Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Medieanmeldelse – Pernille Weiss og EU’s bureaukratiske mareridt

Sten Thorup Kristensen

mandag 19. juni 2023 kl. 17:55

Medieanmeldelse – Pernille Weiss og EU’s bureaukratiske mareridt

Bønder skal hvert år udfylde et oplysningsskema til EU, og i år var der et nyt spørgsmål med: Om bonden var mand, kvinde eller non-binær. Det er beskrevet i en underhol­dende note i Weekendavisen, der satte sig for at undersø­ge baggrunden for spørgsmålet. Det viste sig at stamme fra et nyt regelsæt om implementeringen af en ny ”re­formperiode” for landbrugspolitikken. I den forbindelse vil man fremme ”kønsligestilling” i erhvervet.

Man kan grine af dette lille kultursammenstød mellem embedsværket i Bruxelles og bønder med jord under negle­ne. Men man kan også lade være med at grine, for det illustre­rer en selvtilfredshed og mangel på udsyn, der findes i først­nævnte gruppe – og det er den gruppe, der sidder på magten.

Det har alvorlige konsekvenser i andre sammenhæn­ge, hvor hele erhverv bliver overreguleret på en måde, der er skadelig for alle de europæiske samfund. Et aktuelt eksempel, som Børsen har skrevet om de seneste uger, er den pligt til bæredygtighedsrapportering, som SMV’er snart bliver pålagt. Det hæmmer vækstlaget i erhvervs­livet, fordi rapporteringen kan være byrdefuld, i mange tilfælde uden at give nogen mening alligevel.

Det er embedsmænd i kommissionen, der, med et meget tyndt demokratisk mandat, finder på den slags regler. I princippet kommer den demokratiske kontrol i parlamentet, men det er ofte teoretisk og forudsætter, at medlemmerne orker at sætte sig ind i de myriader af små detaljer, de skal tage stilling til.

Nogle medlemmer gør dog deres bedste. Blandt dem er tilsyneladende den konservative Pernille Weiss. Ifølge Ekstra Bladet har hun sat sin medarbejdere til at sætte sig ind i, hvad de tusindvis af plenarafstemninger, hun er med i, handler om.

Artiklen er dog ikke rosende. Den handler tværtimod om, hvor hårdt det har været for disse medarbejdere. Af beskri­velsen ser Pernille Wiess’ ledelsesstil heller ikke god ud.

Men så er den heller ikke værre. De medier, der bærer ved til bålet under Pernille Weiss, kan passende bruge som­merferien til at overveje deres prioriteter. Det er barokt, at man går så højt op i, at nogle – må man gå ud fra – velløn­nede og veluddannede medarbejdere har frustrationer på deres arbejdsplads, mens ingen ser, at der faktisk her er et parlamentsmedlem, der prøver at udføre sin svære opgave.

Det bliver kun endnu mere barokt af, at den overordnede diskussion for tiden handler om, at Europa allerede af sikker­hedspolitiske grunde må stramme sig an. En del af dette er at få et i lange stræk dysfunktionelt EU-system til at fungere bed­re, så vi ikke økonomisk falder bagud. Der skal lyde ros til dem, som prøver at løfte dette ansvar, deres kvaliteter som personaleledere ufortalt.

Derimod ingen ros til den anonyme tidligere medar­bejder, der mener, at Pernille Weiss’ interesse for at sætte sig ind i afstemningspunkterne skyldes, at hun ”ser spø­gelser” og ikke bare stemmer det, hun får at vide, hun skal. Vedkommende forstår ikke, hvad et politisk system indebærer, og skulle alligevel finde sig et andet job.

KLOGE INVESTOR-KVINDER

Der er relativt langt mellem de kvinder, der sætter deres penge i unge virksomheder, skriver Finans.dk. Man kan tydeligt se det, når en søskendeflok arver en formue, og drengene ender med at sætte deres del i nye erhvervsakti­viteter, mens pigerne forvalter deres del af formuen mere konservativt. Eksperter giver over for mediet nogle bud på, hvor barrieren ligger for kvinderne som aktive investorer.

Ingen nævner den oplagte mulighed: At det er drenge­ne, der strengt økonomisk ikke handler i deres egen, bed­ste interesse. Investeringer i opstartsvirksomheder er en risikabel sag. Hvor svært det er, fremgår bl.a. af den høje frekvens af fiaskoer på First North, som senest beskrevet i Børsen. Avisen hæfter sig ved, at selskaberne på vækst­børsen i mange tilfælde ikke har levet op til deres udmeld­te forventninger ved børsføringen. Men forventninger er noget andet for en ung end for en gammel virksomhed.

Realiteten er, at mange fra den første gruppe også dør unge. Men når man præsenterer sit projekt for investorer, må man jo gøre det med det udgangspunkt, at man hø­rer blandt dem, der får en lang fremtid. Af rent matema­tiske grunde indebærer det, at First North-virksomheder gennemsnitligt vil klare sig dårligere end deres udmeldte forventninger, mens f.eks. forventningerne fra store, vele­tablerede virksomheder i C25 over tid gerne skulle ram­me præcist. Det er en matematik, som kvinder åbenbart forstår bedre end mænd.

Sten Thorup Kristensen

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Nyt job
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank