Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Det kan redde aktiemarkedet fra en større nedtur

Morten W. Langer

lørdag 09. oktober 2021 kl. 14:03

Vi ser nu en stribe pres-baller mod aktiemarkedet, som sandsynligvis snart udløser den næste nedtur. Vi har den seneste uge set et ophold omkring og lige over det vigtige 200 dages glidende gennemsnit for det styrende tyske DAX indeks. DAX Future var et smut under det psykologisk vigtige pejlemærke, men gjorde et pænt comeback i starten af ugen.

Vi havde forventet, at buy-the-dip køberne havde ført aktierne lidt højere op, end vi har set. Det ville være en glimrende salgsmulighed. Desværre gik luften hurtigt ud af ballonen.

Vi har set DAX Future støde ind i en mur omkring 15.200, hvor det vigtige lange glidende gennemsnit ligger omkring 15.050. Altså ca. halvanden procent længere nede.

Aktuelt har vi meget vanskeligt ved at finde signaler, som kan retfærdiggøre, at aktiemarkederne skal opad herfra. Og vi kan under alle omstændigheder se en forsat sektorrotation ud af papirer med høj Price/Earning og rentetunge papirer – over mod value og papirer, der bliver begunstiget af højere obligationsrenter, eksempelvis bankerne.

Aktierne skal længere ned: Når vi forsat ser indikationer på, at aktier snarere skal ned end op, skyldes det følgende forhold:

1) For det første ser vi ingen antydning af, at inflationsforventningerne er på vej ned. Det understøttes blandt andet af den amerikanske 5-årige forward inflation, som igen har nået 2,31 procent, det højeste siden juni 2021. Faldende inflationsforventninger vil modsat kunne understøtte aktierne.

2) For det andet indikerer de fortsat stigende olie- og andre energipriser, at inflationen let kan komme meget højere op. Hvis de høje gaspriser løfter oliepriserne, kan der være langt op. Til gengæld burde det også lægge en bund under Vestas og Ørsted. Faldende energipriser bør dog grundlæggende kunne understøtte aktiemarkedet.

3) For det tredje peger de helt korte amerikanske statsrenter fortsat opad. Den 2, 3 og 5-årige statsrente har de seneste uger vist en markant stigende tendens, og det indikerer fortsat stærk tro på renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank. Tilbagefald i de korte renter kan modsat indikere, at centralbanken nok alligevel ikke vil sætte de korte styringsrenter op.

4) For det fjerde peger de fleste ledende tillidsindikatorer fortsat i retning af stigende inputpriser i erhvervslivet, knaphed på arbejdskraft og stigende lønninger. Billedet er nogenlunde det samme i alle geografiske regioner.

5) For det femte synes efterspørgslen efter den vigtige industriråvare kobber nu at være aftagende, hvilket afspejler vigende global økonomisk vækst. Den seneste tillidsmåling for mineindustrien peger klart nedad. Især i USA synes den økonomiske vækst nu at bremse hårdt op, viser hårde data fra Atlanta FED indikatoren.

Samlet set vurderer vi, at risikoen for yderligere kursfald er markant større end for større stigninger på aktiemarkedet. Vi mener fortsat, at man bør anvende større positive korrektioner til at reducere aktieeksponeringen. Det gælder også aktiebaserede investeringsforeninger, hvor bankerne næsten altid siger ”behold” og ”ha’ is i maven,” mest fordi de ikke ønsker at miste de milliardstore forvaltningsindtægter på ”deres” investeringsforeninger. Det ville ske, hvis kunderne solgte ud af deres investeringsbeviser.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje er vi klar til den næste nedtur: Porteføljen er nu domineret af aktier, som også under en nedtur vil klare sig godt. Vi har flere bankaktier, som begunstiges af stigende renter, og vi har også flere value-cases, hvor vi ser meget begrænset downside. Og så holder vi fast i vores udvalgte turnaround cases, hvor vi forventer positive nyheder senere på året.

Endelig har vi afdækket en del af aktierne med en forsikring, ved at placere 20 procent af kapitalen i papirer, som stiger i kurs i faldende markeder. Vi forventer forsat, at de svage markeder vil fortsætte en rum tid endnu, og at porteføljen vil outperforme det generelle marked.

Vi skilte os for nylig af med nogle af vores yndlingsaktier, blandt andet ALK-Abelló og ChemoMetec. Vi har hele tiden sagt, at det er aktier man bare skal have i porteføljen, og det mener vi sådan set stadig. Men vi kan ikke ignorere, at de handles til meget høje P/E-værdier, og at de derfor sandsynligvis står foran en repricing. Så vi har valgt at stille os på sidelinjen indtil videre, og genkøbe når de dyreste aktier har tilpasset sig et miljø med højere renter.

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Nyt job
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Underviser i international Økonomi til Baltorp Business Gymnasium
Region Hovedstaden
Nyt job
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Økonomipartner til Arktisk Kommando med tjenestested i Brabrand
Region Midt
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Dygtige økonomer søges til De Økonomiske Råds sekretariat
Region Midt
Økonomi/administration
Region Midt
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank