Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Kæmpe Aktiefest forude. ØU’s investeringsfond kan nu også handles i Saxo Bank

Morten W. Langer

søndag 29. maj 2022 kl. 13:18

De seneste handelsdage har der udfoldet sig et veritabelt aktierally på de vestlige aktiemarkeder. Altså dem, der har holdt åbent. Af en eller anden besynderlig grund var det danske aktiemarked lukket fredag, som det eneste af de nordiske markeder. Dermed har investorerne ikke kunnet udnytte fremragende mulighederne for at positionere sig i forhold til de nye markedssignaler, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

Økonomisk Ugebrevs investeringsfond, Aktieugebrevet Invest, ligger rigtig godt til at udnytte de nye muligheder, hvor det særligt er tech, biotech og medtech, som er blevet belønnet med store kursstigninger. Det tyske aktiemarked er steget fire procent torsdag og fredag. Mange af de svenske storaktier steg fredag, efter torsdag som lukkedag, med 5-7 procent.

Så det er næsten uundgåeligt, at der kommer en sprudlende dansk aktiefest mandag.

Skal man se på, hvilke sektorer, der særligt er gået frem, drejer det sig om tech, biotech og medtech. Vi har omkring halvdelen af kapitalen placeret i disse sektorer, og vi overvejer at øge yderligere. Som bekendt har vi betydelige poster i Netcompany, GN store Nord, Chemometec, Genmab og Virogates, hvor sidstnævnte står foran en ny vigtig produktlancering i juni.

Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest har et stykke tid positioneret sig til, at der kunne komme et stærkt rebound og altså det aktierally, som er meget sandsynligt nu. Investeringsfonden kan handles via bankernes netbanker, Nordnet og Saxo Bank er netop kommet på også. Fonden har vi over den seneste måned samlet op via små trinvis opkøb i nogle af de danske storaktier, som vi mener er blevet alt for billige, og som vi ser et ekstremt stærkt langsigtet potentiale i. Vi har altså positioneret fonden til at levere afkast betydeligt bedre end det generelle aktiemarked over de næste år.

Overordnet er det tekniske billede ekstremt positivt, og vi ser lige nu, at markedet byder på de bedste købsmuligheder i år. Vi forventer kortsigtet en worst case, hvor DAX future tester ned på trendlinjen i 14.000. Brydes dette pejlemærke nedad, kan det være signal om, at den langsigtede nedtrend er genoptaget. Men det ser vi ikke for os på 1-2 måneders sigt.

I det store billede ser vi udviklingen på aktiemarkedet som en tre-trinsraket, hvor det endnu er uafklaret, hvordan tredje trin folder sig ud. Første fase: Da Putins tropper gik ind i Ukraine, fik de finansielle markedet et granatchok, og den øgede usikkerhed fik aktiemarkederne til at styrtdykke. Men allerede efter få uger så det ud til, at der var lagt op til en langvarig konventionel krig, hvor NATO officielt holdt sig ude. Og det fik investorerne til at reducere risikopræmien, hvilket medførte markant stigende aktiemarkeder.

Anden fase: Derefter vendte fokus tilbage på centralbankernes forventede renteforhøjelser og den stærkt stigende inflation. Den øgede sandsynlighed for en stormflod af rentestigninger fra den amerikanske centralbank, understøttet af QT i form af øgede obligationssalg, gav grundlag for en ny nedtur på aktiemarkederne.

Det gik mest ud over de dyreste aktier, typisk mindre techselskaber uden overskud, som var pustet voldsomt op i værdiansættelser over de seneste år med brændsel fra de gratis centralbankpenge. Også andre høj-pe med værdiansættelser på 50-60 gange det forventede overskud blev sat markant ned. Stærke aktier som Amazon og Google har fået skåret 30-40 procent af værdierne. Herhjemme er stærke selskaber som Netcompany og GN Store Nord hårdt også ramt på aktiekursen.

Forklaringen er egentlig ret enkel: Når pengene ikke længere er gratis, og når analytikerne skal sætte højere renter ind i deres DCF-modeller, rammer det aktiepriserne. Men nu begynder billedet at blive en del mere mudret: Inflationsforventningerne er nu igen klart faldende, og det har også skabt en forventning om færre renteforhøjelser fra FED. Det er godt for de dyreste aktier, altså tech, biotech og de dyreste farma-aktier, som kan stå foran et markant løft. Vi kan de næste uger komme til at opleve et voldsomt short squeeze, hvor dele af aktiemarkedet stiger meget markant.

Fase tre står vi nu foran: Makroøkonomien begynder nu at bremse op, og forbrugertilliden er allerede stærkt underdrejet. Det vil ramme de børsnoterede selskabers overskud, og der ses allerede indikationer på, at aktieanalytikerne ikke er så optimistiske som tidligere. Umiddelbart udvikler analytikernes forventninger til de næste kvartalers overskud i de børsnoterede selskaber sig fortsat positivt. Men i udvalgte sektorer ses klare svaghedstegn. Blandt andet viser de seneste indsamlede analytikerestimater for de europæiske Stoxx600-selskaber, at der nu sker små nedjusteringer i flere sektorer i de forventede Q2-resultater.

Som det fremgår af tabellen, sker der nu moderate nedjusteringer i de forventede overskud inden for industri, finans og health care. Det bliver altså vigtigt de kommende måneder at følge de ugentlige justeringer i analytikernes estimater i Stoxx600-selskaberne, hvor de danske C25 selskaber indgår.

Det stor spørgsmålet er, om selskabernes overskud bliver hårdt eller mildt ramt, og det vil igen afhænge af, om vi kastes ud i en recession eller blot ender i en mildere økonomisk afmatning. Indtil videre viser de ledende økonomiske indikatorer fortsat moderat økonomisk vækst i Q2 for Eurozonen og det samme for USA.

Men det er også klart, at de positive genstart-effekter efter covid-åbninger toner ud, og de stigende forbrugerpriser kan ikke undgå at ramme privatforbruget negativt. Så det er sandsynligt, at en stribe konjunkturfølsomme sektorer kan blive hårdt ramte i den anden halvdel af året. Mens de robuste tech og bigfarma sandsynligvis vil klare sig relativt bedre.

En best case herfra synes at være et scenarie, hvor de allerede faldende inflationsforventninger vil få centralbankerne til at droppe en stor del af de renteforhøjelser, som markedet i dag forventer. Som nævnt er der allerede stærke indikationer i den retning, nemlig at alene forventningerne har løftet både korte og lange renter markant, og at det allerede har sat en bremse på den økonomiske aktivitet og kreditvilkårene.

Færre renteforhøjelser kan muligvis sikre en blød landing for makroøkonomien, og det vil være et jubelscenarie for aktiemarkederne. Vi skal længere frem, for at kunne sige noget mere sikkert om udfaldet. Men som tingene tegner lige nu, er der stor sandsynlighed for et aktierally.

Den næste store test af markedets langsigtede retning kommer ved aflæggelse af Q2-regnskaberne i august og september.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank