Log ind
Log ind
Formue

Langers Skarpe: Det lugter langt væk af et Short Squeeze

Morten W. Langer

lørdag 16. oktober 2021 kl. 13:56

Den seneste uge har været en kæmpe fest på de vestlige aktiemarkeder. På kun fire handelsdage steg det toneangivende tyske DAX indeks fire procent, og det trak også det danske aktiemarked med op. Vi har svært ved at se på de fundamentale økonomiske nøgletal, at der er særlig meget ændret den seneste uge. Inflationsforventningerne er fortsat på vej op, den økonomiske vækst er på vej ned, og generelt er de store investorer ved at tage risiko af bøgerne.

Vi tolker ugens massive kursstigninger på denne måde: Det første skub opad i starten af ugen kom, da den tyske future to gange testede det vigtige 200 dages glidende gennemsnit. Begge gange viste aktierne styrke netop ved denne test. Det andet skub kom, da aktierne for alvor begyndte at vinde styrke, hvorefter de store professionelle shortere begyndte at hjemkøbe deres shortede aktier for at afdække deres positioner. Endelig begyndte renterne at falde en lille smule torsdag som udtryk for, at inflationen måske alligevel ikke fortsætter lodret i vejret efter amerikanske data for producentpriserne (PPI).

I aktiestrategianalysen for en uge siden angav vi nogle signaler, som kunne få markedet til at vende, blandt andet vigende renter og lavere inflationsforventninger. Præcist dette gav markedet et løft. Men aktuelt er der ingen grund til at tro, at træerne vokser ind i himlen: De grundlæggende signaler peger fortsat mod stigende inflation, højere energipriser og kobberpriser og andre råvarepriser. Men billedet bliver også mudret af, at fragtraterne nu viser en klar faldende tendens. Både de globale containerrater (negativt for Mærsk), og tørlastraterne i Baltic Dry Bulk, hvilket er negativt for DS Norden.

Fortsætter fragtraterne med at falde, kan det betyde mindre propper i logistikkæderne og et lavere inflationspres. Efter de massive stigninger er den tyske DAX Future lige netop nået til 50 dages glidende gennemsnit omkring 15.560. Får vi et brud af denne modstand i løbet af de næste handelsdage, kan det være et signal om, at markedet har besluttet sig for, at inflationsproblemerne alligevel er midlertidige. Og så er der et vigtigt problem mindre til at ødelægge markedsstemningen.

Det andet er så, at den økonomiske vækst allerede ser ud til at være smadret i bund, i hvert fald hvis man kigger på de ledende indikatorer. Eksempelvis viser amerikanske Atlanta Fed GDP indikator kun godt én procent vækst i 3. kvartal, og den amerikanske forbrugertillid er nu den laveste siden 2011. Det peger i den grad på ulykker forude. Vi forventer fortsat, at usikkerheden blandt de professionelle investorer er så stor, at de vil benytte de positive aktiemarkeder til at tage toppen af deres risiko ved at reducere aktie-eksponeringen. At det trækker den vej, fremgår klart af udviklingen de seneste uger i itraxx-indikatorer, der siger noget om de professionelle investorers syn på risikobilledet.

Vi bemærker også, at den amerikanske aktiekrak-indikator, Skew, nu igen er klart på vej opad. Det afspejler, at de professionelle investorer i stigende omfang indgår kontrakter, som afdækker deres aktiekurstab ved et større generelt kursfald på aktiemarkederne. De næste uger vil udviklingen i både de korte og lange renter blive helt afgørende for udviklingen på aktiemarkederne. Renterne har i den store sammenhæng fået et lille nøk nedad i denne uge, og det har udløst ny optimisme. Men der er meget langt til, at man kan sige, at problemerne med stigende renter er håndteret.

Med den stigende usikkerhed om, hvad der sker, virker det oplagt, at mange professionelle investorer vil benytte de stigende aktiemarkeder til at reducere deres aktierisiko. Det er rigtigt, at det er vanskeligt at finde alternativer til aktier som placeringsmulighed. Men de eneste 3-4 ugers udvikling har vist, at aktiemarkederne fortsat er sårbare. Og i virkeligheden nok mere end nogensinde.

På den korte bane står vi overfor regnskaberne for 3. kvartal: I den seneste opgørelse fra Refinitiv, som indsamler estimater fra analytikere, forventes et overskudsvækst i danske selskaber på 53 procent i de kommende 3. kvartalsregnskaber.

Det er målt på EPS, altså overskud pr. aktie. Og man skal huske på, at sidste års 3. kvartal var meget ringe på grund af corona, så de gode resultater har hele tiden ligget i kortene. Det er dog også især industriselskaberne, som ses trække fremgangen. Her ses der for de europæiske Stoxx 600 selskaber en EPS-vækst på hele 213 procent, hvilket er en nedjustering fra for to uger siden. Så højere råvarepriser og flaskehalse i logistikkæderne ses nu sætte sig i selskabernes overskud.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Dealer med analytisk sans og kommunikative evner
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Egmont søger M&A advisor
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Porteføljemanager til alternative investeringer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Business Controller til DLF Beet Seed
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men ...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]