det hjælperne, altså politikerne, advokaterne og andre rådgivere, som vælgerne skal gå efter, mener Collins. Det er nødvendigt, fordi de skjulte penge udgør en magt, som ingen har overblik over, og fordi der er betydelige samfundsgevinster ved en effektiv beskatning.

Bogen indeholder en stribe interessante detaljer om, hvordan pengene gemmes, og hvordan hjælperne gør det. Men det mest interessante er beskrivelsen af politiske forsøg på at få pengene frem i lyset og få dem beskattet – med en række forslag til, hvad der kan gøres.

Forfatteren er realistisk nok til at erkende, at det kan tage mange år, før der sker en forandring. Det ses alene af, hvor svært det er at lave en værdiskat og formueskat, f.eks. med arveafgifter. Når der sker en beskatning, er det altid med ekstremt lave skattesatser.

Collins pointerer, at de gemte penge ikke bare er en del af det store økonomiske system. Det er ganske enkelt systemet. Det lyder som en fanatikers erklæring, men hans pointe er, at det er selve konstruktionen af vores moderne økonomiske system, der gør det muligt for pengepugere at gemme pengene af vejen.

Efterhånden er det finansielle system og skattelovgivningen,samt muligheden for at jonglere med pengene internationalt blevet så komplicerede, at dygtige advokater og finansfolk kan udnytte smuthuller, og de er lavet af de selvsamme pengepuger-hjælpere, der som lobbyister konstant arbejder på at ændre lovgivningen i deres kunders interesse.

Men systemet rummer også svagheder. Derfor er det svaghederne, som politikerne skal tage fat på for at begrænse muligheden for at gemme penge. Sker det systematisk og i samarbejde, bliver det muligt at begrænse systemet med de skjulte penge. Der skal gribes ind overfor skattely som Bahamas, men der skal også gribes ind overfor nationale skattely og smuthuller. Eksempelvis er den amerikanske delstat Delaware det største amerikanske skattely.

Hjælperne skal hænges ud, og de skal nægtes adgang til professionelle foreninger som advokatsamfundet. Det er vigtigt at fokusere på hjælperne, for de er mere skadelige end f.eks. bankerne, når det drejer sig om skatteunddragelser og sorte penge, skriver Collins. Det er også nødvendigt at kræve offentlighed om ejendomshandler og fonde, så alle ved, hvem der er den reelle ejer af en ejendom og af en fond.

The Wealth Hoarders Chuck Collins, Polity, 224 sider, på Amazon, 15,68 pund.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Dealer med analytisk sans og kommunikative evner
Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Egmont søger M&A advisor
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Porteføljemanager til alternative investeringer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Business Controller til DLF Beet Seed
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Kultur

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men ...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]