Man har jo lov at være heldig med sin timing, og det var Berlingske, da avisen i en leder anbefalede at likvidere det eksisterende SAS få timer før, den svenske finansminister bebudede, at Sverige ikke kommer med flere penge til det tilsyneladende nødlidende luftfartsselskab. Berlingske argumenterer mest med, at medarbejderne har brug for at forstå realiteterne i moderne luftfart. Det gør de vel også, men det efterløbende forløb viste, at de ikke er alene på den front.
I Børsen opfordrede Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen kraftigt den danske regering til ikke at følge det svenske eksempel, og i Berlingske fulgte kollegaen i DI (hvor SAS er medlem), Lars Sandahl Sørensen, trop med samme budskab; dog med tilføjelsen, at det hastede at finde en løsning; underforstået komme med nogle skattekroner.
Meldingerne var fine, hvis de var kommet fra erhvervsorganisationer i den klassiske forstand, som altid luftede erhvervenes selviske interesser. Så var der klarhed om positionerne. Men til de store, moderne erhvervsorganisationer, der organiserer virksomheder uden noget branchemæssigt fællesskab, er forventningerne højere. De skal bidrage til debatten med analytisk kompetence.
Den kompetence er usynlig i SAS-sagen. Begge organisationer forestiller sig et luftfartsselskab, der efter endnu et kapitalindskud fungerer på markedsvilkår, men samtidig favoriserer danske kunder. Det findes ikke. Markedsvilkår vil tilsige, at selskaber opretter ruter ud af København, hvis der er penge i det. Ellers ikke. At erhvervsorganisationers ledelser ikke forstår, eller lader som om de ikke forstår, den sammenhæng, må få tæerne til at krumme sig i en og anden medlemsvirksomhed, der dagligt begår sig i skarp konkurrence.
Det er mest Lars Sandahl, der blamerer sig. Han siger, at ”man er nødt til at finde en forretningsmodel, der er holdbar, og som gør, at der ikke konstant skal finansieres med skatteydernes penge.” Men igen, risiko er et vilkår i privat erhvervsliv. Det sker ofte, at ejere må vælge mellem at tilføre mere kapital eller at lade sig udvande. Det kan også nemt ske for dem, der måtte komme med penge til SAS nu, uanset om staten er blandt dem eller ej.
At Lars Sandahl tilsyneladende tror, at man kan undgå dette vilkår, bare man lægger en tilstrækkeligt god plan, er en historie i sig selv. Sandahl var frem til 2019 koncerndirektør i SAS, endda med ansvaret for udviklings- og transformationsinitiativer.
Vores egen chefredaktør, Morten W. Langer, har den vinkel på sagen, at SAS slet ikke er i krise: Pengekassen er i seneste kvartal øget til 8,5 mia. SEK, og driften før afskrivninger var tæt på nul. Men et skræmmebillede af en truende konkurs giver nok et bedre forhandlingsgrundlag med fagforeningerne.
Valgtemaer
Grundlovsdag blev valgkampen op til det valg, der skal afholdes senest om et år, næsten officielt skudt i gang. Hvor andre valgkampe temamæssigt har været domineret af partier, der stillede ultimative krav, er den store mode denne gang tilsyneladende samarbejde og kompromisvillighed. Til gengæld er reformer gået af mode – de bliver i hvert fald, som Bjarne Corydon bemærker i en leder i Børsen, ikke meget omtalt. Det er ironisk, at alle partier vil være med til at lave langsigtede løsninger for Danmark, men ikke har klare tanker om, hvad disse løsninger skal bestå i.
Men måske er det godt det samme. Læser man Socialdemokratiets valgudspil fra 2019, ser man, at partiet stort set har gennemført, hvad det stillede i udsigt. Klimalov, Arne-pension og indgreb mod boligudlejningsmarkedet er gennemført. Men det er ikke det, vi vil huske regeringen for. Det er i stedet dens håndtering af først corona, siden krigen i Ukraine, og de store forandringer i samfundet, der fulgte med.
Faktisk er det svært at genkalde sig, hvad det var, der optog sindene for tre år siden. Det var vist noget med, at jorden var ved at gå under, eller også var det bare velfærdsstaten. Men ingen havde f.eks. dengang forestillet sig inflation, forsyningsvanskeligheder og snærende mangel på arbejdskraft, som er blandt de store temaer, der skal gøres noget ved nu.
Også den regering, der sidder efter næste valg, vil blive kørt over af virkeligheden. Naturligvis skal der en gang imellem træffes store beslutninger af lang rækkevidde, og så er det godt, hvis der er et bredt flertal bag. Men der er noget naivt over f.eks. Lars Løkke Rasmussens forestilling om en samlingsregering, der gennem to-fire store reformer kan ”stramme bardunerne”, som han udtrykker det ifølge TV2. Stramning af barduner er en simpel og overskuelig opgave. Den store udfordring for en regering er at håndtere det komplekse og tvetydige.
Sten Thorup Kristensen