Log ind
Log ind
Formue

Langers Skarpe: Aktiemarkedet styres af jubeloptimistiske amatører

Morten W. Langer

søndag 21. november 2021 kl. 20:33

De seneste to måneders stigninger på de vestlige aktiemarkeder har været noget af det mest absurde og groteske i årtier. Advarslerne om, at aktiemarkederne skal sættes markant ned, er nu så øredøvende, at ingen tilsyneladende hverken ser eller hører dem. Jeg skal ikke bruge meget krudt på at gentage dem:

En fortsat stigende inflation på 5-6 procent i USA og på vej op, optakten til en eskalerende energikrise, centralbanker der varsler højere korte renter, tegn på en makroøkonomisk opbremsning og stigende indkøbspriser i erhvervslivet og højere forbrugerpriser. Og oveni det hele: En mega politikfejl fra den amerikanske centralbank i kraft af manglende renteactions lurer under overfladen. Ja, de mest basale naturlove bliver i disse måneder ikke overholdt.

Det har været stort set umuligt at finde meningsfulde og indsigtsfulde analyser fra danske og udenlandske aktiestrategier og cheføkonomer med gode forklaringer på de absurde forhold. Men fredag aften faldt jeg over SaxoBanks Steen Jacobsen, der i en podcast talte om sit syn på aktiemarkedet.

Hans indgangsbudskab er, at han er dybt bekymret – grænsende til søvnløs – omkring udviklingen på aktiemarkedet. Ikke mindst fordi alle de ”smarte” erfarne investeringsfolk, han kender globalt, indtil videre har droppet aktiemarkedet for i stedet at fokusere på at handle krypto valutaer og private equity, altså unoterede selskaber. Han påpeger, at de indtil videre har droppet de børsnoterede aktier, fordi det er blevet et for vanskeligt og uforudsigeligt marked.

Handel i krypto valutaer baseret på tekniske signaler og investering i private equity ud fra fundamentale vurderinger ses at kunne ske med markant lavere risici.

Ingen fundamental logik i aktiemarkedet: Hans forklaring på denne udvikling er, at de erfarne investorer, der har ageret i aktiemarkedet baseret på et makroplay, altså fundamentale faktorer, simpelthen har givet op. Der er ingen logik i aktiemarkedet længere.

”Jeg er ukomfortabel med markedet, den måde, det handler på, og nu kommer vi ind i den del af sæsonen, hvor der ikke er likviditet i markedet”, siger han. Steen Jacobsen påpeger også modsætninger mellem ønsket om at omstille til grønne energiformer og det faktum, at blandt andet Europa er på vej mod en energikrise på grund af knaphed på energi. I det hele taget ser han, at vi er på vej mod en periode med meget stor volatilitet på grund af ineffektive energisystemer og ineffektive politiske beslutningsprocesser.

Det faktum, at den amerikanske realrente er negativ med 4-5 procent, gør hele debatten om den fremtidige inflation ekstremt relevant. Den amerikanske centralbank tror stadig på en kortvarig transitorisk høj inflation, mens mere og mere tyder på, at den højere inflation vil fortsætte flere år endnu. Erkender centralbanken dette, er der lagt op til betydeligt hurtigere renteforhøjelser.

Steen Jacobsen ser, at vinteren kan blive afgørende for markedsudviklingen, blandt andet fordi koldere vejr kan give energipriserne et yderligere løft og udhule forbrugernes købekraft, og det samme kan ske med de generelle prisstigninger, der følger i kølvandet på den stigende inflation. ”Vi kan hurtigt komme i en situation, hvor centralbanken erkender, at den er kommet langt bagefter på kurven”, siger Jacobsen, så markedets aktuelle bet er altså meget risikofyldt.

Tekniske signaler viser svaghed på aktiemarkedet, men endnu ingen alvorlige advarsler: Vi har de seneste handelsdage set en begyndende svaghed på det europæiske og amerikanske aktiemarked. Men det er endnu ikke noget alvorligt. Som det fremgår af grafikken, lukkede den styrende tyske DAX Future fredag aften i bunden af den to måneders trendkanal, som har ført markederne markant opad. Samtidig fik vi en teknisk test af loftet i den trendkanal, som startede tilbage i februar.

Teknisk taler billedet for en korrektion ned herfra. Men med markedets uforudsigelighed kan alt ske.

Ugens danske Vindere og Tabere: MT Højgaard, Virogates og Bavarian. Selvom den forgangne uge var neutral på de internationale aktiemarkeder, var der rigtigt mange røde afkasttal på det danske aktiemarked. Af de ca. 110 danske børsnoterede selskaber, der er handlet i denne uge, var der kun plusser i hvert tredje selskab. Undertonen var altså ret negativ. Hovedparten af vinderne blandt de større selskaber var indenfor health care og finansielle aktier, herunder banker og forsikring, der igen løftes frem af stigende obligationsrenter.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Dealer med analytisk sans og kommunikative evner
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Business Controller til DLF Beet Seed
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Egmont søger M&A advisor
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Porteføljemanager til alternative investeringer
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]