Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Imponerende styrke i aktiemarkedet. Men holder det?

Morten W. Langer

søndag 27. marts 2022 kl. 11:45

Aktiemarkederne holder stand, og det er i virkeligheden dybt imponerende, da advarselssignalerne fortsat står i kø. Hvis vi forholder os til de fundamentale forhold, kan vi ikke se andet, end at sandsynligheden for kursfald er større end for kursstigninger. I hvert fald i udvalgte sektorer. I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi fortsat investeret 70 procent af kapitalen i danske aktier og 30 procent i billige ETF’er, i blandt andet landbrug, råvarer, olie og guld.

Som udgangspunkt investerer vi kun i danske aktier. Men i det aktuelle markedsmiljø har vi valgt at balancere risikoen med nogle papirer, som ikke udvikler sig som aktiemarkedet. Vi opfatter også ETF’erne som en slags forsikring, som giver noget risikoafdækning, indtil vi igen ønsker at skrue op for risikotagningen. I den seneste uge har vi købt for yderligere 10 procent af kapitalen i ETF’er, og vi har dermed øget eksponeringen til 30 procent. Ifølge afkastopgørelsen har vi plusafkast i fire af de seks ETF-poster og et mindre minus på råvare-ETF’en.

Porteføljens samlede afkast er nu en snip efter det danske aktieindeks, Copenhagen Benchmark. Porteføljen ligger på minus 11,0 procent mod benchmark på minus 10,5 procent og C25 indeks på minus 12,2 procent. I forhold til, at vi ikke kører med fuld markedsrisiko, anser vi dette for tilfredsstillende. Med den aktuelle risikoafdækning på 30 procent af kapitalen har vi en del tørt krudt til at foretage opkøb i danske kvalitetsaktier, når vi ser nye købsmuligheder. Vi har over den seneste måned foretaget små trinvise opkøb i nogle af de aktier, vi ser et langsigtet potentiale i.

I denne uge tog vi en post i en dansk aktie, vi ikke har haft tidligere, og hvor vi ser et meget spændende langsigtet udviklingspotentiale. Ved yderligere kursfald i denne aktie vil vi supplere yderligere op med små opkøb ad gangen. Aktiemarkedet befinder sig for tiden i ingenmandsland. Vi kan se, at de fleste, også professionelle aktører på aktiemarkedet, er dybt forvirrede over, hvordan aktierne opfører sig for tiden. Inflationen med stigende priser på råvarer, forbrugsvarer og energi sammen med stigende obligationsrenter tromler direkte mod os med en hæsblæsende styrke.

Vi synes, det er meget vanskeligt at se, at de vestlige økonomier ikke synker ned i en økonomisk recession til efteråret med faldende boligpriser, færre erhvervsinvesteringer og faldende privatforbrug på grund af dyk i de private husholdningers købekraft. Dette sandsynlige scenarie ignorerer aktiemarkedet fuldstændig, i hvert fald indtil videre. Men vi synes også, at det vil være alt for risikofyldt, og det modsatte af ”rettidig omhu”, ikke at forberede sig på, hvad der ligner et oplagt risikoscenarie.

Vi har bemærket, at både danske og udenlandske økonomer og analytikere vurderer, at stigende renter historisk har været godt for aktiemarkederne. Vi siger ja, det er rigtigt. Men det har næsten altid været fordi, solid økonomisk vækst har drevet aktierne op. Men det er slet ikke tilfældet denne gang. Altså, slet ikke.

Økonomierne er på vej i recession samtidig med stigende renter, altså en katastrofal cocktail. Så vidt vi kan se, kan kun én ting vende aktiemarkederne lige nu. Nemlig at centralbankerne ændrer på tingenes tilstand og varsler fortsat lave renter og måske pengepolitiske stimulanser. Hvis der kommer det mindste pip fra centralbankerne om dette, vil vi fuldstændig vende på en tallerken og gå fuldt investeret.

Fred i Ukraine vil naturligvis også give markederne et løft, men det vil blot være en parallelforskydning, før markederne fortsætter ned ad bakke. Teknisk har det europæiske aktiemarked kørt sidelæns i ti dage. Som det fremgår af denne kursgraf har det europæiske aktiemarked ikke bevæget sig meget de seneste ti dage.

Egentlig burde de europæiske bankaktier været banket opad den seneste uge, hvor obligationsrenterne er tordnet i vejret. Men som det fremgår af kursgrafikken er det ikke sket. Vi tolker det som et signal om, at bankaktierne nu trækkes ned af udsigten til en europæisk økonomisk recession til efteråret. Så vi kommer ikke til at gå ind i bankaktier lige foreløbig.

Til gengæld ser det tekniske billede for europæisk health care rigtig godt ud. Disse sektorer har været med til at holde hånden under aktiemarkedet. Logikken er umiddelbart, at sektorerne pharma, health care og biotech ikke er særligt konjunkturfølsomme. Også biotech har holdt nogenlunde stand, selvom denne delsektor er renteafhængig. Eksempelvis ligger det amerikanske drug-delindeks på niveau med sidste års højeste, og der kan meget vel ligge et teknisk brud forude, som fører aktierne endnu højere op.

Morten W. Langer

Dax Future: Europæiske aktier

 

Stoxx: Europæiske bankaktier

 

Stoxx: Europæiske Health careaktier:

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank