Vi starter med lidt historiefortælling: De første to uger af juli måned har siden 1928 i gennemsnit været den bedste to ugers-periode på aktiemarkedet over hele året. Hertil kommer, at juli måned har været plusmåneder for Nasdaq Composite indeks de seneste femten år, altså siden 2008, som endda også var en måned med positive afkast.
Så alene ud fra denne historik bør man være ekstra årvågen, og ikke lægge aktierne helt på feriehylden. Normalt tror jeg dog ikke så meget på den slags historiefortællinger som en rettesnor for, hvad der sker fremadrettet. Men lige i år vil jeg gøre en undtagelse, fordi den seneste uges stærke aktierally på alle måder peger i den retning. Altså videre opad. Det har været en forrygende aktieuge, hvor næsten alle aktiesektorer var med til at trække det generelle aktiemarked med opad. Så der var positive bidrag næsten hele vejen rundt: Industriaktien Rockwool gik 8 pct. frem. Transportaktien NTG steg 7 pct. i ugen. Og tech-aktierne cBrain og RTX hoppede 7 pct. fremad.
Og hvad var det så lige, der skete? Over de seneste uger har vi hørt centralbankerne skrue op for renteretorikken: Vi er alligevel ikke færdige med at sætte de korte renter op. Der er nu 86 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse på næste rentemøde i FED den 26. juli. Noget, der umiddelbart skulle være negativt for aktierne. Men altså ikke denne gang. Til gengæld skulle det nu også være den sidste renteforhøjelse, hvorefter der ses rentesænkninger i løbet af næste forår.
Vi tror forklaringen er enkel: Makroøkonomien især i USA, men også i Europa, fortsætter med at holde pænt stand. Det samme gør privatforbruget. Og det peger frem mod pæne regnskaber for 2. kvartal, som begynder at trille ind om 3-4 uger. Samtidig viser de ledende tillidsindikatorer, at der fortsat kan ligge svagheder forude, men ikke noget skræmmende. Så vi er altså fortsat i en slags goldilock situation, hvor der er god balance mellem makroøkonomi og inflations- (og dermed rente-) forventninger.
I den forgangne uge fik vi så det tekniske købssignal, vi har ventet på efter den negative korrektion ned. Den varede som forventet ikke længere end 1-2 uger. Vi varslede allerede på denne plads i sidste uge, at det lignede en afslutning på den negative kortsigtede korrektion.
Vi har lagt en stribe kursgrafikker på ugebrev.dk, som indikerer styrken i de forskellige sektorer. Vi forventer, at det kommende aktierally fortsat vil blive trukket mest frem af tech, industri, value og special cases.
Selvom healthcare viste styrke i denne uge efter en ret stor negativ korrektion ned, tror vi ikke på, at de dyre danske medicinalaktier vil klare sig godt i forhold til det generelle marked. Det er dog muligt, at fedmeeuforien i Novo Nordisk vil få ny styrke.
Men ugens udvikling i flere danske biotekaktier viser, at der ikke er entydig begejstring for healthcare i det aktuelle marked. Nogle af ugens store kurstabere var Genmab, Zealand Pharma og Bavarian Nordic. Så der er altså blandede følelser omkring denne sektor, og sandsynligheden taler for en fortsat rotation af kapitalen over mod tech og industri.
Bankerne på vej tilbage
Vi ser stigende mulighed for, at bankerne for alvor vil komme flot tilbage. Kombinationen af fortsat højere ECB-renter (som påvirker bankernes udlånsrenter positivt), og en nogenlunde samfundsøkonomi (som lægger en solid hånd under bankernes udlånstab) vil danne grundlag for fortsatte opjusteringer fra bankerne.
Og så er vi også begyndt at kigge lidt mere interesseret på clean tech, hvor det brede sektorindeks nu begynder at vise positive tegn efter en meget lang nedtur. Det kan markere ny fremgang for både Vestas og Ørsted, som i en lang periode har været underdrejet. Umiddelbart er det dog ikke en positiv drivkraft, at energipriserne er faldende og finansieringsrenter til projekter fortsat høje.
I Økonomisk Ugebrevs Portefølje (og dermed den børsnoterede investeringsfond ØU Invest Balance) har det været en rigtig god uge. Vi er nu en snip efter det danske benchmark indeks, efter den seneste måned at have indhentet en stor del af efterslæbet.
Vi mener fortsat, at porteføljen er meget stærkt positioneret til at tage en spurt, blandt andet med fire specialcases (40 pct. af kapitalen), tung vægtning i tech (30 pct. af kapitalen), industri (ca. 10 pct.) og 13 pct. dansk healthcare.
Fortsætter det aktuelle aktierally, som vi forventer, vil vi antageligt helt eller delvist udskifte healthcare posterne med mere tech eller mere industri/ transport. Vi vil dog afvente de første dage af den kommende uge, hvor der muligvis kommer et mindre tilbagefald, hvilket vi ser som en købsmulighed.
Morten W. Langer