Log ind
Log ind
Formue

Langers Skarpe: Genåbningsboom forude løfter aktierne

Morten W. Langer

fredag 24. december 2021 kl. 16:13

Først og fremmest et ”Glædelig Jul” fra Økonomisk Ugebrev til vores tusindvis af faste læsere.

Et kort tilbageblik viser, at 2021 måske nok overordnet blev et godt aktieår på trods af stigende turbulens de seneste måneder. Men det solide årsafkast i Copenhagen Benchmark indeks blev først og fremmest trukket af tre store kursvindere, nemlig Novo Nordisk, Mærsk og DSV. Har man ikke været tungt vægtet i disse tre aktier, har 2021 været en del mere udfordrende.

Mange private investorer må se årets afkast ende i minus, fordi de har været mere risikovillige og ikke været med i de tre store aktievindere. Eksempelvis Vestas står for året aktuelt i minus 38 procent, Ambu i minus 35 procent, Zealand i minus 34 procent, Ørsted i minus 31 procent, Lundbeck minus 20 procent, og Chr. Hansen og GN Store Nord ligger i minus 17 procent. En tredjedel af de store danske aktier ligger aktuelt i et stort minus. Og fire af dem optræder på Nordnets oversigt over årets mest populære aktier hos de private investorer.

De mere risikovillige investorer, som har været med i popuære udenlandske aktier som Norwegian Air (minus 74%) (årets mest populære udenlandske aktie hos Nordnet), Kaahoot (minus 49 procent, årets tredjemest populære udenlandske aktie hos Nordnet), Teva (minus 13%), Bakka Frost (minus 6%) har også haft det svært.

Vi bemærker også, at ”verdens bedste investor” i sin Millionærklub portefølje aktuelt står i minus 16 procent, og det viser vel også, at det ikke har været et helt let marked.  At Økonomisk Ugebrevs Portefølje aktuelt ligger på et lille plus, er heller ikke prangende. Det er ikke fordi, vi har taget store risici, men tværtimod. Fordi vi allerede fra foråret har været alt for lidt risikovillige og så forsigtige, at vi ikke fik de solide stigninger hen over sommeren med.

I den udvidede nytårsudgave med vores ti vinderaktier for 2022, som udkommer lørdag den 8. januar 2022, gennemgår vi vores forventning til det generelle aktiemarked i det nye år.

Vores foreløbige analyse viser, at 2022 bliver et ekstremt udfordrende aktieår. Men der vil både blive leveret store kursvindere og store kurstabere til investorerne. Men det bliver ikke et let år, hvor man blot skal have en stor spredning på mange aktier. Vi forventer at der blive tale om et år, hvor der skal ske meget velovervejede stockpicks, og hvor udvalgte aktiehistorier vil klare sig markant bedre end det generelle aktiemarked, hvor vi forudser store udsving.

————————————————————————

Annonce: Ønsker du at modtage den udvidede Nytårsudgave af ØU Formue til særpris den 8. januar, kan du tegne abonnement her. Nytårsudgaven indeholder blandt andet følgende analyser:  

  • 5 vinderaktier i 2022 fra Bruno Japp
  • 5 vinderaktier i 2022 fra Morten Langer
  • Steen Albrechtsens biotek-vindere i 2022
  • Sådan forventer vi aktiemarkedet bliver i 2022
  • Her er de bedste udbytteaktier i 2022
  • Status på Økonomisk Ugebrevs portefølje
  • Status på investeringsfonden AU Invest

————————————————-

Det spændende bliver nu, at vi ser ind i et aktie-år, hvor man som investor kan hente store gevinster, hvis man finder de rigtige aktier. Vi vender tilbage med en mere dybdegående analyse af, hvordan vi ser 2022 udspille sig i den udvidende Nytårsudgave, og hvilke sektorer, vi forventer bliver mest fremgangsrige.

Vi giver her nogle hovedpunkter omkring, hvad vi ser som de vigtigste overordnede drivkræfter for aktiemarkedet:

For det første har vi den seneste uge set de første reaktioner i aktiemarkedet på, at viruskrisen kan komme under solid kontrol allerede inden for de næste måneder. Der er nu klare indikationer på, at den nye Omicron variant er markant mildere end den tidligere fremherskende Delta variant. Omicron udløser langt færre sygehusindlæggelser, indlæggelsestiden er markant kortere, den rammer især de unge, og symptomerne er mildere.

Vi forventer, at myndighederne snart begynder at lukke op igen, ikke mindst når de erkender, at vaccinations-strategien med 3. og måske 4. og 5 stik er forfejlet, medmindre man er plus 70 år eller på anden måde sårbar. Vi ser, at aktiemarkedet de kommende uger vil indbygge i kurserne, at vi får en massiv genåbning og et efterfølgende økonomisk boom, både i form af øget privatforbrug og ny optimisme i erhvervslivet.

For det andet kan netop denne økonomiske genåbningsbølge være med til at løfte virksomhedernes overskud.  Ifølge indsamlede analytiker estimater fra Refinitiv IBES forventes solid overskudsvækst i 4. kvartal 2021 og også de efterfølgende kvartaler.

Og analytikerne opjusterer løbende deres forventninger med stigende plusser. Indtil videre forventes de stigende transportpriser, råvare- og energipriser altså ikke at sætte selskabernes overskud ned, måske fordi de formår at vælte de stigende inputpriser over på deres salgspriser.

For det tredje ses fortsat stigende inflation sammen med solid økonomisk vækst, og det har også øget markedets forventninger til flere renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank næste år.  Baseret på rentemarkedets signaler ses nu 13 procent sandsynlighed for tre rentestigninger frem mod juni næste år, 41 procent sandsynlighed for to rentestigninger og 36 procent sandsynlighed for én rentestigning. Stigende korte renter fra centralbankernes hånd er historisk ofte blevet efterfulgt af en økonomisk opbremsning eller en recession.

Men i første omgang ser det ud til, at markedet tror, at økonomien enten kan bære flere rentestigninger uden at blive afsporet, eller også at centralbankerne besinder sig.  Under alle omstændigheder peger det i retning af, at foråret 2022 kan blive mere spændende end normalt, og at der kan ligge stærke markeder forude, i hvert fald for nogle sektorer. Det vender vi tilbage til.

 

Vær et skridt foran. Tilmeld dig vores gratis daglige nyhedsbrev om investering og få de vigtigste nyheder direkte i din indbakke:

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Movia søger økonom med flair for kontrakter og projektledelse
Nyt job
Den Danske Klimaskovfond søger specialist i klima- og miljøøkonomi
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Afdelingschef til Finans og Regnskab i Lyngby-Taarbæk Kommune
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Spar Nord søger Kreditanalysekonsulent med stærk erfaring inden for erhvervsområdet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]