Log ind
Log ind
Kultur

Medieanmeldelse: Den usexede, men stadig usunde, kultur i medie-Danmark

Sten Thorup Kristensen

mandag 10. januar 2022 kl. 7:00

Mandag gik faglig direktør Thyra Grove Krause fra SSI på TV2’s Go’ Morgen Danmark og meddelte, at omikron-varianten ikke er nær så sygdomsfremkaldende som tidligere varianter af coronavirussen. Efterfølgende har medierne været præget af historier om, pandemien er tæt på sin afslutning, at det måske er bedst bare at lade virus løbe igennem befolkningen, og at SSI’s tal for indlæggelser vist også er misvisende høje.

For læsere af Økonomisk Ugebrevs coronadækning den seneste måned og tillige følgerne af økonomen Lars Christensens facebookside – og dem er der kommet rigtigt mange af i løbet af december – var det dog gammel viden. Økonomisk Ugebrev og Lars Christensen kunne allerede nå samme konklusion for en lille måned siden, blot ved at følge data og forskningen, efterhånden som den løb ind.

I de sociale mediers tidsalder sker det en gang imellem, at en eller flere ihærdige borgere (og der var andre end Lars Christensen på banen) bliver de primære nyhedskilder. Det er altid et nederlag for de etablerede medier, når det sker, men i et lille land som Danmark er det ofte også et nederlag med en legitim begrundelse. Medierne kan ikke være eksperter på alt.

I dette tilfælde var der dog ingen undskyldninger. Medierne har haft to år til at sætte sig ind i virusinfektioner, og de har også set, hvordan corona-tiltagene på godt og ondt er blevet politiserede. Det sidste indebærer, at der er brug for en kritisk presse, der stiller spørgsmål om magthavernes postulater og beslutninger. Det har haltet alvorligt.

I 2021 var der mange historier om kulturen i medieverdenen. Det handlede om, hvem der gik i seng med hvem. Mere relevant for mediebrugerne er et andet kulturproblem, som vi nu har set folde sig ud: At medierne ikke tør skrive en nyhed, før den er blåstemplet af en dansk myndighed – uanset hvor åbenlyst utroværdig denne myndighed er.

Medierne har kort sagt svigtet sine brugere. Det var ikke ligegyldigt, om nyheden om omikron kom ud nogle uger før eller siden. Hver enkelt skulle afgøre med sig selv, hvordan man forholdt sig, virksomheder, der er underlagt restriktioner, har brug for at vide, om disse snart vil blive ophævet igen, og forældre og lærere har brug for at forstå, hvad en skoleåbning indebærer.

Det woke klimaråd
Den usunde kultur kommer også til udtryk på andre områder. F.eks. omkring klimaet. Weekendavisen bragte i sidste uge en artikel om konsekvenserne af de høje energipriser og citerer i den forbindelse Klimarådets formand Peter Møll­gaard for, at ”stigende energipriser er endnu en grund til, at vi er nødt ændre vores energiforsyning, så den bliver grøn, stabil og billig.” Det udsagn er politisk – og forkert. De høje energipriser viser, at den grønne omstilling er en større udfordring, end man hidtil har gjort sig klart. Vi kan simpelthen ikke undvære den sorte energi endnu, fordi det tager tid med omstillingen. Weekendavisen burde gå til stålet over for en mand, der skulle repræsentere den højeste viden, men som i stedet prøver at holde virkeligheden skjult for danskerne.

Forsideartiklen i samme Weekendavisen antyder, at der er noget mere generelt galt med Klimarådet. Det har undersøgt, hvor mange der har omlagt kosten til at være mere plantebaseret, og konstaterer, at det er ikke mange.

Herefter følger en længere udredning om, hvordan man måske på langt sigt kan ændre madkulturen. Men hov – hele præmissen i klimapolitikken er jo, at vi har brug for noget, som virker hurtigt, og ikke kun på langt sigt. Havde vi al tid i verden, kunne vi bygge to atomkraftværker og lade det være det. Med sine fabuleringer om, hvordan vi måske kan ændre kulturen til noget mere puritansk, kommer Klimarådet mere til at fremstå som et woke kollegiekøkken end som det, det burde være – et team af eksperter, der kommer med brugbare analyser og løsningsforslag.

Send flere penge
For fuldstændighedens skyld: Det hænder dog, at medier forholder sig kritisk til myndighederne, og det skal også anerkendes. Jyllands-Posten har således gravet i de støt voksende bevillinger til skattemyndighederne, der er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget. Baggrunden er naturligvis de mange skandaler i skatteopkrævningen, men eksperter anfører, at det ikke er sådan, at jo flere penge til forvaltningen, jo bedre går det.

De besparelser, som VK-regeringen gennemførte i 00’erne, var givetvis forhastede og baserede på over-optimistiske analyser af, hvad ny teknologi kunne bidrage med. Men det virker trods alt også besynderligt, at skatteligningen i dag ligefrem skal være 40 pct. dyrere, end den var i 2006.

Sten Thorup Kristensen

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Økonomichef til en vild kommune
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Kultur

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]