Formue

Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen

Morten W. Langer

lørdag 20. februar 2021 kl. 11:24

Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen

Umiddelbart ser det ud til, at optimismen nu stille og roligt er ved at sive ud af aktiemarkedet. For blot en uge siden så vi de første spæde signaler til et nyt aktierally. Men på de finansielle markeder kan en enkelt uge skabe en helt anden verden. Og hvad er så ændret den seneste uge?

Jo, i den vestlige verden er obligationsrenterne nu for alvor begyndt at stige. Vi påviste tidligere på ugen i en teknisk analyse på ugebrev.dk, at 15 års faldende obligationsrenter i Europa nu er blevet afløst af en stigende rentetrend. Hvis dette billede bekræftes de kommende uger, er der tale om intet mindre end en voldsom gamechanger på de finansielle markeder.

Stigende obligationsrenter vil af mange grunde vende op og ned på det billede, vi har set de seneste år. Vi har i ugens løb bragt flere analyser på ugebrev.dk fra de internationale finanshuse om betydningen af stigende obligationsrenter. Men helt firkantet kan man sige, at historien om, at der ikke er andre steder at gå hen end aktiemarkedet, nu er ved at ændre sig.

Når obligationsrenten stiger (og obligationskurserne dermed falder), vil obligationer alt andet lige, blive mere attraktive i forhold til aktier end tidligere. Fortsætter obligationsrenten op, vil de store investorer begynde at trække ud af aktier og igen over i obligationer på grund af det mere konkurrencedygtige afkast.

Vi er ikke der endnu, men vi nærmer os.

Flere internationale finanshuse vurderer, at billedet for alvor begynder at skifte, når den 10-årige amerikanske statsrente krydser op gennem 1,5 procent. Alene i februar er den amerikanske rente steget fra 1,1 procent til 1,34 procent, som var lukkekursen fredag aften. Og i den forgangne uge gik det rigtig hurtigt opad.

I første omgang har vi set mere nervøse aktiemarkeder, der har testet vigtige støtteniveauer nedad. For den vigtige tyske DAX aktiefuture har vi set flere tests af det vigtige pejlemærke i 13.900, som indtil videre holder stand. Samme billede har vi set i USA. Så indtil videre holder investorerne vejret, og håber på, at rentestigningerne i denne omgang er overstået.

Vi tror, at obligationsrenterne, efter en pause, kommer til at fortsætte stigningerne. Og derfor er det efter vores vurdering nu, man skal til at positionere sin aktieportefølje til den nye verden. Vi har tidligere påpeget, at bankaktierne er et godt sted at være i et markedsmiljø med stigende obligationsrenter. Derfor er vi nu også i Økonomisk Ugebrevs Portefølje ved at opbygge en større position i bankaktier.

Til gengæld er vi skeptiske overfor de dyreste biotek- og teknologiaktier, fordi deres værdiansættelser i høj grad er baseret på tilbagediskonterede betalingsstrømme mange år frem i tiden. Og når analytikerne lægger en højere rente ind i modellerne, så vil det alt andet lige presse kursestimaterne.

Så der er grund til at tro, at de meget dyre bigfarma og tech aktier vil blive presset. Altså med mindre der er særlige historier, som eksempelvis i den seneste positive melding fra Novo Nordisk. Vi bemærker, at aktier som Chr. Hansen, Simcorp, cBrain, Coloplast og Netcompany blev sat ned i denne uge. Vi tror, at denne tendens kan fortsætte.

Vi bemærker også, at de relativt billige industri- og transportaktier klarede sig godt i den forgangne uge. De er ikke på samme måde renteafhængige, med mindre de er meget gældstyngede eller afhængige af rentefølsomme sektorer. Flotte plusser var der til FLS, Carlsberg, NTG, DS Norden, Harboes og TCM.

Disse selskaber vil også blive begunstiget af en genåbning af de vestlige samfund i kølvandet på faldende smittetal og flere vaccinerede.

En normalisering af samfundsøkonomierne vil uden tvivl løfte den økonomiske vækst, som rigtigt mange virksomheder vil blive begunstiget af. Og så tæller det også med i det store billede, at både industri- og bankaktierne i Q4 har klaret sig resultatmæssigt bedre end analytikerne havde ventet. Og det er allerede begyndt at smitte positivt af på analytikernes i forvejen meget positive forventninger til resultaterne i 1. kvartal 2021.

First North selskabet Valuer går på børsen mandag: Som det er fremgået af en omfattende analyse i Økonomisk Ugebrev, er vi meget skeptiske over for den ekstremt gavmilde værdiansættelse af Valuer ved børsentreen mandag. Pre money er værdiansættelsen sat til 300 mio. kr. Og med de mange usikkerheder, uklarheder og den lave omsætning i selskabet forventer vi, at der er stor sandsynlighed for, at aktien ligger under børssalgskursen om 6-12 måneder.

Der er ingen tvivl om, at den hype, hovedaktionær Michael Moesgaard Andersen tidligere har skabt om sine selskaber Penneo og Konsolidator, betyder, at mange investorer uden nærmere eftertanke smider penge ind i Valuer. Derfor ser vi også en markant kursstigning fra børsstarten mandag. På grund af mange uklarheder har vi besluttet, at Valuer bliver et af de selskaber, vi bider os fast i og graver dybt, ligesom vi gjorde med Waturu, NPinvestor og Conferize.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
ATP søger Senior Finance Business Partner til Koncernøkonomi
Hillerød
14-06-2021
Hillerød
14-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Økonomisk, teknisk eller IT-orienteret profil med evne for datahåndtering til internationalt arbejde
Fredericia
14-06-2021
Fredericia
14-06-2021

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af ØU Formue – det førende magasin for privatinvestorer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af ØU Formue – det førende magasin for privatinvestorer.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]