Kultur

Boganmeldelse: Tag opgøret med den ufattelige rigdom til én procent

Hugo Gaarden

fredag 09. april 2021 kl. 11:38

BOGANMELDELSE: Hvis der ikke sker et brud på den voksende ulighed i samfundet, får vi massefattigdom i industrilandene inden 2050. Det kan ødelægge de moderne samfund, hedder det i bogen ”99%”, skrevet af den britiske økonom og virksomhedsrådgiver Mark E. Thomas. Han taler for en kursændring, så det oven i købet bliver til erhvervslivets fordel.

Mark Thomas tager udgangspunkt i den berømte ene pct. af verdens befolkning, der har opnået ufattelig rigdom – i forhold til de 99 pct., der deler resten. OECD estimerer, at denne ene procent rigeste i USA ejer 37 pct. af alle værdier. I mange af de europæiske lande er det mellem 15 og 25 pct.. Mens USA’s bruttonationalprodukt er steget med 250 pct. fra 1980 til 2015, er gennemsnitslønnen for den brede mellemgruppe i USA på nøjagtigt samme niveau som tidligere. Altså nul stigning i 35 år. Hvis den udvikling fortsætter, vil 100 mio. amerikanere, altså en fjerdedel af befolkningen, snart leve i fattigdom efter nutidens standard. Den ene procent i toppen vil i gennemsnit have en husholdningsværdi på 5 mio. dollars, mod 1,5 mio. dollars i 2015. De 60 pct. i den fattigste ende af samfundet vil opleve en stadig lavere indkomst og formue end i dag.

I Storbritannien er billedet næsten det samme: De 10 pct. rigeste ejer 44 pct. af alle værdier, mens de 90 pct. altså har godt halvdelen af værdierne.

Ingen revolution
At uligheden er kæmpestor og stigende er velkendt: Styrken i bogen er, at Mark Thomas fokuserer på de perioder, hvor der var en bedre fordelt velstand i samfundet. Og han forklarer, hvorfor værdierne var bedre fordelt. Han kommer også med forslag til, hvordan vi kan vende tilbage til de gyldne perioder uden at kappe hovedet af de rige eller gennemføre en marxistisk revolution.

Han fremhæver Kapitalismens Gyldne Tid, som han kalder årene efter anden verdenskrig. Der var en højere vækst end i de seneste årtier. Der skete en velstandsfordeling, og det har generelt været langt mere udbredt i Skandinavien og Tyskland. Toplederne fik langt mindre i løn end i dag i forhold til medarbejderne. Staterne spillede en langt større rolle, som først blev udhulet fra 80’erne og 90’erne med privatiseringsbølgen i hele den vestlige verden.

Neoliberalister kom på banen. De betragtede skat som statsligt tyveri, og enhver statslig regulering som skadelig for enhver virksomhed. Velfærdsstaten stod for skud, især i USA og Storbritannien. Der kom en ny moral i toppen af erhvervslivet og politik, skriver Mark Thomas. Digitaliseringen styrker den udvikling, og det går især ud over middelklassen.

Den digitale verden har gjort det lettere at øge rigdommen for den ene procent, mens flertallet står i stampe eller bliver fattigere. Hetzen i USA og Storbritannien mod indvandringen skjuler, at over halvdelen af væksten i arbejdsstyrken kommer fra indvandrere, og at de er parate til at tage nutidens daglejerjobs uden sociale rettigheder i gigaøkonomien som hos Amazon og Uber.

Offentlige investeringer ligger bag
Mark Thomas skriver, at det er muligt at ændre udviklingen til gavn for alle, men hvor de rigeste ikke fortsat bliver endnu rigere. Forudsætningen er en politik, der bygger på solidaritet og på formueskabelse i hele samfundet, altså vækst.

Hvis et lands økonomi vokser med 1 pct. de næste 35 år vokser BNP med 42 pct. Tyskland ventes at vokse med kun 1 pct. om året, og USA med 2,1 pct., mens Kina vil vokse med 3,6 pct. Kagen bliver altså markant større. Men den del af kagen, der vokser, skal altså fordeles anderledes.

Med øget lighed vil de 90 pct. få en større indkomststigning end de rigeste. En sådan udvikling vil have en selvforstærkende positiv effekt på samfundsøkonomien, mener forfatteren.

Han har detaljerede forslag til, hvordan det kan ske, men kernen er politiske beslutninger med en stærkere regulering, uden at det bliver noget, der ligner socialisme. Der skal være huse, som folk har råd til at bo i, og der skal være et finanssystem, som ikke forgælder borgerne.

Når han lægger vægt på en større statslig rolle, bygger han på nogle barske kendsgerninger: Internettet, som er kernen i nutidens samfund og velfærdsudvikling, blev udviklet af staten og militære forskningsinstitutioner. Uden det var der ikke skabt de enorme private rigdomme i eksempelvis Apple og Facebook. Måske kan denne værdiskabelse fordeles på flere hænder, hedder det.

Hugo Gaarden

99 %, Mark E. Thomas, Head of Zeus, 327 sider, 16,04 pund hos Amazon.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021

Mere fra ØU Kultur

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Tax Governance

Virksomhedernes skattebetalinger er under stigende offentlig bevågenhed. En række spektakulære sager om skatteunddragelse har intensiveret offentlighedens opmærksomhed på ...

Andre artikelserier

Tax Governance
Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]