Log ind
Log ind
Formue

Opdat. søndag kl. 12: Langers Skarpe: Kortsigtet nervøs overreaktion – eller starten på stor nedtur?

Morten W. Langer

søndag 28. november 2021 kl. 12:11

Opdateret med nye oplysninger søndag kl. 12:

Langers Skarpe: Nedturen på de internationale aktiemarkeder, som startede natten mellem torsdag og fredag dansk tid, blev trigget af nye oplysninger om den nye sydafrikanske COVID-variant, som skulle indeholde mere end 30 forskellige mutationer.

Men indtil videre er der ikke dokumentation for, at den nye variant, døbt Omicron-varianten, er mere smitsom, mere dødelig eller ikke kan sygdomsdæmpes af de eksisterende vacciner. Faktisk ved man endnu ikke så meget.

Flere forskere og sundhedsmyndigheder har oplyst, at der vil gå uger, før der er fuld klarhed om, hvad vi står overfor – og om det er alvorligere end andre varianter eller mere af det samme. Forudsigelserne går fra, at vi står overfor en helt ny virus, hvor immunsystemet måske får svært ved at kæmpe imod – til at den er en mildere form end alfa og delta varianterne. Økonomisk Ugebrev holder sig over weekenden opdateret om situationen i internationale medier, og hvis der er afgørende nyt, vil vi opdatere på ugebrev.dk.

Vi vil i det følgende forsøge at fortolke fredagens kursreaktion på aktiemarkedet: Umiddelbart er det voldsomme kursfald i Europa og USA blevet udløst betydeligt hurtigere, end da smittebølgerne opstod i Kina, og hvor der var millioner smittede, uden at man tog særlig notits af det i Europa. Denne gang er der nogle hundrede smittede i Sydafrika, uden at der er klare oplysninger om, hvorvidt den nye virusvariant sender smittede på sygehuset, vaccinerede såvel som ikke-vaccinerede.

Siden udbruddet i Wuhan er der opstået en ny erkendelse af, hvor hurtigt smitten kan brede sig, og at den er vanskelig at dæmme op for. Men der er også opnået betydelig erfaring med smittebegrænsning, smittesprednings-mønstre, udvikling af vacciner og behandling af corona-syge på sygehusene.

Flere nye vacciner og andre covid-behandlinger er på trapperne, blandt andet fra danske Bavarian og Virogates, hvor der kan ligge en godkendelse fra den europæiske lægemiddelmyndighed måske allerede i næste måned til en kombinationsbehandling sammen med svenske Sobi.

Men tilbage til den konkrete kursreaktion på markedet: Det er ikke overraskende, at SAS og andre flyselskaber blev hårdt ramt på aktiekursen. Nye nedlukninger vil tære hårdt på flyselskabernes økonomi. Men vi er altså ikke der endnu. Pandora kan risikere nye butikslukninger, og ISS flere kontor-nedlukninger hos de store erhvervskunder. Det var forklaringen på de store kursfald i de tre aktier. Men det er for tidligt at konkludere, at det faktisk vil ske.

Også bankerne fik store kurshug: Opbremsning i økonomien vil naturligvis ramme dem på toplinjen. Men en svagere økonomi vil også udskyde centralbankernes renteforhøjelser, og sætte de lange renter ned. Den europæiske obligationsrente styrtdykkede fredag, så den ramte samme leje som i starten af september omkring minus 0,3 % for den tyske ti-årige statsrente.

Aktier, der endte i plus, var blandt andet Bavarian og Virogates. Det var DSV og Mærsk, der også under de første nedlukninger blev begunstiget af et øget transportbehov. Mere overraskende blev mere defensive aktier også sat betydeligt ned, blandt andet Carlsberg, Royal Unibrev, Lundbeck, NKT, Nilfisk og cBrain.

Det store spørgsmål er nu, om vi har set en kortsigtet overreaktion på udvalgte virus-følsomme aktier – eller om det er starten på en længere og dybere nedtur på det generelle aktiemarked. Hvis billedet var som ved dansk lukketid kl. 17 fredag, ville vi ikke være så bekymrende. Så ville vi hælde til, at markederne har overreageret nervøst på grund af kortsigtet usikkerhed.

Men faktum er, at aktiemarkederne efter dansk lukketid fortsatte med at falde kraftigt. Den tyske DAX future fortsatte næsten lodret ned efter dansk lukketid fredag med et kursfald på over to procent. Også i USA fortsatte aktierne ned, men ikke med samme styrke som i Europa. I USA blev også teknologi, detailhandel, ejendomsselskaber og forsikringsaktier sat betydeligt ned.

Det stemmer ikke så godt overens med, at markedsreaktionen alene hænger sammen med ny virusfrygt. Vi bemærker også, at itraxx – risikoindikatoren for de professionelle investorer – dykkede til det laveste siden november sidste år som udtryk for, at investorerne nu i stor stil tager risiko af bøgerne. Overraskende dykkede iTraxx nærmest lodret omkring kl. 19 dansk tid, og det afspejles altså endnu ikke i de danske aktier.

Virusnervøsiteten, der udløste de første store kursfald, kan meget vel være den kurstrigger, der punkterede den store aktieboble, som har været på tegnebrættet et stykke tid. For blot en uge siden skrev vi, at jubeloptimister holdt markedet oppe, og at det var på lånt tid, før boblen sprang. Derfor kan vi meget vel stå ved startstregen før en længerevarende nedtur.

I forhold til strategien i Økonomisk Ugebrevs Portefølje forventer vi at fastholde den aktuelle nettoeksponering mod aktier på ca. 50 procent, som vi har haft et stykke tid. Vi har ikke tænkt os at lave paniksalg. Vi vil grundigt analysere markedet den kommende uge og vurdere, om aktieandelen skal reduceres yderligere, og om vi skal øge andelen i certifikatet Bear Dax, der stiger i faldende markeder.


Opdateret søndag kl. 12:

I løbet af søndag formiddag er der kommet flere meldinger om, at den nye variant indtil videre ikke viser et værre sygdomsbillede end de andre varianter. Angiveligt har der ikke være hospitalsindlæggelser endnu for smittede med Omicron, og flere nye ekspertvurderinger peger i retning af, at den nye variant måske nok er mere smitsom end de andre varianter, men at de smittede ikke rammes særligt hårdt. Se blandt andet fra de sydafrikanske sundhedsmyndigheder:

As scientists race to decode the Omicron variant, a medical practitioner has urged the public not to panic, as patients so far had shown no severe symptoms, or the need for hospital treatment.

Dr Angelique Coetzee – who is also board chairperson of the SA Medical Association (SAMA) and in a private practice in Pretoria – said, although the situation might change, the symptoms had not been serious so far.

“This is not only my own account. I consulted with other doctors in Atteridgeville, Midrand and so on, and they’re seeing exactly what I am seeing. The symptoms are mild, and that’s the most important message,” she said.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef til en vild kommune
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]