Formue

Langers Skarpe: Frygten for højere renter smuldrer, hvad nu?

Morten W. Langer

lørdag 10. juli 2021 kl. 9:08

De finansielle markeder har de seneste uger gennemlevet en af de mest uforudsigelige, omskiftelige og forunderlige tider meget længe: For 2-3 uger siden var vi i et markedsmiljø, hvor der var stor fokus på frygten for stigende inflation, højere obligationsrenter og udsigten til, at den amerikanske centralbank måske allerede næste år ville sætte de korte styringsrenter op.

I dag viser tallene en helt anden verden: Obligationsrenterne er sidenhen styrtdykket, det samme er de korte amerikanske 2-5 årige statsrenter. Og den amerikanske forward inflation er dykket fra 2,35 procent for ikke så lang tid siden til lidt over to procent, det samme som i starten af 2021. Tegningen er altså på meget kort tid fuldstændig ændret.

Markedet har tolket denne udvikling som en indikation på, at det økonomiske genåbningsboom snart ville lakke ud, godt hjulpet af høje råvarepriser, høje transportpriser, knaphed på arbejdskraft og højere lønninger. Alt sammen noget der også vil spise af virksomhedernes overskud og også spise noget af den økonomiske vækst.

Denne opfattelse fik aktiemarkederne – og rentemarkederne – til at styrtdykke torsdag. Men fredag blev hele kursfaldet på aktiemarkedet neutraliseret, med en tilsvarende stigning. Det var dog andre sektorer, der trak fremgangen, end de sektorer, som var faldet mest torsdag.

Meldingen fredag fra de kinesiske myndigheder om, at de vil booste økonomen med en rentenedsættelse efter længere tids nervøsitet for en opbremsning i den kinesiske credit impulse, gav fredag de konjunkturfølsomme aktier et gevaldigt løft. Der var solid fremgang til industri, transport og banker, der ellers den seneste tid har haft det svært.

Det hele munder nu ud i det det store spørgsmål: Hvad nu?

Vil fokus på de forstærkede kinesiske stimulanser, som uden tvivl er godt for verdensøkonomien, få hele billedet til at vende igen? Altså, at der igen vil komme øget tiltro til fortsat stærk vækst? I første omgang har meldingen fra kineserne fået de konjunkturfølsomme aktier til at stige. Men vi forventer, at det alene er en positiv parallelforskydning af en negativ trend, som vil fortsætte.

Denne konklusion baserer vi på den historie, som rentemarkederne fortæller os: Både de korte og lange amerikanske statsrenter dykkede yderligere fredag. Den 2-årige statsrente faldt fra 0,22 til 0,19 procent efter en top for et par uger siden på 0,28 procent. Og den ti-årige statsrente dykkede fra 1,33 til 1,30 procent efter en top i april på 1,75 procent.

En stribe råvarepriser og fragtrater er da også korrigeret ned ad den seneste måned, blandt andet de globale landbrugsråvarepriser og tørlastraterne i Baltic Dry Bulk indeks.

Vores bundlinje er altså, at vi tror, at opbremsningshistorien er intakt. Og derfor forventer vi heller ikke, at fredagens heftige aktierally holder vand. S&P Future var fredag eftermiddag i ny rekord, trukket op af industri, transport og finans. Også den tyske DAX Future steg to procent fra fredag morgen til dansk lukketid. Efter lukketid viste den tyske aktiefuture svaghed. Og vores klare forventning er, at det vil fortsætte i starten af næste uge.

Hvad skal vi kigge efter nu?

Vi vil de næste 1-2 måneder særligt se efter følgende indikatorer:  For det første hvad de ledende økonomiske indikatorer siger.  Eksempelvis hedder det i den seneste måling af erhvervstilliden  fra Markit for USA’s servicesektor, at “many firms reported that business activity had been constrained either by shortages of supplies or difficulties filling vacancies. Backlogs of uncompleted orders are consequently rising at a rate unprecedented in the survey’s history, underscoring how demand is outstripping supply of both goods and services.” Billedet er det samme for europæisk erhvervsliv, og det virker som om, at presset på dampmaskinen nu er på sit højeste, hvor der kun er én vej  – nemlig nedad.

For det andet kommer der snart regnskaber for 2. kvartal 2021 fra de børsnoterede selskaber. For de europæiske Stoxx 600 selskaber starter regnskabssæsonen allerede i næste uge, og det er ikke en overraskelse, hvis selskaberne leverer fremragende resultater i forhold til samme kvartal sidste år, som var coronalukket. Det store spørgsmål bliver, hvad selskaberne siger om deres forventninger til 3. kvartal, og det er her, at vi ser mulige skuffelser på grund af flaskehalse i leveringerne, højere råvarepriser og knaphed på arbejdskraft. Det bliver en af de mest interessante regnskabssæsoner i flere år, da der kan komme meget store overraskelser, som markedet endnu ikke har taget højde for.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Andel søger financial controller til ledende energi- og fibernetkoncern med grønne visioner
Andel søger erfaren financial controller til ledende energi- og fibernetkoncern med grønne visioner
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til produktion vedr. erhvervskundesager
Ambitiøs & digitalt interesseret medarbejder søges til Erhvervsministeriets departement i området for Samfundsøkonomi, konkurrenceevne & digitalisering
Vil du være med til at sikre fortsat tillid til års- og delårsrapporter fra de børsnoterede virksomheder og være en del af et knivskarpt fagligt miljø hos Erhvervsstyrelsen?
Analytikere til modeludvikling i Sydbank
Sparekassen Sjælland-Fynsøger IT-sikkerhedsansvarlig
Erhvervsministeriet søger Kontorchef til at sætte rammerne for fremtidens finansielle sektor (Genopslag)
Energinet søger Commercial Manager – Bred profil med international forhandlingserfaring
Energinet søger økonomer til elmarkedsudvikling og markedsdesign for energiøer
Portefølje Manager og Market Intelligence specialist, der kan skabe overblik
Økonomisk konsulent til spændende stilling i den centrale økonomifunktion i Stevns Kommune
Ringkjøbing Landbobank søger Producent til bankens Engrosafdeling
Forretningsudvikler med erfaring inden for fonds- og investeringsområdet til Ringkjøbing Landbobank
Fagligt stærk medarbejder til Økonomistyring i Skatteministeriet
Research Analyst hos Økonomisk Ugebrev
Redaktør søges til Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til Back Office Fonds på hovedkontoret i Ringkøbing
HORTEN søger ansvarsfuld og serviceminded sagsadministrator med flair for tal og proces
Trafikstyrelsen søger jurist til personcertificering indenfor luftfart
Administrativ medarbejder med speciale i erhverv til Sparekassen Sjælland-Fyn
Bls Capital Fondsmæglerselskab A/S søger Trader
Regnskabsmedarbejderer til nyoprettede stillinger i internt kontrolmiljø
ESG Investment Specialist til BankInvests obligationsafdeling
Økonomichef til Lolland Kommune

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af ØU Formue – det førende magasin for privatinvestorer.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]