Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Medieanmeldelse: Elon Musk udfordrer nødvendige illusioner

Sten Thorup Kristensen

mandag 09. maj 2022 kl. 7:00

Ukraine er slet ikke er nogen rigtig nation, mener Putin. Sandt, lyder modsvaret fra Youtube-kanalen Time Ghost – men det er Rusland heller ikke. Der findes nemlig slet ikke sådan noget som ”rigtige” nationer. Vores nutidige opfattelse af lande og deres grænser er i sidste ende blot baseret på noget, der foregår i vores fantasi.

Time Ghost henviser til historikeren Benedict Andersons bestseller Imagined Communities fra 1983. Pointen i den er, at når vi opfatter os selv som del af en nation, er det fordi, vi forestiller os, at en masse mennesker, som vi aldrig kommer til at kende, og som vi heller ikke har noget ønske om at kende, sådan i det store og hele er på samme side som os. 

Eksempelvis i Danmark tænker vi på vores land som en selvfølge; som noget sprogligt og kulturelt meget homogent. Men denne homogenitet er snarere en funktion af det land, der var tilbage omkring København efter en stribe militære nederlag, afsluttende med de slesvigske krige i midten af det 19. århundrede. I udgangspunktet var der ikke meget, der tilsagde, at netop Jylland og øerne (som det engang hed i vejrudsigterne) skulle være en samlet enhed.

Men selv i nutidens Danmark har homogeniteten en grænse, og det store spørgsmål er nu: Hvad ville der ske, hvis fantasien om, hvad de andre medlemmer af nationen tænkte, blev afløst af vished? Ville nationen så stadigvæk hænge sammen?

Det er i høj grad netop denne vished, der er indtrådt med de sociale medier. Vi kan nu se sort på hvidt, hvilke holdninger alle de andre idioter har, og en gang imellem om meget alvorlige emner – aktuelt krigen i Ukraine, men før det f.eks. corona, metoo og klima. Brugerne på de sociale medier må spørge sig selv, om de overhovedet kan have noget meningsfuldt fællesskab med folk, som vil have samfundet til at gå i en helt anden retning, og som har helt andre værdier.

De sociale medier har således en destabiliserende effekt. De skaber tvivl om de nationer og andre brede fællesskaber, der nu engang er rammen om vigtige institutioner. Lykkeligvis ser det ud til, at verdens borgere selv reagerer på det. De søger væk fra de store, generelle sociale medier som facebook og søger i stedet ud mod medier, hvor de i højere grad kun møder dem, de deler interesser og værdier med. Dermed genopstår fundamentet for den store fantasi – eller illusion, om man vil – som nationerne hviler på.

I det lys giver hele balladen om Elon Musks køb af Twitter også god mening. Twitter er over tid blevet et medie for politisk centrum-venstre i den vestlige verden, bl.a. ved at lukke Donald Trump ude. Musk vil genskabe det som et forum, hvor alle kan tale frit. Han taler om, at det skal være det store offentlige torv på internettet.

Men på virkelighedens offentlige torv, eller i det offentlige rum i det hele taget, går man ikke og kæfter op om sine synspunkter. Man forholder sig tværtimod diskret. 

Nu får vi at se, om Musks projekt kan lade sig gøre. Måske havde det været bedre bare at lade Twitter passe sin niche. Ifølge Berlingske mener 26 amerikanske ”civilsamfundsorganisationer”, at det er så farligt at give ordet frit, at de opfordrer til boykot af de annoncører, der hænger ved under den nye linje. Herhjemme deler Politiken frygten for ytringsfrihed på Twitter. Hvor aparte det er, siger det også i sig selv noget om, hvor meget sprængstof under et stabilt, demokratisk samfund, der ligger alene i tanken om et generelt sociale medie, hvor alle kan se og høre alle. 

Ny tøjmode i den finansielle sektor
Møder man uanmeldt op i en global finansiel virksomhed, vil man ikke længere finde medarbejderne klædt i jakkesæt. Derimod er fleeceveste nu standarduniformen på Wall Street ifølge Weekendavisen.

Man kan se dette skifte i moden som en tilpasning til moderne normer, der lægger mere vægt på naturen. Men faktisk går det jo imod trenden på andre arbejdspladser, der tværtimod er blevet mere formelle, og hvor man nu forventer, at medarbejderne er tækkeligt klædt. Mange steder er det f.eks. slut med at møde op i shorts og bare tæer i sandalerne på en varm dag.

Normen med at bære jakkesæt var i virkeligheden ude af trit med alt andet, der foregik i samfundet efter 1968. Beklædningen signalerede, at her kørte man stadig efter den gamle verdens normer. Måske er signalet fra fleecevestene, at den finansielle sektor igen føler sig veltilpas med tidsånden. Man har ikke længere noget behov for at stikke ud fra den.

Sten Thorup Kristensen

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank