Fredag, hvor der var dansk lukkedag på grund af Bededag, var der fest på de udenlandske aktiemarkeder, som holdt åbent. Medmindre der sker noget meget negativt over weekenden på den internationale scene, er der lagt op til en stærk mandag på det danske aktiemarked med store plusser.
Det er måske så meget sagt, at den amerikanske regionalbank-krise er overstået. Men aktieindeks for regionalbankerne steg seks procent fredag, og de store europæiske banker i Stoxx banks indeks steg over tre procent. Det vil smitte positivt af på de danske bankaktier mandag.
Men indrømmet – den amerikanske regionalbankkrise kan let blusse op igen, da det nu begynder at ligne et systemisk problem med den ene bank efter den anden, der vælter omkuld.
Indtil videre synes problemerne i banksektoren ikke at have haft den store betydning for det øvrige aktiemarked. Ikke direkte i hvert fald. Både europæiske og amerikanske aktier er kommet meget stærkt tilbage på det seneste, ikke mindst bakket op af meldinger fra centralbankerne, der indikerer, at det snart er slut med renteforhøjelserne. Og det er rigtigt godt for aktierne.
Især den amerikanske centralbank ses allerede at nedsætte den korte rente på rentemødet til september efter at have holdt renten uændret frem til der. I Europa er billedet lidt mere mudret, da inflationen fortsat er høj, og fordi der ikke ses helt samme kreditstramninger fra de mere nervøse banker.
Overordnet er billedet fortsat, som vi har tegnet det de seneste 3-4 uger. På den korte bane ligner det fortsat en goldilock-lignende situation med en moderat vækstopbremsning, samtidig med at centralbankerne begynder at skrue ned for renteforhøjelserne.
Historisk har denne situation været ensbetydende med stigende aktiemarkeder de efterfølgende 6-12 måneder, så der er nu stigende sandsynlighed for, at vi kan begynde at lægge det seneste halvandet år med meget urolige og nervøse aktiemarkeder bag os.
Efter den seneste uge mange begivenheder, herunder rentemøder i FED og ECB, inflationstal og beskæftigelsestal, synes der at indfinde sig en ny optimisme på aktiemarkederne, som kan føre aktierne meget højere op. Særligt kan der være store plusser forude for vækst og cykliske aktier, blandt andet banker, tech, biotech, industri og transport.
Men vi må også igen pointere, at der let kan komme tilbagefald undervejs, da der ikke er nogen klar og ryddet vej lige frem. Der ligger masser af potentielle forhindringer forude, blandt andet en opblussende bankkrise og markant aftagende vækst. Men det er altså ikke den type risikomomenter, markedet fokuserer på lige nu.
På det danske aktiemarked lå sidste uges vindere især inden for industri, transport og andre cykliske sektorer. Vindere var NKT, Nilfisk, SAS, NTG, Bang & Olufsen, Hartmann, Rockwool, MT Højgaard og SP Group.
Taberne var stort set alle bankerne med Spar Nord med et kursfald på ti procent, og Sydbank røg ni procent ned. Men der er altså grund til at tro på et delvist comeback i starten af denne uge.
Tilbagefaldet i bankaktierne har igen kostet dyrt på afkastet i ØU’s portefølje, som derfor fortsat halter en del efter det danske aktiemarked. Men vi har altså en forventning om, at en stor del af efterslæbet indhentes, når bankaktierne kommer tilbage efter at have kastet den generelle nervøsitet for banker af sig. Faktum er fortsat, at de større danske banker står foran et fremragende år med rekordoverskud, og der kommer med stor sikkerhed flere opjusteringer fra bankerne hen over resten af året.
Efter fredagens meget stærke aktiemarkeder, hvor de amerikanske aktier steg næsten to procent, og de europæiske aktier halvanden procent, er der igen lagt op til en test af afgørende modstande. Den kommende uge kan altså blive der, hvor vi får det ultimative købssignal. Det var tæt på for to uger siden, men der blev det hele ødelagt af ny bankuro.
Overordnet ser vi dog, at de vestlige økonomier fortsat viser en overraskende robusthed, og der synes heller ikke at være tegn på, at arbejdsmarkedet falder sammen trods flere afskedigelser i det private erhvervsliv. Indtil videre synes mangel på arbejdskraft at kunne opsuge mange af de fyrede, hvilket medfører, at arbejdsløsheden på ingen måde udvikler sig faretruende.
Den største trussel mod europæisk økonomi og finansmarkedet er en ny eskalerende sydeuropæisk statsgældskrise, som synes nærmest uundgåelig med de stigende renter, hvor blandt andet Italien og Grækenland inden for de næste 2-3 år skal til at refinansiere deres enorme statsgæld til meget højere renter, end de betaler nu.
Morten W. Langer