Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Magtopgør mellem marked og centralbanker forude

Morten W. Langer

søndag 28. februar 2021 kl. 16:39

De seneste ugers nervøsitet på aktiemarkederne skyldes alene de stigende obligationsrenter og frygten for, at centralbankerne mister grebet over de finansielle markeder. Groft sagt kan man sige, at vi nu står overfor et historisk magtopgør mellem markedskræfterne på den ene side og centralbankerne på den anden side. Hvem vinder? Det er endnu for tidligt at afgøre. Men sikkert er det, at markedskræfterne nu for alvor tester centralbankernes evne og vilje til at styre markederne.

De mest ekstreme scenarier i dette opgør er, at centralbankerne enten smider håndklædet i ringen, fordi markedskræfterne trods alt er for stærke. Eller også formår centralbankerne 100 procent at styre den lange obligationsrente. Vi har på det seneste set en historisk stigning i obligationsrenterne, som centralbankerne bestemt ikke bakker op. Der er uden tvivl øget nervøsitet omkring, hvad der sker i kølvandet på åbningen af den vestlige økonomi med øget økonomisk vækst, højere inflation og fortsat store obligationsudstedelser. Alene forventningen om øget inflation kan skubbe obligationsrenterne meget højere op, da de stigende obligationsrenter i høj grad er styret af forventninger, fremfor hvad der sker lige nu.

Og den aktuelle bevægelse kan meget vel blive forstærket af spekulative og selvforstærkende kræfter, hvor store investorer begynder at reagere på, at obligationskurserne begynder et voldsomt kursfald. Det bliver ekstremt spændende at se, hvordan dette opgør ender. US statsobligationer nåede i denne uge crashpunktet i 1,5 procent: En stribe finanshuse har udpeget en rente på 1,5 procent for den tiårige amerikanske statsobligation som det punkt, hvor aktiemarkederne for alvor vil blive udfordret. I denne uge nåede renten lige op over de 1,5 procent, for at falde lidt tilbage sidst på ugen.

Den tiårige rente sluttede fredag aften i 1,44 procent. Vi forventer i forlængelse heraf, at markedet en tid skal sunde sig omkring det aktuelle renteniveau og tage bestik af, om der har været overshooting på rentestigningen, eller om renten skal endnu højere op. Vores basisscenarie er, at obligationsrenten holder sig omkring det aktuelle niveau eller siver en smule den næste uge, og at det vil give ny kortsigtet luft til aktiemarkederne.

Vi forventer på ingen måde, at tingene falder helt til ro. Måske sker det på overfladen, men det vil kun være stilhed for stormen. I vores basisscenarie kommer de lange obligationsrenter til at stige yderligere, og det vil igen ryste aktiemarkederne, når denne bevægelse genstartes. Brug de næste uger på at forberede porteføljen på en ny nedtur: Selvom om der sikkert kommer stigende aktier de næste uger, skal man altså ikke tro, at alt er ok igen.

Vi mener, at man skal bruge tiden til at repositionere sin portefølje, så den i højere grad kommer til at bestå af renteresistente og billige aktier. Og så skal man måske skrue lidt ned for aktieandelen, så der er likviditet parat til at genopkøbe gode aktier længere nede. Hold øje med DAX Future i 13.900: Et af vores vigtige pejlemærker er lige nu DAX Future i 13.900. Formår det tyske aktiemarked at køre op gennem denne modstand, er der måske lidt mere lys forude. Når vi tror, at det bliver vanskeligt, skyldes det, at de amerikanske aktier fortsat viser stor svaghed.

Og det amerikanske aktiemarked styrer også retningen på det europæiske aktiemarked. S&P Future skal som minimum over 3850 på en dagslukkekurs, for at vi kan tage de lidt mere positive briller på igen. Men altså – meget vil afhænge af obligationsrenten. Man skal kigge denne vej omkring de danske aktier: Vi forventer nogle af ugens danske vinderaktier fortsat vil klare sig bedre end det generelle aktiemarked.

Vi ser fortsat, at de billigere industriaktier klarer sig ganske godt, ikke mindst med udsigten til, at de vestlige økonomier genåbner. I den seneste uge var der pæne plusser til DFDS, FLSmidth, Mærsk, DS Norden og ISS. Generelt klarede bankaktierne sig også hæderligt. Vi forventer fortsat, at de dyreste danske storaktier vil få det svært. Ikke fordi de klarer sig indtjeningsmæssigt ringere, men fordi investorer ikke længere vil betale de meget høje multiple, i kølvandet på de højere renter. I denne uge gik det ud over Bavarian, ChemoMetec, Ambu og ALK-Abelló. Så lavere kurser på disse selskaber kan også vise sig at blive en god langsigtet købsmulighed for at komme ind i, eller øge, nogle meget stærke langsigtede aktier. Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank