Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Medieanmeldelse – Alle, undtagen Hans Mortensen

Sten Thorup Kristensen

mandag 20. november 2023 kl. 17:55

Lea Korsgaard

Det er hårde tider for de skrev­ne medier. Folk, der tidligere som en selvfølge havde et avisabonnement, nægter at be­tale for nyheder på nettet, og samtidig er de sociale medi­er løbet med de fleste af annoncekronerne.

Men det er en misforståelse, hvis man tror, at folk læ­ser færre nyheder end tidligere. De unge holder ikke pa­piraviser. Men de følger til gengæld nyhedssites så meget mere. Det gælder også de alleryngste. Det er tv, der som nyhedsformidler er på vej over i historiebøgerne. Det hele fremgår af en amerikansk undersøgelse, som The Econo­mist beskriver (bladr ned og se grafikken).

Der er altså en stor efterspørgsel efter skrevne nyheder. Nu skal der ”bare” findes holdbare forretningsmodeller til at tilfredsstille denne efterspørgsel. Det er en langsom pro­ces, men på dansk grund overstråler Zetland alt og alle.

På imponerende vis har dette nye medie skabt en pænt stor forretning, der selv uden mediestøtte ville give et ny­deligt overskud. Chefredaktør Lea Korsgaard og hendes folk har tydeligvis fundet en form og tone, der passer den moderne læser. Det kan meget vel være, at Zetland om ti år er Danmarks førende private nyhedsmedie. I hvert fald synes de gamle avisers satsning på clickbait-overskrifter uholdbar i det lange løb.

Men så meget mere vigtigt er det, at Zetland opfører sig ordentligt. Dén var smuttet for Lea Korsgaard, kunne et andet nyt medie, nemlig Frihedsbrevet, afsløre i den forgangne uge. I en lang klumme, der i øvrigt indeholdt mange gode pointer, havde Korsgaard hudflettet andre mediers dækning af FE-sagen, og ikke mindst deres an­tydninger af, at det måske er Statsministeriet departe­mentschef Barbara Bertelsen, der har klokket i den. Hvad Korsgaard glemte at nævne var, at hun har et venska­beligt forhold til Berthelsen og havde deltaget i dennes fødselsdagsfest en god uges tid forinden. Senere har en vågen borger på Facebook bemærket, at Zetland og tæller Barbara Bertelsen med blandt 838 ”helte”, der i 2015 var med til at kickstarte mediet.

Frihedsbrevets artikel er ikke kun interessant, men også underholdende, fordi alt i Korsgaards reaktion tyder på dår­lig samvittighed. Og det var naturligvis også en bommert fra hendes side. Med den position, hun og hendes medie har opnået, er det nødvendigt strengt at overholde fagets etiske regler og herunder at oplyse om eventuelle personlige rela­tioner til magthavere, man kritiserer eller forsvarer.

“Forglemmelsen” rammer Korsgaards troværdighed. Også Barbara Bertelsen må også ærgre sig gul og grøn. Det fremgår af Korsgaards forklaringer, at de to aldrig har været på tomandshånd. Hvorfor inviterer man en løs bekendt til en fødselsdagsfest? Det gør man typisk for at bygge netværk. Men en departementschef er en neutral tjener i folkestyret og skal netop ikke gnubbe skuldre med de øverste beslutningstagere og meningsdannere.

Men denne klummeskriver elsker nu især én detalje, som giver et indblik i det sociale liv i de højere cirkler i politik og medier nu om dage: Lea Korsgaard siger et par gange i interviewet med Frihedsbrevet, at den eneste nævnte person i sin lange klumme, hun ikke har en eller anden personlig relation til, er Hans Mortensen. Han er højt agtet politisk journalist på Weekendavisen. Han er også hvid, boomer og mand.

Guds sprog – eller Novo Nordisks

”I dag lærer vi det sprog, med hvilket Gud skabte liv,” sag­de daværende præsident Bill Clinton i 2000, da det for før­ste gang var lykkedes amerikanske forskere at kortlægge menneskets dna. Den floromvundne formulering skulle betrygge religiøse mennesker og få dem til at dele glæden over den teknologiske landvinding.

Det er lige før, man tænker det samme, når man i Bør­sen læser om de seneste forskningsresultater om Novo Nordisks vidundermiddel, Wegovy. Det er endnu kendt som et fedmemiddel, men det kan åbenbart også en mas­se andet i henseende til at forebygge kredsløbssygdomme.

Dengang mennesker levede i den fri natur, døde de fle­ste senest i 30-årsalderen. Det har højere levestandard og medicinsk og ernæringsmæssig viden ændret på. Men nu synes videnskaben endegyldigt at have knækket koden for det, der i første række gør, at vi er født med en udløbsdato.

Perspektiverne i det er svimlende. Det er ikke blot alt det praktiske om afledte demografiske og økonomiske konsekvenser. Den nye klasse af lægemidler, hvoraf Weg­ovy er det første, er et teknologispring, der kan konkurre­re med generativ AI i henseende til at ændre fremtidens menneskers oplevelser af og forventninger til tilværelsen.

Sten Thorup Kristensen

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank