Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe – Markedet kortsigtet overkøbt, men efterslæb for healthcare

Morten W. Langer

lørdag 17. juni 2023 kl. 12:30

Tema: Boligmarkedet – Boligrenter er nu på vej kraftigt nedad

Den forgangne uge på aktiemarkederne var meget forvirrende: Både den amerikanske og europæiske centralbank kom med nye rentemeldinger, som var til den negative side. Selve renteændringerne var helt som forventet. Men centralbankcheferne var mindre optimistiske omkring rentenedsættelser forude, end markedet har været.

Alligevel klarede aktiemarkederne sig generelt godt. Og det skyldes efter vores vurdering, at markedet ikke rigtig tror på mange flere renteforhøjelser. Signalerne på en opbremsning i økonomien bliver stadigt tydeligere, og det er det samme med flere indikationer på fortsat vigende inflation.

Blandt andet den amerikanske erhvervstillidsmåling fra ISM viser nu en klar afmatning i både service- og fremstillingsindustrien. Både delkomponenterne for beskæftigelse, nye ordrer og priser er aftagende.

Med andre ord virker det som om, at centralbankcheferne endnu ikke lyst til at understøtte et boom på aktiemarkedet og måske mere energi til den økonomiske vækst, før de har set mere klare signaler på lavere inflation. Så selvom de formelt godt kunne varsle lavere renter forude, vil det først komme senere. Og det har givet lidt kortsigtet nervøsitet og usikkerhed på aktiemarkedet.

Mens markedet igen tager bestik af, hvad centralbankcheferne egentlig vil, ser vi nogle nye drivkræfter for aktiemarkedet, i hvert fald på den korte bane. Faktum er nemlig, at der over de seneste måneder har været et hæsblæsende aktierally i særligt tech, men også i industri og udvalgte value cases.

Det betyder, at det generelle aktiemarked efter historiske normer er ekstremt overkøbt, og det kan meget vel udløse en kortsigtet korrektion ned. Se også denne kursgraf.

Vi forventer ikke store kursfald, men en sivende tendens i de sektorer, som er kørt hurtigst fremad. Denne situation giver til gengæld en mulighed for nogle af de sektorer, som halter bagefter. Eksempelvis healthcare har performet ringe de seneste måneder. Men europæisk healthcare klarede sig faktisk rigtigt godt i slutningen af den forgangne uge, som det fremgår af denne kursgraf.

Vi ser mulighed for, at dette mønster kan fortsætte en tid endnu. Men vi forventer også, at aktiemarkedet de kommende måneder fortsat vil blive styret fremad af tech, industri, value og måske Kina, hvis myndighederne fortsætter med at stimulere økonomien. Meget vil selvfølgelig afhænge af de kommende inflationsdata, hvor der kom vigtige tal i denne uge, der var helt som forventet.

På det danske aktiemarked var billedet noget mudret i denne uge, og så måske alligevel ikke. Flere af de store og mellemstore danske healthcare aktier klarede sig bedre end længe. Ambu steg seks procent, Zealand Pharma hopper fem procent og ALK gik i plus tre procent. Vi tror dog fortsat, at de store danske healthcare aktier vil få det svært på den lidt længere bane.

Også de tech-relaterede aktier, blandt andet cBrain og Netcompany, gik flot frem, med henholdsvis fem og tre procent. Og vi forventer meget mere fra techsektoren de kommende måneder, da forventningerne til en ny stor industri baseret på kunstig intelligens fortsat kan løfte denne sektor.

Vi ser fortsat stor upside i industriselskaberne FLS, NKT og Pandora, som også klarede sig rigtigt godt i denne uge, og som vi også har i Økonomisk Ugebrevs Portefølje og dermed i den børsnoterede investeringsfond ØU Invest Balance. Porteføljen har den seneste måned klart slået markedet, og det efterslæb, vi opbyggede til benchmark, da bankaktierne fik hug i marts, er nu næsten indhentet.

Vi vurderer, at Porteføljen (og dermed fonden) nu ligger meget stærkt til at høste på de kommende måneder forventede kursstigninger. Når det står mere klart for markedet, at den amerikanske centralbank er færdig med at sætte de korte renter op, ser vi et forstærket og langvarigt aktierally. Optrækket er meget tydeligt, idet en stigende andel af de professionelle investorer trækker over i aktier, og shortandele reduceres.

I porteføljen vil vi anvende en mindre korrektion ned i Nasdaq/tech til at øge andelen i porteføljen. Vi har tre ETF-poster i tech-relaterede papirer, samt Netcompany, med en samlet vægt på 17 procent af formuen. Den andel vil vi antageligt øge op mod 25-30 procent de kommende måneder, da vi ser tech som en ekstremt stærk langsigtet position, også selvom værdiansættelserne på den korte bane ser lidt anstrengte ud.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank