Formue

Langers Skarpe: Det kan redde aktiemarkedet fra en større nedtur

Morten W. Langer

lørdag 09. oktober 2021 kl. 14:03

Vi ser nu en stribe pres-baller mod aktiemarkedet, som sandsynligvis snart udløser den næste nedtur. Vi har den seneste uge set et ophold omkring og lige over det vigtige 200 dages glidende gennemsnit for det styrende tyske DAX indeks. DAX Future var et smut under det psykologisk vigtige pejlemærke, men gjorde et pænt comeback i starten af ugen.

Vi havde forventet, at buy-the-dip køberne havde ført aktierne lidt højere op, end vi har set. Det ville være en glimrende salgsmulighed. Desværre gik luften hurtigt ud af ballonen.

Vi har set DAX Future støde ind i en mur omkring 15.200, hvor det vigtige lange glidende gennemsnit ligger omkring 15.050. Altså ca. halvanden procent længere nede.

Aktuelt har vi meget vanskeligt ved at finde signaler, som kan retfærdiggøre, at aktiemarkederne skal opad herfra. Og vi kan under alle omstændigheder se en forsat sektorrotation ud af papirer med høj Price/Earning og rentetunge papirer – over mod value og papirer, der bliver begunstiget af højere obligationsrenter, eksempelvis bankerne.

Aktierne skal længere ned: Når vi forsat ser indikationer på, at aktier snarere skal ned end op, skyldes det følgende forhold:

1) For det første ser vi ingen antydning af, at inflationsforventningerne er på vej ned. Det understøttes blandt andet af den amerikanske 5-årige forward inflation, som igen har nået 2,31 procent, det højeste siden juni 2021. Faldende inflationsforventninger vil modsat kunne understøtte aktierne.

2) For det andet indikerer de fortsat stigende olie- og andre energipriser, at inflationen let kan komme meget højere op. Hvis de høje gaspriser løfter oliepriserne, kan der være langt op. Til gengæld burde det også lægge en bund under Vestas og Ørsted. Faldende energipriser bør dog grundlæggende kunne understøtte aktiemarkedet.

3) For det tredje peger de helt korte amerikanske statsrenter fortsat opad. Den 2, 3 og 5-årige statsrente har de seneste uger vist en markant stigende tendens, og det indikerer fortsat stærk tro på renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank. Tilbagefald i de korte renter kan modsat indikere, at centralbanken nok alligevel ikke vil sætte de korte styringsrenter op.

4) For det fjerde peger de fleste ledende tillidsindikatorer fortsat i retning af stigende inputpriser i erhvervslivet, knaphed på arbejdskraft og stigende lønninger. Billedet er nogenlunde det samme i alle geografiske regioner.

5) For det femte synes efterspørgslen efter den vigtige industriråvare kobber nu at være aftagende, hvilket afspejler vigende global økonomisk vækst. Den seneste tillidsmåling for mineindustrien peger klart nedad. Især i USA synes den økonomiske vækst nu at bremse hårdt op, viser hårde data fra Atlanta FED indikatoren.

Samlet set vurderer vi, at risikoen for yderligere kursfald er markant større end for større stigninger på aktiemarkedet. Vi mener fortsat, at man bør anvende større positive korrektioner til at reducere aktieeksponeringen. Det gælder også aktiebaserede investeringsforeninger, hvor bankerne næsten altid siger ”behold” og ”ha’ is i maven,” mest fordi de ikke ønsker at miste de milliardstore forvaltningsindtægter på ”deres” investeringsforeninger. Det ville ske, hvis kunderne solgte ud af deres investeringsbeviser.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje er vi klar til den næste nedtur: Porteføljen er nu domineret af aktier, som også under en nedtur vil klare sig godt. Vi har flere bankaktier, som begunstiges af stigende renter, og vi har også flere value-cases, hvor vi ser meget begrænset downside. Og så holder vi fast i vores udvalgte turnaround cases, hvor vi forventer positive nyheder senere på året.

Endelig har vi afdækket en del af aktierne med en forsikring, ved at placere 20 procent af kapitalen i papirer, som stiger i kurs i faldende markeder. Vi forventer forsat, at de svage markeder vil fortsætte en rum tid endnu, og at porteføljen vil outperforme det generelle marked.

Vi skilte os for nylig af med nogle af vores yndlingsaktier, blandt andet ALK-Abelló og ChemoMetec. Vi har hele tiden sagt, at det er aktier man bare skal have i porteføljen, og det mener vi sådan set stadig. Men vi kan ikke ignorere, at de handles til meget høje P/E-værdier, og at de derfor sandsynligvis står foran en repricing. Så vi har valgt at stille os på sidelinjen indtil videre, og genkøbe når de dyreste aktier har tilpasset sig et miljø med højere renter.

 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Heimstaden residential real estate company – Are you our new Head of Valuation?
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsyn med banker
Vil du være med til at styrke forbrugerbeskyttelsen?
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Controller til økonomistyring og administration af grønne puljer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Fjernvarmens analysecenter, Grøn Energi, søger to konsulenter til analyser af grøn omstilling
Konsulenter og Managers til EY’s Financial Accounting Advisory Services-afdeling
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
To Controllere til Nature Energy
Ambitiøs medarbejder til Vejdirektoratets budgetenhed
Dansk Energi søger økonom til at arbejde med den grønne omstilling
Head of Group Finance til DLF Seeds A/S
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Finanstilsynet søger Økonom til Økonomisk Sekretariat I Finanstilsynet
Bygningsstyrelsen søger økonom med IT-flair og interesse for at arbejde med økonomistyring i en kompleks økonomistruktur
Vi søger yderligere en produktionsmedarbejder til hovedkontoret i Ringkjøbing Landbobank
Forsyningstilsynet søger stærke økonomer til udviklingen af ny økonomisk regulering af energivirksomheder
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Herning
Økonom til regulering til fordel for den grønne omstilling
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Hent den populære e-bog Tjen en million på aktier

Tilmeld dig vores nyhedsbrev med daglige nyheder og få e-bogen helt gratis. 

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik..

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]