Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Fest forude for Vestas og danske biotech-aktier

Morten W. Langer

søndag 30. januar 2022 kl. 13:04

Lige efter dansk lukketid fredag skete der noget højst overraskende på det amerikanske aktiemarked. For første gang i lang tid skiftede den positive stemning over mod tech, biotech, clean energy og andre ”dyre” aktier, hvor værdiansættelserne har været høje og baseret på mere langsigtede investeringshorisonter. Nasdaq sluttede hele 3 procent oppe ved lukketid kl. 22 fredag aften dansk tid.

Også det amerikanske biotech-indeks og clean energy indeks spurtede 3 procent opad. Lige netop disse indeks har ellers fået store hug de seneste måneder i kølvandet på forventningerne til stadig flere renteforøgelser fra den amerikanske centralbank og samhørende stigende obligationsrenter.

Men der er tydeligvis ved at sætte sig en usikkerhed i markedet, om vi faktisk også får 3-4-5 renteforøgelser fra den amerikanske centralbank i år. Selve rentemarkedet forventer helt sikkert renteforhøjelser på de næste to rentemøder og flere senere på året. I går regulerede rentemarkedet kun en lille smule på de tidligere forventninger ved at skrue lidt ned for fem og seks rentestigninger i år. Så der er stadig lang vej til, at renteforventningerne for alvor ændrer sig efter den seneste tids markant ændrede renteudsigter med flere forøgelser end tidligere.

Når den positive stemning på de dyre tech-relaterede aktier måske alligevel fortsætter, kan det være fordi, aktiemarkedet ser endnu længere frem end rentemarkederne. Som nævnt i aktiestrategianalysen for en uge siden, ser vi tydelige tegn på vigende transportpriser på både vand, land og i luften. Og det kan være en indikation på, at presset er ved at tage af logistikpropperne, og at flaskehalsene i forsyningskæderne til erhvervslivet er ved at lette.

Udviklingen kan hænge sammen med, at der er mindre blus på økonomien med svagere vækst, og det understøttes også af vigende priser på en stribe råvarer. Blandt andet kobberpriserne begynder at vise tegn på en top, og netop disse råvarepriser har historisk vist stor samvariation med det bredere CRB Raw Industrial indeks, der består af en kurv af vigtige råvarer til fremstillingsindustrien. Vi erkender, at det er alt for tidligt at konkludere endeligt på de nye signaler. Men vi bemærker også, at den nyeste opdatering af den vigtige BNP indikator fra Atlanta Fed viser, at USA’s økonomi i årets første kvartal bevæger sig på kanten af recession, eller måske stagflation.

Udsigt til fest for flere danske aktier mandag: Med mindre der sker noget dramatisk over weekenden, så er der umiddelbart lagt op til en aktiefest mandag i flere af de danske aktier, som har fået store hug de seneste uger. Vi ser solid fremgang for flere af de store biotech aktier samt de dyreste papirer indenfor farma, blandt andet Genmab, Bavarian og ChemoMetec.

Også Vestas og Ørsted står til pæne plusser efter en meget lang nedtursperiode for de globale clean energy aktier. Vores overordnede syn på aktiemarkedet er stadig præget af, at vi forventer genåbning af samfundene over de næste måneder og mindre pres på logistikkæderne på grund af generelt vigende vækst i fremstillingsindustrien. Genåbningen vil især hjælpe serviceerhverv, underholdning og restauranter/hoteller.

Vi ser fortsat positivt på Pandora, som har haft mange lukkede butikker, SAS og Parken, som også vil begunstiges af mere åbning.

Fortsat balanceret risiko i portefølje: ØU’s portefølje og ØU’s Investeringsfond, Aktieugebrevet Invest, har den første måned af 2022 klaret sig tilfredsstillende med et afkast på minus 5 procent sammenlignet med Copenhagen Benchmark på minus 10 procent og C25 på minus 12 procent.

Resultatet er opnået gennem en balanceret portefølje, hvor særligt de finansielle aktier og ”genåbningsaktierne” har klaret sig godt. På nogle enkelte poster har vi også fået store hug, men det har været en kalkuleret risiko, vi har valgt at tage. Vi har aktuelt 85 procent af kapitalen i spil, og vi overvejer at begynde små trinvise opkøb af nogle af de store danske superaktier, som er faldet mest i kurs over de seneste måneder. Vi ser en stribe gode købsmuligheder.

Men vi gør os ikke forhåbninger om, at vi lige præcis kan ramme bunden, og derfor vil nyindkøbene ske i små portioner. Selvom der kan være nye positive vinde på vej ind over aktiemarkederne, er det ikke ensbetydende med, at man skal kaste al forsigtighed over bord. Vi står fortsat foran en periode, hvor centralbankerne skal tøjle inflationen, og hvor det ser ud til, at den økonomiske vækst går ned i gear. Så der kan fortsat ligge store bump forude på aktiemarkederne.

 

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank