Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe – Aktierally forude: Vi er tilbage i ”Buy-the-dip” tiden

Morten W. Langer

lørdag 03. december 2022 kl. 12:51

Langers Skarpe – Aktierally forude: Vi er tilbage i ”Buy-the-dip” tiden

De professionelle investorer har nu en så rodfæstet tro på, at der kommer styr på inflationen, at det bliver svært at slå den positive stemning på aktiemarkedet i stykker.

Denne tro kombineret med fortsatte solide makroøkonomiske nøgletal understøtter billedet af en slags goldilock-situation, fordi der ikke længere er tro på en dyb recession.

Seneste eksempel på den generelle markedsopfattelse så vi fredag: Kl. 14.30 kom der ekstremt vigtige data for jobåbninger, arbejdsløshed og udvikling i timelønninger i USA, som var en skuffelse. Ja, skuffelse, fordi tallene var bedre end ventet med blandt andet 263.000 nye jobs mod forventet 200.000.

Umiddelbart blev det tolket negativt af aktiemarkedet, fordi det ses som et tegn på, at økonomien alligevel ikke giver grundlag for, at den amerikanske centralbank stopper renteforhøjelserne til foråret. Umiddelbart efter de nye data drønede de amerikanske aktier næsten 2 pct. ned, og obligationsrenterne sprang i vejret.

Overraskende rettede både aktierne og renterne sig dog ret hurtigt. Og lukkekursen fredag aften var for aktierne kun en smule under dagens startkurs. Renterne blev sendt nedad igen, så den tiårige amerikanske statsobligationsrente sluttede dagen lavere, end den startede.

Vi så altså nye nøgletal, som umiddelbart skulle sende markederne ned, men det skete ikke. Hvorfor? Vi ser to vigtige forklaringer på den underliggende optimisme:

For det første har de ledende indikatorer på det seneste indikeret en opbremsning i amerikansk økonomi. Så der er tro på, at det fortsat er det, der ligger forude.

For det andet var nøgletallene ikke så ringe endda. Fremgangen i nye jobs kom især fra det offentlige, sundhedssektoren og undervisning. Sektorer, der i højere grad afspejler den økonomiske aktivitet i samfundsøkonomien, viste modsat svaghedstegn: Nye jobs i fremstillingsindustrien dykkede fra 36.000 i oktober til 14.000 i november, og ændringen i jobs i detailhandel og transport var minus 46.000 jobs mod et minus på 6.000 i oktober. Altså underliggende ganske betydelige svaghedstegn.

Vores bundlinje er, at der fortsat er grund til at tro på fremgang på aktiemarkederne, baseret på en fundamental vurdering. Men det er også klart, at der på det aktuelle kursniveau for S&P Future (der styrer de vestlige aktiemarkeder) stadig kan udestå en del kortsigtede slagsmål mellem købere og sælgere. Vi står nemlig fortsat ved et helt afgørende teknisk pejlemærke:

På den ene side er der mange kortsigtede investorer, som vil hjemtage gevinster efter kursstigninger på næsten 20 pct. de seneste måneder. Det aktuelle kursniveau svarer stort set til 200 dages glidende gennemsnit og den faldende trendlinje, som definerer nedturen siden oktober sidste år.

På den anden side tager de langsigtede investorer fortsat mere og mere risiko på bøgerne. Hvis vi de næste uger ser et bekræftet brud op gennem de to markedspsykologiske modstande, er der lagt op til et aktierally på yderligere 5-10 pct. de næste måneder.

Som det fremgår af denne grafik, er S&P Future nu ved at konsolidere sig lige over det lange 200 dages glidende gennemsnit, som definerer forskellen på en langsigtet nedtrend og en langsigtet optrend. Det andet vigtige pejlemærke er den faldende trendlinje, som det amerikanske indeks danser på lige nu.

God uge for ØU Porteføljen
Økonomisk Ugebrevs Portefølje havde igen en god uge, hvor afkastet år-til-dato på minus 12 pct. er lidt bedre end C25-indeks. Flere af porteføljens aktier klarede sig igen rigtigt godt, og ud af de tyve aktier, vi har, er der kun minusafkast på én enkelt aktie med minus 2 pct. Hver anden af porteføljens aktier har nu et afkast på over 20 pct., og vi forventer, at andelen kommer betydeligt højere op de kommende måneder.

Vi har senest set, at Porteføljens fokus på grønne aktier har give et virkeligt godt resultat. Eksempelvis har Vestas nu givet et afkast på 32 pct., siden vi indkøbte aktien til ØU’s portefølje og dermed til investeringsfonden ØU Invest Balance, der er børsnoteret og kan handles via Nordnet, Saxobank og bankernes netbanker.

På det danske aktiemarked var de bedste aktier denne uge i høj grad healthcare med betydelige plusser til Ambu, Zealand og ChemoMetec. Pandora gik også solidt fremad, blandt andet hjulpet af bedre økonomiske vinde i USA og de første genåbningssignaler fra Kina, som på den lange bane kan få stor betydning for smykkeproducenten.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev om
Dagens Nyheder Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste investeringsnyheder direkte i indbakken. Det er gratis og udkommer hver dag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Engageret pensionsrådgiver, der har medlemmet i centrum
Region hovedstaden
Controller til finansenheden i Danmarks Lærerforening
Region Hovedstaden
Er du en fagligt dygtig revisor, og er du klar til et jobskifte – så se her
Region Hovedstaden
Ambitiøs controller til forretningsdrevet fianance business partner-afdeling
Region Syddanmark
Motiveres du af fagligt komplekse afgiftssager? Vil du arbejde med kontrolbesøg og sagsbehandling?
Region Syddanmark
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Forsvarskommandoens Økonomidivision søger projektleder med økonomistyringsbaggrund
Region Midt
Er du Grønlandsbankens nye Erhvervsrådgiver?
Grønland
Head of Controlling – Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Udløber snart
GirlTalk søger en økonomi & administrationskonsulent
Region Hovedstaden
Energinert søger en formidlingsstærk seniorøkonom til strategiske anlægsprojekter
Region Syddanmark
Financial Controller hos en af Europas største producenter af kosttilskud og lægemidler
Region Syddanmark
Energinet søger studentermedhjælper til koncernøkonomi og business support
Region Syd

Mere fra ØU Formue

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]