Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Medieanmeldelse – Verden under den nye demografiske dagsorden

Sten Thorup Kristensen

mandag 17. april 2023 kl. 17:55

Verden under den nye demografiske dagsorden

Her kan du tilmelde dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsbreve om:

Aktieinvestering, Finansiel virksomhed, Ledelse & Strategi, Samfundsansvar og Bestyrelsesarbejde

___________________________________________________________________

Under overenskomstforhandlinger kæmper lønmodtagerne for at få bedre vilkår. Derfor er det umiddelbart et paradoks, når DR kunne fremhæve et boligtillæg på 25 kr. i timen til midlertidigt ansatte udlændinge i byggeriet som en af de tre vigtigste grunde til, at arbejdstagersiden med stort flertal godkendte den aftale, der var forhandlet med arbejdsgiverne. Naturligvis er udlændingene også en slags kolleger – men de er først og fremmest konkurrenter, og det var baggrunden for boligkravet: Jo dyrere det er at ansatte udlændinge, jo bedre står de fastboende sig.

Man kan tage kravet om boligtillægget som et udtryk for, at arbejdstagersiden endegyldigt har accepteret, at gæstearbejdere i ordets oprindelige forstand er et fænomen, der er kommet for at blive. Nu er det kun et spørgsmål om at få det til at fungere på en praktisk måde, alle kan leve med. Det er en rigtig konklusion. Med snarlig udsigt til, at den indfødte befolkning skrumper ret dramatisk, vil det være helt afgørende for dynamikken i dansk erhvervsliv, at udlændinge kan og vil arbejde i Danmark i kortere eller længere perioder.

Vi har nævnt det før på denne plads, men det er en pointe, der tåler gentagelse, indtil den er selvfølgelig for alle: Faldende befolkningstal, såvel i Danmark som globalt, er de kommende årtiers helt stor dagsorden. Ingen strategier om nogen som helst giver mening, hvis man ikke har taget højde for denne udvikling. 

Det gælder i de helt store linjer som geopolitik og klima, men også set fra virksomhedshøjde. Tag f.eks. diskussionen om, hvordan omlægningen af logistikkæder vil påvirke Mærsk og DSV. Det er kun deres primære bekymring på mellemlangt sigt. På det lange sigte er bekymringen, at deres hovedmarkeder ultimativt vil være i samme underliggende minusvækst som befolkningstallene.

Medierne har endnu ikke formuleret den store dagsorden, men de skriver hyppigt om den, direkte eller indirekte. Her er nogle eksempler fra de seneste uger: Berlingske har, ligesom før dem Politiken, talt med Søren Ziebe, cheflæge på Rigshospitalets afdeling for fertilitet, som mere end de fleste prøver at råbe politikere såvel som almindelige danskere op. 

Børsen skriver om, at mangel på specialister kan tvinge Banedanmark til at udsætte projekter. Weekendavisen skriver om det angiveligt store problem med, at færre kvinder end mænd er iværksættere, men artiklen fuser lidt pudsigt ud, når den når til essensen: Unge mænd og kvinders livsvalg. 

Economist skriver, at fødselsraterne i Afrika er styrtdykket de seneste år. Tallene er endnu ikke helt skudsikre, men de tyder på, at prognoserne for folketallet på kontinentet i 2060 skal nedskrives med omkring en femtedel.

Bliver verden målt på en ny skala?

Ved den berømte gærkonflikt for 25 år siden kom det som en total overraskelse for langt de fleste journalister (inklusive undertegnede), at lønmodtagerne stemte nej til overenskomsten. Der var en bred strømning i befolkningen, som vi flovt måtte indrømme, at vi ikke havde føling med.

Nu er den gal igen. Efter inflation og bededagsballaden har man (igen inklusive undertegnede) skrevet om risikoen for en konflikt. Det var åbenbart helt skævt. Der var historisk opslutning om aftalen, især målt på stemmeprocenten, som ifølge DR var den største i et halvt århundrede.

Men måske er vi mere lovligt undskyldte denne gang. Som Niels Lunde spidst bemærker i en leder i Børsen, er også FH, med formanden i Lizette Risgaard i spidsen, gået skævt af folkestemningen. Og til vores fælles forsvar skal siges, at efter nogle begivenhedsrige år synes der at være sket forandringer i danskernes holdning til verden, så de gamle skalaer, vi har målt efter, ikke længere er retvisende.

Det mest oplagte eksempel er tallene for forbrugertillid, som ganske vist er lidt bedre end ved bunden sidste år, men som i en historisk sammenhæng fortsat er meget lave. Et eller andet er åbenlyst helt skævt med de målinger. For faktuelt er det ikke bare forkert, men meget forkert, at danskernes privatøkonomi skulle være under et så stort pres. Opsparing og beskæftigelse ligger begge på et højt niveau, så selv om der er inflation, er der også noget at stå imod med. Se også Økonomisk Ugebrevs årlige realkredit-survey i denne udgave, hvor meget få siger, at de højere boligrenter vil sende dem fra hus og hjem.

Der er også noget, der ikke stemmer, når Gallup ifølge Berlingske kan måle, at Mette Frederiksen pt. er den mest upopulære minister. Det rimer ikke med noget, man hører på gaden eller læser i medier, herunder de sociale. Måske skal regeringen på samme konto heller ikke tage sine dårlige meningsmålinger så højtideligt. 

Sten Thorup Kristensen

[postviewcount]

Jobannoncer

Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Aage V. Jensen Naturfond søger en erfaren økonomichef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank