Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe – Hvad tror du mest på: Pest eller kolera?

Morten W. Langer

lørdag 25. marts 2023 kl. 12:50

Langers Skarpe – Hvad tror du mest på: Pest eller kolera?

Signalerne på finansmarkedet har på få uger udviklet sig total kaotisk og modstridende: Den amerikanske centralbank har blikket stift rettet mod bekæmpelse af inflationen, og FED-medlemmer forudser 1-2 renteforhøjelser mere i år, hvorefter centralbanken forventes at sænke renten næste år. Men rentemarkedet har en helt anden opfattelse af forholdene.

De implicitte renter indikerer, at FED allerede på de næste møder vil nedsætte den korte rente, og det kan måske allerede ske i løbet af de næste uger.

Bag de to meget modsatrettede opfattelser af ”verden” ligger, at centralbanken og rentemarkedet lige nu lader sig styre af to forskellige kræfter: Centralbanken ser især på inflationen, som fortsat er høj og måske stigende. I hvert fald peger en helt ny erhvervstillidsmåling fra S&P Global på fortsat solid vækst i USA og stigende salgsinflation.

Rentemarkedet kigger en helt anden vej. De ser en hård økonomisk recession lige forude, på grund af voldsomme kreditstramninger i banksektoren og afledte virkninger på samfundsøkonomien i kølvandet på den ulmende bankkrise.

Bankkrisen er slet ikke overstået, måske snarere tværtimod. Flere indikatorer for graden af stress i banksystemet viser, at forholdene langt fra er tilbage til normalen. På få uger har det ændret markedets forventninger til snarlige rentesænkninger fra FED.

Det store spørgsmål er, hvad de to scenarier vil betyde for udviklingen på aktiemarkedet? Umiddelbart er det en grim cocktail med både fortsat bankstress og udsigt til flere renteforhøjelser.

På den anden side er det positivt, at de vestlige økonomier lige nu virker meget robuste. Også den nyeste erhvervstillid for Eurozonen viser positive takter: ”Eurozone economic growth accelerated to a ten-month high in March according to the latest flash PMI survey data, adding to signs that the economy is reviving after falling into decline late last year. Inflationary pressures have meanwhile continued to moderate, with input prices even falling sharply in manufacturing.”

Vi står altså med ret vilde modsætninger: Renterne siger recession lige forude, mens de ledende økonomiske indikatorer viser en solid og stabil makroøkonomi.

Der er rigtig mange udfaldsrum med dette meget forvirrede billede. Hvis jeg skal give et (meget usikkert) bud på, hvad der ligger forude, ser det sådan ud: I forhold til den relativt robuste økonomi, som vi har set de seneste måneder, tror jeg, at denne robusthed vil fortsætte. Det er oplagt, at bankerne nærmest uanset hvad vil stramme deres kreditgivning i lyset af de øgede makroøkonomiske usikkerheder.

Vi tror også, at den amerikanske centralbank vil ”lytte” til markedet og nedtone det rentestigningsscenarie, som findes lige nu. I bedste fald vil der komme en rentesænkning indenfor den næste måned. Og det vil aktiemarkedet reagere meget positivt på. Det er lidt drømmetænkning, fordi FED så også skal tro på, at inflationen er på vej ned mod bankens målsætning. Og det er lidt svært at tro på lige nu.

Skrækscenariet er, at der fortsat vil være bankstress, og bankernes kreditgivning slår samfundsøkonomien i stykker, samtidig med at centralbankerne hæver de korte renter. Det vil være dobbeltødelæggende, og det vil uden tvivl kaste de vestlige økonomier ud i en hård recession. Det tror vi ikke, at ECB og FED vil være med til. Og hvad er det så, at aktiemarkedet aktuelt fortæller os? Trods uroen på aktiemarkederne har det været en god uge for de defensive health care aktier. Novo Nordisk steg flotte 8 pct. Andre aktier med plusser i den forgangne uge var Lundbeck, ALK-Abelló, Genmab og Bavarian, hvor sidstnævnte er ved at finde en teknisk bund.

Amerikanske techaktier har den seneste tid klaret sig flot, og på hjemmebanen har det været med til at hive Netcompany og RTX med op.

De større bankaktier slap nådigt igennem ugen med kursfald på 1-2 pct., efter at de har fået store kurshug de seneste uger. Da vi har været tungt vægtet med bankaktier i Økonomisk Ugebrevs Portefølje er det også gået ud over det samlede afkast, som nu ligger efter det danske aktieindeks. Vi har dog grund til at tro, at de danske bankaktier vil klare sig godt herfra. Ikke mindst fordi dansk økonomi viser god robusthed, og scenariet med markant stigende nettorenteindtægter ikke er ændret på den korte bane.

Men det er også klart, at når den europæiske centralbank begynder at nedsætte de korte renter igen, så vil det gå ud over bankernes renteindtægter på grund af faldende udlånsrenter. Det er dog et scenarie, som vi ikke kan se for os lige nu. Derfor tror vi også på et comeback for bankaktierne, når der falder lidt mere ro på den internationale bankstress.

Morten W. Langer

Her kan du tilmelde dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsbreve om:

Aktieinvestering, Finansiel virksomhed, Ledelse & Strategi, Samfundsansvar og Bestyrelsesarbejde

 

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Nyt job
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank