Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Danske aktier rammes af problematisk sektorrotation

Morten W. Langer

lørdag 06. november 2021 kl. 20:02

genre

Mens de internationale aktiemarkeder fortsætter med at buldre derudad, klarede det danske aktiemarked sig rigtig dårligt fredag. Umiddelbart virker det ikke særlig logisk. Men der er en god forklaring: Euforien på de internationale aktiemarkeder har i særlig grad ramt teknologi. Og derfor er det især det amerikanske aktiemarked, der fortsætter med at bare stige og stige.

Det europæiske aktiemarked, som ikke har samme vægt i teknologi, har udviklet sig mere afdæmpet, men stadig overraskende positivt.  Det tyske DAX indeks har det meste af ugen ligger stort set fladt, mens det danske aktiemarked har været meget uensartet. Særlig grelt var det fredag, hvor den amerikanske S&P future steg næsten en procent, og den tyske DAX future lå flad efter en positiv uge. Men de danske aktier dykkede næsten to procent.

Det danske aktiemarked er som bekendt tungt vægtet med dels health care og dels finans. Netop derfor klarede det danske aktiemarked sig ringe. Internationalt fik healtcare aktierne prygl med et minus på knap to procent i euro stoxx health care indeks. Også finansaktierne står i risiko for at blive sat ned i kølvandet til faldende korte og lange amerikanske og europæiske renter.

Ambu og Bavarian er presset hele syv procent ned. Bavarian fik ekstra meget tæsk på grund af en udmelding fra Pfizer, som vurderer, at man snart er parat til at indlevere data til de amerikanske sundhedsmyndigheder mhp. godkendelse af en Covid-pille. Det kan ændre hele indtjeningsmønsteret for Covid-vaccineindustrien og altså også for Bavarian.

Novo Nordisk tabte næsten tre procent. Også Chr. Hansen og A.P. Møller-Mærsk var blandt de store tabere. Tilsyneladende er der nu ved at brede sig en opfattelse af, at der kommer stabil, men ikke overdreven stærk vækst. Over de seneste uger har de internationale containerfragtrater været vigende, og det ligner mere og mere et toppunkt.

Mere afdæmpet økonomisk vækst forude vil også taget presset af det globale transportsystem, og det vil tage toppen af de meget høje transportpriser, både til vands og til lands. Det kan gå ud over forventningerne til de fremtidige overskud i Mærsk, DSV, DS Norden, NTG og Torm, hvor sidstnævnte dog nok vil blive holdt oppe af de høje oliepriser, altså hvis de fortsat holder sig omkring det aktuelle niveau.

Hvorfor health care aktierne netop nu skal sættes så meget ned, er ikke helt klart. Men umiddelbart ligner det mest en sektor rotation fra defensive aktier over mod vækstaktier, blandt andet teknologi. Det kan udmærket fortsætte en tid endnu. Men grundlæggende er det fortsat vores holdning, at centralbankerne kommer til at stramme op på de pengepolitiske stimulanser, og det kan næppe undgå at presse aktiemarkederne.

Så er det selvfølgelig en anden historie, at aktiemarkederne er præget af ekstrem eufori, og TINA har for alvor taget fat i aktierne igen. Blandt amerikanske investorer er Bull/Bear ratio igen historisk høj, men til gengæld er den amerikanske krakindikator, skew, også markant stigende. Så der er både en oplevelse af positive markeder forude, men også stigende nervøsitet og usikkerhed.

Lige nu spiller markedet på en goldilock situation, med vigende vækst, lave renter og fortsatte centralbank-stimulanser. Men det er ekstremt højt spil, der spilles, og alle de seneste måneders gevinster kan stadig forsvinde på et splitsekund.

Med den aktuelle euforiske stemning på aktiemarkederne kan der meget vel ligge yderligere stigninger forude. De seneste dage har det styrende tyske DAX indeks testet den tidligere top fra midten af august. Og kommer der et bekræftet brud af denne top, ligger der sandsynligvis ekstra 3-5 % ovenpå.

Flere af ugens vinder på det danske aktiemarked har vi i porteføljen, blandt andet ISS og SAS. Vi vurderer, at begge aktier er ekstremt attraktive i det aktuelle markedsmiljø: ISS viste med Q3-regnskabet, at det faktisk er i gang med en overbevisende turn around, og selskabet er endda stadig hæmmet af nedlukninger hos mange af de store internationale kunder.

SAS er med den nye omkostningsstruktur, efter næsten en halvering af medarbejderstaben under viruskrisen, langt mere konkurrencedygtig end tidligere.

På den korte bane er der oplagt nogle store usikkerheder, blandt andet en meget sandsynlig pilotstrejke og ikke-afdækkede meget høje priser på flybrændsel. Men genåbningen af samfundene vil give markant fremgang i aktiviteten de kommende år, og det er også derfor, de internationale finanshuse fortsat køber massivt op i aktien.

 

Hold dig opdateret og få Langers Skarpe og vores øvrige investeringsnyheder ved at tilmelde dig vores daglige gratis nyhedsbrev her:

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Nyt job
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Nyt job
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Nyt job
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Nyt job
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
Nyt job
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank