Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers skarpe – AI den næste aktieboble, rallystartskud udsat af gældsloft

Morten W. Langer

lørdag 27. maj 2023 kl. 12:30

Langers skarpe – AI den næste aktieboble, rallystartskud udsat af gældsloft

Efter at den store amerikanske producent af chips til kunstig intelligens (AI), børsnoterede Nvidia, overraskede positivt med et ekstremt godt Q1-regnskab, er vi nu på vej mod en ny boble-periode drevet af udsigterne til et boom i kunstig intelligens. Alle tech-aktier relateret til den nye aktieboble, blev i denne uge sendt på himmelflugt. Men når vi kigger tilbage på tidligere bobler, er vi kun lige startet. Og hvem siger, at det er en boble?

Goldman Sachs vurderer i en ny analyse, at kunstig intelligens (AI) over de næste ti år vil forøge den årlige produktivitet i erhvervslivet med 1,4 procent. Og det er meget.  For mange er det allerede synligt, hvad ChatGPT kan bruges til.

Millioner af mennesker har allerede både privat og erhvervsmæssigt taget det nye AI-redskab til sig, til oversættelser, udforme tekster til eksempelvis markedsføring, redigering af tekster, research og en masse andre opgaver, som tidligere har krævet manpower.

Så vores bundlinje er, at tech-aktierne meget vel herfra kan stå foran en markant optur. Den vil både blive drevet af den igangværende eufori, som skyldes en brat opvågning til en ny virkelighed, hvor det er blevet synligt for enhver, at der er mange penge i AI.

Og det vil også blive drevet af de reelle forandringer, AI kommer til at medføre i erhvervslivet og i det øvrige samfund. Nu vil kapitalen for alvor begynde at strømme i den retning, og det vil forstærke forandringerne.

Det er i hvert fald noget, vi vil indtænke i investeringsovervejelserne i Økonomisk Ugebrevs Portefølje og investeringsfonden ØU Invest Balance.

AI-bevægelse har de seneste dage været så stærk, at det nærmest har overrulet nervøsiteten i markedet for et amerikansk default på torsdag, hvis de amerikanske politikere ikke når at indgå en aftale om gældsloftet. Lige nu er det som om, at markedet næsten ignorerer denne risiko, som absolut er til stede.

Men markedet hælder til de historiske erfaringer med, at der lige før deadline indgås en politisk aftale. Når aftalen falder på plads, og det tror vi den gør, vil der blive taget risiko ud af markedet, og det vil give et nyt løft til aktiemarkederne.

Vi bemærker, at det ledende amerikanske S&P 500 indeks fredag aften lukkede lige på den rigtige side af 4200-mærket. Netop dette pejlemærke har i et stykke tid været set som startpunktet for det næste aktierally, drevet af et fortsat stabilt makromiljø og udsigt til lavere centralbankrenter.

Lige netop denne del af historien er dog nu ved at blive udfordret:  På det seneste er der kommet bedre væksttal for amerikanske økonomi end forventet, blandt andet for privatforbruget, forbrugertilliden og ordreindgang for varige forbrugsgoder. Og det er endnu værre, at der i den forgangne uge også kom inflationsdata, som peger i den forkerte retning.

Det hele har fået den effekt, at markedets forventning til rentesænkninger fra den amerikanske centralbank efter sommerferie nu er blevet markant nedtonet. Frem mod rentemødet den 1. november ses nu 43 procent sandsynlighed for en eller to renteforhøjelser mere. For blot én uge siden var denne sandsynlighed kun tre procent. Så rentespøgelset er for alvor ved at dukke op igen.

Og det kan godt afspore det aktierally, som vi ellers et stykke tid har set oplægget til. Det er dog ikke vores hovedscenarie, da vi fortsat venter en mere afdæmpet amerikansk samfundsøkonomi. Men stigende inflation igen, er en klar bekymring, da virksomhederne tilsyneladende formår fortsat at sætte deres salgspriser op. Og det var jo også en del af forklaringen på, at selskaberne generelt har leveret stærke regnskaber for årets første kvartal.

På vores hjemmebane fandtes vinderne blandt tech-relaterede aktier, samt en stribe special cases. Netcompany steg elleve procent i kølvandet på AI-euforien. Totalbank steg 44 procent efter en melding om, at banken overtages af Sparekassen Danmark. I kølvandet på denne meddelelse steg en stribe andre lokalbanker, som ses som oplagte overtagelsesmål, blandt andet Fyns Bank og Nordfynske Bank.

NKT steg ti procent, efter ledelsen udmeldte nye langsigtede målsætninger. Men kortsigtet har det haft største betydning, at den ventede kapitalforhøjelse bliver markant mindre end først udmeldt. Chemometec steg 13 procent, efter det er kommet frem, at udenlandske fonde køber massivt op i aktien. Og det synes nu mere og mere oplagt at selskabet snart kommer i spil som opkøbsemne.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank